sçim

SUĞLA ARAZİSİNDE SUSUZLUK RİSKİ ARTIYOR

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 19.03.2021 - 03:31, Güncelleme: 19.03.2021 - 03:31
 

SUĞLA ARAZİSİNDE SUSUZLUK RİSKİ ARTIYOR

Ali Saylam Köşe Yazısı

10 yıl önceydi galiba, Seydişehir heyeti olarak Seydi-Bey’e ziyarete gitmiştik. O gün Başkan Recep Konuk, heyete bölge çiftçisi için yaptıkları ve yapacaklarını anlattı. Bende söz alarak “Sayın Başkanım. Susuz tarım bir işe yaramaz. Göksu ve Gembos projeleri ile Akdeniz’e akan su bölgeye çevrilmek isteniyor. Konya Ovası projesi ile Konya’nın su sorunu çözülecek. Suğla toplama barajı ile de Çumra besleniyor. Ama Seydişehir Suğla Ovasının sulaması da Beyşehir Gölüne bağlı. Türkiye’de göller bir bir kuruyor. İlçe olarak kendimize yetecek suyu kendi bölgemizden sağlamamız lazım. Bu konuda yardımlarınızı beklerim demiştim.” O yıllarda bu sorduğum soruyu heyet tam olarak anlayamadı ve o konu orada kapandı. Bu sorunun önemi hala devam ediyor. Daha sonraki yıllarda Seydişehir1, Seydişehir2, Suğla Su Sulama Projeleri hayata geçirildi. Bu zaman dilimi içinde Beyşehir Gölü’nün su alma kotu yükseltildi. Son yıllarda da Beyşehir feryat ediyor ‘Gölümüz Kuruyor!’ diye… Geçtiğimiz günlerde gölden su vermeye başlanmıştı. Ancak gölü kurtarma baskısı sonucu kapaklar yeniden kapandı. Beyşehir haklı olarak her platformda feryat ediyor. Türkiye’deki bütün göller tek tek kuruyor. Beyşehir Gölünü kurtaralım diye… Suyumuzla ilgili bizi ilgilendiren diğer bölgemizde ise Türkiye’nin en büyük projelerinden KOP, iki devasal barajlardan Bozkır Barajı su tutmaya başladı. Hadim Bölgesindeki Avşar Barajı ise sadece tünel çalışmaları kaldı. Bu iki barajdan toplanan sular Bağbaşı Barajına akıtılacak oradan da Çumra’ya ve Mavi Tünel vasıtasıyla Türkiye’nin en verimli toprakları Konya Ovası sulanacak ayrıca içme suyu olarakta Konya’nın musluklarından akmaya başlayacak. Yani arada kendi bölgesinde yer altı gölü olmasına ve bu suyun tüneller ve başka kanallar vasıtasıyla Akdeniz’e akmasına rağmen göbeğimizi kendimizin keseceği bir su projesine ne kafa yorduk nede somut bir talepte bulunduk. O yıllarda baraj yapılıyor diye sevindiğimiz Suğla Su Toplama Barajı ise herkesin bildiği gibi Maalesef bizim çiftçimize hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da oldu. Geçtiğimiz gün Suğla Su Toplama barajında geçmiş yıllara göre su seviyesi çok düşük olmasına rağmen Çumra’ya su akıtılmaya başlanmış. Bence KOP ‘un geldiği nokta itibari ile Bozkır ve Avşar Barajı tamamen hizmete girdiğinde ilerde Suğla Su Toplama Barajından Çumra’ya su salmaya gerek yok gibi… Demek istediğim Beyşehir Gölünün suyu sadece Suğla Ovasının sulamasında kullanılsa Gölde rahatlar diye düşünüyorum. Bütün bilim adamları öngörülerinde önümüzdeki yüz yılda en önemli savaşların su savaşı olacağını söylüyor. Sebebini de iklim değişikliği ve yeraltı sularının git gide azalmasına bağlıyorlar. Eğer şimdiden bu önemli sorunun çözümü için adım atılmazsa ilerde ilçeler arasında da su savaşı çıkabilir. Benden söylemesi…
Ali Saylam Köşe Yazısı

10 yıl önceydi galiba,

Seydişehir heyeti olarak Seydi-Bey’e ziyarete gitmiştik.

