TARIM BAKANI KONYA'DAN OLMALI !

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.06.2021 - 07:53, Güncelleme: 06.06.2021 - 07:53
 

TARIM BAKANI KONYA'DAN OLMALI !

ALİ SAYLAM KÖŞE YAZISI

Büyüklerimiz namazlarının sonunda "Allah'ım açlık ve susuzlukla bizleri terbiye etme"diye dua ederlerdi. Covid-19 dan sonra birde kuraklık tehlikesi bütündünyayı etkilemeye başladı. Pandemi süreci ile önemi bir kat daha artan tarımda; önceki yıllarda yer altı sularının azalmasıyla SOS Acil Durum alarmı verirken ,yarım asırdır görülmeyen kuraklık nedeniyle insanlık açlık tehlikesiyle karşı karşıya…! Bölgemizde su sıkıntısı ile ilgili yıllardır yazıp çiziyorum. Son olarakda "Suğla'da Su Sıkıntısı" başlıklı makalem önemine binaen Konya'da Zedlife dergisinde ve tarım sitesinde yayınlandı. Makale yayınlandıktan sonra korktuğumuz bir bir başımıza gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Çumra çiftçisi traktörleriyle yolu trafiğe kapatarak Ova Sulama Birliğini protesto etti. Çiftçiler  Beyşehir Gölünden temin etmesi gereken sulama suyunun getirilmediğini belirterek yetkililerden çözüm bulmalarını istediler. Beyşehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı da yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada belirlenen kotun altında DSİ su verirse yasal haklarını arayacaklarını söyledi. Böylece daha yazın başında su kavgası başladı… Esas değineceğim konu ise; Tarım ambarı olarakbilinen Konya'mızda bu sene yağışın az olması nedeniyle tarımsal arazilerin ve ekinlerin zarar görmesi,Bu sene mahsulün çok düşük olacağı ve en fazla buğday aldığımız Rusya'nın bu yıl buğday vermeyeceği haberleri diğer ihracat yapılan Kanada'nın ise yaklaşımının ne olacağının belirsizliği ,bir tahıl ülkesi olan ülkemizde de açlık sorunu tehlikesi yaşanacağı görülüyor. Bu konuda çiftçilerle konuştuğumuz zaman Konya Ovası projesinin şimdiye kadar öncelik verilerek tamamlanmış olsaydı, dünyanın yaşayacağı bu açlık tehlikesinde ülkemiz en az zararla atlatabileceğini bu yılki durumu zamanında öngörüp kendileriyle toplantı üstüne toplantı yapılıp gerekli önlemler alınarak bilgilendirilseydi, buğday ve arpa üretimindeki bu sıkıntı ile karşılaşılmayacağını belirttiler. Çiftçilerimizin öneri ise; Tarım Bakanı'nın muhakkak Konya'dan çıkması ve Tarımdan anlayan biri olması. Bende çiftçilerimizin bu önerisine yürekten katılıyorum. Konya Ovası Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak bir kapasiteye sahip olduğunu herkes biliyor. Türkiye'nin tarım ambarı Konya'mız … Bunun için Tarım Bakanlığını hak eden bir şehir olduğunu yaşananlar bir kez daha ortaya çıkardı. Ülkemiz eskisi gibi tarımda kendi kendine yetecek bir ülke olacaksa Tarım Bakanı Konya'dan olmalı….
ALİ SAYLAM KÖŞE YAZISI

Büyüklerimiz namazlarının sonunda "Allah'ım açlık ve susuzlukla bizleri terbiye etme"diye dua ederlerdi.
Covid-19 dan sonra birde kuraklık tehlikesi bütündünyayı etkilemeye başladı.
Pandemi süreci ile önemi bir kat daha artan tarımda; önceki yıllarda yer altı sularının azalmasıyla SOS Acil Durum alarmı verirken ,yarım asırdır görülmeyen kuraklık nedeniyle insanlık açlık tehlikesiyle karşı karşıya…!
Bölgemizde su sıkıntısı ile ilgili yıllardır yazıp çiziyorum.
Son olarakda "Suğla'da Su Sıkıntısı" başlıklı makalem önemine binaen Konya'da Zedlife dergisinde ve tarım sitesinde yayınlandı.
Makale yayınlandıktan sonra korktuğumuz bir bir başımıza gelmeye başladı.
Geçtiğimiz günlerde Çumra çiftçisi traktörleriyle yolu trafiğe kapatarak Ova Sulama Birliğini protesto etti. Çiftçiler  Beyşehir Gölünden temin etmesi gereken sulama suyunun getirilmediğini belirterek yetkililerden çözüm bulmalarını istediler.

Beyşehir Kaymakamı ve Belediye Başkanı da yapılan toplantıdan sonra yaptığı açıklamada belirlenen kotun altında DSİ su verirse yasal haklarını arayacaklarını söyledi.
Böylece daha yazın başında su kavgası başladı…
Esas değineceğim konu ise; Tarım ambarı olarakbilinen Konya'mızda bu sene yağışın az olması nedeniyle tarımsal arazilerin ve ekinlerin zarar görmesi,Bu sene mahsulün çok düşük olacağı ve en fazla buğday aldığımız Rusya'nın bu yıl buğday vermeyeceği haberleri diğer ihracat yapılan Kanada'nın ise yaklaşımının ne olacağının
belirsizliği ,bir tahıl ülkesi olan ülkemizde de açlık sorunu tehlikesi yaşanacağı görülüyor.
Bu konuda çiftçilerle konuştuğumuz zaman Konya Ovası projesinin şimdiye kadar öncelik verilerek tamamlanmış olsaydı, dünyanın yaşayacağı bu açlık tehlikesinde ülkemiz en az zararla atlatabileceğini bu yılki durumu zamanında öngörüp kendileriyle toplantı üstüne toplantı yapılıp gerekli önlemler alınarak bilgilendirilseydi, buğday ve arpa
üretimindeki bu sıkıntı ile karşılaşılmayacağını belirttiler.
Çiftçilerimizin öneri ise; Tarım Bakanı'nın muhakkak Konya'dan çıkması ve Tarımdan anlayan biri olması.
Bende çiftçilerimizin bu önerisine yürekten katılıyorum.
Konya Ovası Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak bir kapasiteye sahip olduğunu herkes biliyor.
Türkiye'nin tarım ambarı Konya'mız …
Bunun için Tarım Bakanlığını hak eden bir şehir olduğunu yaşananlar bir kez daha ortaya çıkardı.
Ülkemiz eskisi gibi tarımda kendi kendine yetecek bir ülke olacaksa Tarım Bakanı Konya'dan olmalı….

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.