banner50

banner34

SEYDİŞEHİR’İN UNUTULAN RAMAZAN LEZZETİ; DÖKME KADAYIF

Aralıksız 70 yıldır dönen bakır tepsi dökme kadayıf üçüncü ustadan sonra artık ilçemizde üretilmez oldu. 

23 Nisan 2020 18:02
SEYDİŞEHİR’İN UNUTULAN RAMAZAN LEZZETİ; DÖKME KADAYIF

banner49

Hem geleneksel olan hem de maharet ve ustalık isteyen dökme kadayıf, hafif olması nedeni ile iftar sofralarının en çok tercih edilen tatlıların başında geliyordu. İlçemizde 70 yıl üç farklı usta tarafından özenle devam ettirilen dökme kadayıfçılık Konya’da birkaç yerde hala devam ettirilirken Seydişehir’de artık unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Seydişehir’de 70 yıl önce Kadayıfçı Salih Çevik Usta’nın kurup 40 sene dökme kadayıf ürettiği bakırdan yapılan 2,20 metre genişliğindeki tepsi daha sonra el değiştirerek oğlu Ramazan Çevik’e geçmişti. Bir süre üretime devam eden Ramazan Çevik son olarak Hasan Zincirlitaş’a devretti. 15 yıl üretime ara vermeden devam eden Zincirlitaş talep olmadığı gerekçesi ile bu geleneksel lezzeti daha fazla devam ettiremedi ve kapattı. Böylelikle ilçemiz iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan bakır tepsi dökme kadayıfına veda etmiş oldu.

Dökme kadayıf ustalığının özveri istediğini söyleyen usta Ramazan Çevik; “Biz bu tarihi müessesenin üçüncü kuşağıyız. Dökme kadayıf 60 derece sıcaklıkta elde edildiği için dayanıklılık isteyen aynı zamanda tepsi üzerindeki sıvılaştırılmış hamurun ne zaman alınacağının kestirilmesi gerektiğinden dikkat ve maharet isteyen bir meslek. Şu anda Seydişehir’de maalesef dökme kadayıf üretimi yapılmıyor.” ifadelerini kullandı.

Hazır tatlılara olan rağbetin geleneksel tatlıları yapan üreticilerin elini kolunu bağladığını ve sonunda mesleği bırakmak durumunda kaldıklarını belirten Çevik; “Dökme kadayıfın sarması, sütlüsü, şerbetlisi gibi çeşitleri yapılıyor. Diğer tatlılara göre kadayıf hafif bir tatlı. Ramazan Aylarında dökme kadayıfın özel müşterileri olduğu için bu ayda her gün taze kadayıf üretmeye devam etmekteydik. Yıllardır Seydişehir’in bu dökme kadayıfı biliniyor ve meşhur. Eskiler “lezzetin adı kadayıfın tadı var” demişler. Bizde bu geleneği yaşatmaya 25 yıl gayret ettik. Artık hazır tatlılara rağbet yoğunlaştı. Bizde tezgâhı kapatmak zorunda kaldık.” şeklinde konuştu.  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner48

banner9