O gün Başkan Recep Konuk, heyete bölge çiftçisi için yaptıkları ve yapacaklarını anlattı.

Bende söz alarak “Sayın Başkanım. Susuz tarım bir işe yaramaz. Göksu ve Gembos projeleri ile Akdeniz’e akan su bölgeye çevrilmek isteniyor. Konya Ovası projesi ile Konya’nın su sorunu çözülecek. Suğla toplama barajı ile de Çumra besleniyor. Ama Seydişehir Suğla Ovasının sulaması da Beyşehir Gölüne bağlı. Türkiye’de göller bir bir kuruyor. İlçe olarak kendimize yetecek suyu kendi bölgemizden sağlamamız lazım. Bu konuda yardımlarınızı beklerim demiştim.”

O yıllarda bu sorduğum soruyu heyet tam olarak anlayamadı ve o konu orada kapandı.

Bu sorunun önemi hala devam ediyor.

Daha sonraki yıllarda Seydişehir1, Seydişehir2, Suğla Su Sulama Projeleri hayata geçirildi.

Bu zaman dilimi içinde Beyşehir Gölü’nün su alma kotu yükseltildi.

Son yıllarda da Beyşehir feryat ediyor ‘Gölümüz Kuruyor!’ diye…

Geçtiğimiz günlerde gölden su vermeye başlanmıştı. Ancak gölü kurtarma baskısı sonucu kapaklar yeniden kapandı.

Beyşehir haklı olarak her platformda feryat ediyor.

Türkiye’deki bütün göller tek tek kuruyor. Beyşehir Gölünü kurtaralım diye…

Suyumuzla ilgili bizi ilgilendiren diğer bölgemizde ise Türkiye’nin en büyük projelerinden KOP, iki devasal barajlardan Bozkır Barajı su tutmaya başladı. Hadim Bölgesindeki Avşar Barajı ise sadece tünel çalışmaları kaldı.

Bu iki barajdan toplanan sular Bağbaşı Barajına akıtılacak oradan da Çumra’ya ve Mavi Tünel vasıtasıyla Türkiye’nin en verimli toprakları Konya Ovası sulanacak ayrıca içme suyu olarakta Konya’nın musluklarından akmaya başlayacak.

Yani arada kendi bölgesinde yer altı gölü olmasına ve bu suyun tüneller ve başka kanallar vasıtasıyla Akdeniz’e akmasına rağmen göbeğimizi kendimizin keseceği bir su projesine ne kafa yorduk nede somut bir talepte bulunduk.

O yıllarda baraj yapılıyor diye sevindiğimiz Suğla Su Toplama Barajı ise herkesin bildiği gibi Maalesef bizim çiftçimize hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da oldu.

Geçtiğimiz gün Suğla Su Toplama barajında geçmiş yıllara göre su seviyesi çok düşük olmasına rağmen Çumra’ya su akıtılmaya başlanmış.

Bence KOP ‘un geldiği nokta itibari ile Bozkır ve Avşar Barajı tamamen hizmete girdiğinde ilerde Suğla Su Toplama Barajından Çumra’ya su salmaya gerek yok gibi…

Demek istediğim Beyşehir Gölünün suyu sadece Suğla Ovasının sulamasında kullanılsa Gölde rahatlar diye düşünüyorum.

Bütün bilim adamları öngörülerinde önümüzdeki yüz yılda en önemli savaşların su savaşı olacağını söylüyor.

Sebebini de iklim değişikliği ve yeraltı sularının git gide azalmasına bağlıyorlar.

Eğer şimdiden bu önemli sorunun çözümü için adım atılmazsa ilerde ilçeler arasında da su savaşı çıkabilir.

Benden söylemesi…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.