5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü

Türkiye (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 05.05.2022 - 12:01, Güncelleme: 05.05.2022 - 12:01
 

5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ÖZER "5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü" ile ilgili açıklamada bulundu.

Güvenlik İçin Birleşin Ellerinizi Temizleyin! El yıkamak kişisel hijyen açısından büyük önem taşır. Hayatımızın her anında kullandığımız ellerimizin bakterilerin en fazla barındığı yerler olduğunu biliyor muydunuz? Bu durum vücudumuzun enfeksiyon kapma riskini arttırmaktadır. Birçok hastalığa karşı sadece ellerimizi yıkayarak önlem alabileceğimizi belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ÖZER “Ellerimizin temizliğine dikkat ederek sadece kendimizi değil, aynı zamanda toplumu da korumuş oluruz.” ellerin hem sağlık kuruluşlarında hem gıda endüstrisinde hem de Toplumsal yaşamda enfeksiyonların bulaşmasında çok önemli bir rol oynadığını ifade ederek, el hijyeninin su ve sabunlar ile alkol bazlı el dezenfektanları ile ellerin ovuşturulması şeklinde  yapıldığını kaydetti. Sağlık kuruluşlarında ellerin el dezenfektanıyla ovuşturulması gerektiğine değinen Aykırı, toplumda eve veya iş yerine girer girmez, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarından indikten sonra, yemek yemeden önce, yedikten sonra ve tuvaletten sonra el hijyeninin mutlaka uygulanması gerektiğini dile getirdi. El yıkamanın hayat kurtardığının  “Günlük hayatımızda, tuvaletten önce ve sonra, yataktan kaldıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, yemeklerden önce ve sonra, topluma açık yerlerde nesnelerle temastan sonra, tırnak kestikten sonra, yemek  hazırlarken, hayvanlara dokunduktan sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, bebekleri emzirmeden önce, gıda maddesi üretimine başlarken, burun, göz, kulak akıntılarına temastan sonra, özellikle nezle ve gripte burun silinmesinin ardından, hasta bakımı öncesinde ve sonrasında  eller mutlaka yıkanmalıdır.” dedi. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili yöntem el temizliğidir. Ellerde 150 çeşit bakteri bulunmaktadır. Saatte yaklaşık 25 kez elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzden hastalıkların geçişinde eller çok önemli bir yer tutmaktadır. Sadece el yıkama ile ishal olgularının sayısı %50, solunum yolu enfeksiyonu sayısı %25 oranında azalmaktadır.        
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ÖZER "5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü" ile ilgili açıklamada bulundu.

Güvenlik İçin Birleşin Ellerinizi Temizleyin!

El yıkamak kişisel hijyen açısından büyük önem taşır. Hayatımızın her anında kullandığımız ellerimizin bakterilerin en fazla barındığı yerler olduğunu biliyor muydunuz? Bu durum vücudumuzun enfeksiyon kapma riskini arttırmaktadır.

Birçok hastalığa karşı sadece ellerimizi yıkayarak önlem alabileceğimizi belirten İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa ÖZER “Ellerimizin temizliğine dikkat ederek sadece kendimizi değil, aynı zamanda toplumu da korumuş oluruz.” ellerin hem sağlık kuruluşlarında hem gıda endüstrisinde hem de Toplumsal yaşamda enfeksiyonların bulaşmasında çok önemli bir rol oynadığını ifade ederek, el hijyeninin su ve sabunlar ile alkol bazlı el dezenfektanları ile ellerin ovuşturulması şeklinde  yapıldığını kaydetti.
Sağlık kuruluşlarında ellerin el dezenfektanıyla ovuşturulması gerektiğine değinen Aykırı, toplumda eve veya iş yerine girer girmez, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarından indikten sonra, yemek yemeden önce, yedikten sonra ve tuvaletten sonra el hijyeninin mutlaka uygulanması gerektiğini dile getirdi.

El yıkamanın hayat kurtardığının  “Günlük hayatımızda, tuvaletten önce ve sonra, yataktan kaldıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, yemeklerden önce ve sonra, topluma açık yerlerde nesnelerle temastan sonra, tırnak kestikten sonra, yemek  hazırlarken, hayvanlara dokunduktan sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, bebekleri emzirmeden önce, gıda maddesi üretimine başlarken, burun, göz, kulak akıntılarına temastan sonra, özellikle nezle ve gripte burun silinmesinin ardından, hasta bakımı öncesinde ve sonrasında  eller mutlaka yıkanmalıdır.” dedi.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili yöntem el temizliğidir. Ellerde 150 çeşit bakteri bulunmaktadır. Saatte yaklaşık 25 kez elimizi ağzımıza, burnumuza, gözümüze götürdüğümüzden hastalıkların geçişinde eller çok önemli bir yer tutmaktadır. Sadece el yıkama ile ishal olgularının sayısı %50, solunum yolu enfeksiyonu sayısı %25 oranında azalmaktadır.

 

 


 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.