sçim

PARLAYIP SÖNEN DÜNYA

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.01.2021 - 05:54, Güncelleme: 31.01.2021 - 05:54
 

PARLAYIP SÖNEN DÜNYA

Ahmet Özkan'ın yazısı

  الا انما الدنيا نضارة ايكة اذا اخضر منها جانب جف جانب هي الدار ما الآمال الا فجائع عليها ولا اللذات الا مصائب فكم سخنت بالامس عين قريرة وقرت عيون دمعها اليوم ساكب فلا تكتحل عينك فيها بعبرة علي الذاهب منها فانك ذاهب    Dikkat,dünya büyük bir ormanın tazeliği ve yeşilliğine  benzer،bu ormanın bir tarafı yeşil dururken,diğer tarafı kurumaya yüz tutar.    Bu dünyada, dünyaya bağlanan umutlar fecaatla  neticelenir ve söner, dünyadaki lezzetler(özellikle haram olanlar) de musîbetlerle sonuçlanır.    Dün nice gözler dünya sevinci ile parlayıp aydınlandı ama bugün dünya darbelerinden çektiği acılarla aynı gözler gözyaşı akıtmaktadır.    Dünyadan elde edemediğin veya eldeyken i giden bir şey için gözyaşı dökmeye değmez, ey gözyaşı döken ve dökmek isteyen kişi,düşün ki sen de gidicisin.   Zira dünya serap gibidir ve vefasızdır, dolayısıyla dünyadan vefa beklemek,serab'tan içecek  su beklemek kadar beyhûdedir, ayrıca dünya göreni kısa bir zaman sevindiren sonra yok olup giden ve biten bir rüya gibidir.    Yüce Allah kur'an-ı Kerim'de dünya  hayatı için şöyle buyurmaktadır وما الحياة الدنيا الا متاع الغرور "Dünya hayatı zaten aldatıcı şeylerden ibarettir" Âl-î imrân suresi 185.Âyet    Said Bin cübeyr hazretleri bu ayetin tefsirinde şöyle buyurur : Dünya hayatı dünyayı ahirete tercih edeni aldatır ama, ahireti dünyaya tercih eden dünyayı ahirete vesile kılar ahiretini kazanmak için onu ahiret Azığına dönüştürür. Hasan-ı Basri hazretleri de : Dünya كخضرة النبات و لعبة البنات Ot'un (solan) yeşilliği ve çocukların (meşgul eden) oyuncakları gibidir der.    Bu kısa yazımızı şu tesbitlerle bitirelim : Herkesin dünyası  ve kendisini mağrur edip aldatan şeyi ayrı olabilir, kimini malı, kimini makam ve mevkisi, kimini methetmek, kimini arabası kimini evi, kimini elbisesi kimini şu, kimini bu  aldatabilir.    Dünya nedir,dünya tarifine giren şeyler nedir diye merak eden olursa, elbette yüce Allah'tan dünyayı daha güzel tarif eden olmamıştır ve bu tarifi,kur'an-ı Kerimde bulmak mümkündür,  O'na salât ve selâm olsun Resulullah efendimizin hadislerinde de dünyanın tarifini bulmak mümkündür ama şu iki tarifle yetinelim : دنياك كل ما شغلك عن مولاك 1-) Dünyanın seni mevlan olan yüce Allah'dan meşgul eden herşeydir. الدنيا كل ما لم يدخل معك القبر 2-) Dunya seninle beraber kabre girmeyen her şeyidir.    Bu bahsi  derinden anlayabilmek için imamı Gazali r.a in  تنبيه المغترين "Gururlananların ikazı" isimli kitab tavsiye edilebilir.    Ey dünyayı ahireti yerleri ve gökleri ve aralarında herşeyi yaratan yüce Allah yaşadığımız dünyayı varacağımız ahirete vesile eyle,bizleri dünyaya ve gurur veren şeytana aldananlardan eyleme.Âmîn.  
Ahmet Özkan'ın yazısı

 

الا انما الدنيا نضارة ايكة
اذا اخضر منها جانب جف جانب
هي الدار ما الآمال الا فجائع
عليها ولا اللذات الا مصائب
فكم سخنت بالامس عين قريرة
وقرت عيون دمعها اليوم ساكب
فلا تكتحل عينك فيها بعبرة
علي الذاهب منها فانك ذاهب

   Dikkat,dünya büyük bir ormanın tazeliği ve yeşilliğine  benzer،bu ormanın bir tarafı yeşil dururken,diğer tarafı kurumaya yüz tutar.
   Bu dünyada, dünyaya bağlanan umutlar fecaatla  neticelenir ve söner, dünyadaki lezzetler(özellikle haram olanlar) de musîbetlerle sonuçlanır.
   Dün nice gözler dünya sevinci ile parlayıp aydınlandı ama bugün dünya darbelerinden çektiği acılarla aynı gözler gözyaşı akıtmaktadır.
   Dünyadan elde edemediğin veya eldeyken i giden bir şey için gözyaşı dökmeye değmez, ey gözyaşı döken ve dökmek isteyen kişi,düşün ki sen de gidicisin.
  Zira dünya serap gibidir ve vefasızdır, dolayısıyla dünyadan vefa beklemek,serab'tan içecek  su beklemek kadar beyhûdedir, ayrıca dünya göreni kısa bir zaman sevindiren sonra yok olup giden ve biten bir rüya gibidir.
   Yüce Allah kur'an-ı Kerim'de dünya  hayatı için şöyle buyurmaktadır
وما الحياة الدنيا الا متاع الغرور
"Dünya hayatı zaten aldatıcı şeylerden ibarettir" Âl-î imrân suresi 185.Âyet
   Said Bin cübeyr hazretleri bu ayetin tefsirinde şöyle buyurur : Dünya hayatı dünyayı ahirete tercih edeni aldatır ama, ahireti dünyaya tercih eden dünyayı ahirete vesile kılar ahiretini kazanmak için onu ahiret Azığına dönüştürür.
Hasan-ı Basri hazretleri de : Dünya
كخضرة النبات و لعبة البنات
Ot'un (solan) yeşilliği ve çocukların (meşgul eden) oyuncakları gibidir der.
   Bu kısa yazımızı şu tesbitlerle bitirelim : Herkesin dünyası  ve kendisini mağrur edip aldatan şeyi ayrı olabilir, kimini malı, kimini makam ve mevkisi, kimini methetmek, kimini arabası kimini evi, kimini elbisesi kimini şu, kimini bu  aldatabilir.
   Dünya nedir,dünya tarifine giren şeyler nedir diye merak eden olursa, elbette yüce Allah'tan dünyayı daha güzel tarif eden olmamıştır ve bu tarifi,kur'an-ı Kerimde bulmak mümkündür,  O'na salât ve selâm olsun Resulullah efendimizin hadislerinde de dünyanın tarifini bulmak mümkündür ama şu iki tarifle yetinelim :
دنياك كل ما شغلك عن مولاك
1-) Dünyanın seni mevlan olan yüce Allah'dan meşgul eden herşeydir.
الدنيا كل ما لم يدخل معك القبر
2-) Dunya seninle beraber kabre girmeyen her şeyidir.
   Bu bahsi  derinden anlayabilmek için imamı Gazali r.a in 
تنبيه المغترين
"Gururlananların ikazı" isimli kitab tavsiye edilebilir.
   Ey dünyayı ahireti yerleri ve gökleri ve aralarında herşeyi yaratan yüce Allah yaşadığımız dünyayı varacağımız ahirete vesile eyle,bizleri dünyaya ve gurur veren şeytana aldananlardan eyleme.Âmîn.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.