TINAZTEPE’DE Kİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR SUSUZLUĞA ÇARE OLACAK GİBİ …!

 

Yıllardır aklımda büyük bir yer eden Beyşehir Gölünden beslenen Suğla arazisinin ihtiyaç duyduğu suyun kendi bölgesinden sağlanması için yazdık çizdik.

Yer altı sularının git gide azalması ve bu yıl yaşanan kuraklık bu konunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Hani derler ya bir musibet bin nasihatten evlaymış…!

Göksu ve Gembos projelerini örnek göstererek Tınaztepe Güvercinlik Mağarası ve Giden Gelmez Dağı eteklerinde bulunan yer altı gölünün Akdeniz’e akan suyunun ihtiyaca göre Suğla’ya dönderilmesini her platformda dile getiriyorduk.

Tınaztepe Mağaraları İşletmecisi Bayram Çelmeli, Susuz Muhtarı M. Ali Girgin yine eski Susuz Muhtarlarından Muzaffer Dalar ile konuyla ilgili görüşmelerimizde kulağımıza gelen;  Ankara Üniversitesi’nin bu bölgede Orta Toroslar olarak bilinen ve yukarıda sözü edilen bölgede yer altı sularının sürdürülebilirliği ve kullanımının sağlanması konusunda bilimsel çalışmalarının devam ettiğini teyit ettiler.

 Prof. Dr. Mehmet Çelik başkanlığında oluşturulan bir bilim heyetinin başında bulunan araştırma görevlisi Süleyman Selim Çallı ile telefonla görüşmemizde yapılan bu çalışmaları doğrulayarak:

“Orta Toros Dağları eteklerinde günlük su ölçümü yapıyoruz. Amacımız bu bölgedeki yer altı sularının miktarı, kalitesi ve sürekliliğini takip ederek bölgenin su haritasını çıkaracağız.” dedi.

Kendisine Gölcük ve Gembos’daki gibi Akdeniz’e akan suyun Suğla Ovasına çevrilebilirliğini sorduğumuzda yapılan bilimsel çalışmaların neticesinde yapılacak bir projeyle Tınaztepe bölgesinde bulunan suyun Suğla Ovasında kullanılabileceğini belirtti.

Yeraltı gölü bölgesinin doğal ve su kaynakları açısından araştırılmasının önemini 1968 yıllarında Fransız bilim adamı Michel Bakalowicz ve ekibi çalışma yaparak göstermiş.

1970 yıllarında ise Fransız ünlü su bilimcisi Kaptan Cousteau yaptığı çalışmalarla yer altı gölüyle ilgili şuanda bildiğimizi gün yüzüne çıkarmıştı.

Bölgemizde ise bu tür bilimsel çalışmalarda ne kadar geride olduğumuzu bir kez daha bu durum ortaya koyuyor.

İnşallah ilk çalışmanın yapıldığı tarihten yaklaşık 50 sene sonra ülkemiz bilim adamlarınca başlatılan bu yeraltı sularımızın araştırılması bölgemiz için hayırlı sonuçlar doğurur.

Bu vesile ile değerli hocamız Profesör Doktor Mehmet Çelik ,araştırma görevlisi Süleyman Selim Çallı ve ekibine çalışmalarından dolayı ilçemiz adına teşekkür ederiz.

Ben bu konunun üzerine gitmeye devam edeceğim. 

Yetkililerde takipçisi olursa öyle umut ediyorum ki Suğla’mız kendi suyuna kavuşur.