SEYDİŞEHİRLİLER DOĞA’DA KUZUGÖBEĞİ MANTARI ARIYOR

Nadir bulunan ve kuzugöbeği adı verilen mantarı bulabilmek için Seydişehirliler doğaya akın ediyor. Bu çok değerli mantarın kilo fiyatı ise cep yakıyor. Kuzugöbeği mantarının yaş hali 100 ile 200 lira arasında satılırken, kurutulmuş halinin kilosu 800 lira ile bin lira arasında satışa çıkıyor.

Toroslarda iklim şartları ve doğa yapısı kuzugöbeği mantarı için elverişli olsa da vatandaş ticaretten önce kendisi için toplamaya çıkıyor. Besin değeri oldukça yüksek olan bu değerli mantarın lezzetinin yanı sıra sağlığa da saymakla bitmeyecek kadar faydası var.

1 adet kuzugöbeği mantarında ki protein oranı 1 kg etten alınacak proteine denk geliyor. Bunun yanı sıra bolca B1, B2 ve C vitamini, kalsiyum, potasyum, sodyum ve çinko mineralleri de barındırıyor. Zihne iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarının faydaları arasında. Bağışıklık sistemi üzerinde de güçlendirici bir etkiye sahip. Düzenli kullanım halinde vücudu tüm mikroorganizmalara karşı koruyabilir. Kansızlık ve anemi hastalığında iyileştirici etkiye sahip. Bağ dokusunu onarır, eklem ağrılarını azaltır ve kas gücünü artırır. Bitkinliğe ve yorgunluğa karşı faydalı. Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyu ve enzimlerin yenilenmesini sağlıyor. Katarakt başta olmak üzere göz sağlığı için oldukça faydalı ve kolesterole iyi geliyor.

Kuzugöbeği mantarının bilinen ciddi bir zararı olmamasının yanında tüketecek olanların mantar ve benzeri yiyeceklere alerjisi olup olmadığına emin olması gerekiyor. Alınacak kuzugöbeği mantarının zehirsiz ve gerçek kuzugöbeği mantarı olduğunu bilmek hayati önem taşıyor.

Kuzugöbeği mantarı sezonu Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek.