KAVURUCU SICAKLARA DİKKAT!

Sıcak çarpması, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüksek risk grubu içerisinde yer alan vatandaşların sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını önerdi.

Uzmanlar yaptıkları açıklamada; Yaşlılar ve çocuklar, diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubunda olduğunu belirttiler. Ayrıca bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını önerdiler.

Sıcak hava dalgalarının olumsuz etkilerinden korunmak, bireyler ve toplum düzeyinde gerekli önlemlerin alınması ile mümkün olabilmektedir.

SICAKTAN KORUNMAK İÇİN UYGULAYABİLECEĞİNİZ YÖNTEMLER

1.Risk grubundakiler 10.00-16.00 arası güneş altında yüksek sıcağa maruz kalmamalıdır.

2.Sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan, ince yazlık kıyafetler tercih edilmelidir.

3.Güneş altında şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

4.Sıcak havalarda su tüketimi artırılmalıdır.

5.Daha sık ılık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli.

6.Yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır.

7.Hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde özellikle alkollü içecekler ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.

8. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmeli.

9. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı. Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli, soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.

10. Eğer dışarıya çıkılması gerekiyorsa: Egzersizler mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Gölge alanlarda sık sık dinlenilmelidir.  Güneş gözlüğü ve koruma faktörü 15 ve üzerinde etkili güneş kremi ile güneşten korunmalıdır.