ŞİFA YANI BAŞIMIZDAYMIŞ DA HABERİMİZ YOKMUŞ!

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.09.2021 - 12:41, Güncelleme: 22.09.2021 - 12:41
 

ŞİFA YANI BAŞIMIZDAYMIŞ DA HABERİMİZ YOKMUŞ!

İlçemizde çokça yetişen faydaları saymakla bitmeyen Aynı Safa bitkisini yazarımız Ziraatçı Kadir Yıldız siz değerli okuyucularımız için araştırdı.

Aynı safa Bitkisi Çayı ve Faydaları Ülkemizde bol bol yetişen, hemen hemen her bahçede bulunan bir bahçe  bitkisidir. Halk arasında Altıncık, Ölüçiçeği, Tıbbi Nergis, Tıbbi Öküzgözü gibi isimlerle de anılır. Çiçekleri sarıdan portakal rengine kadar değişir. Latincesi ‘’Calendula officinalis’’ dir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve sapları kullanılabilir, sapları ve yaprakları etlidir. Toplanma zamanları güneş en tepede olduğu öğle zamanlarıdır. Aynısafa nın Faydaları, *Kan temizleyici özelliği vardır. *Mikroplu sarılıkta çok fayda temin eder, *Dolaşım sistemini uyarır, *Damar iltihaplarında iltihap sökücüdür, *Varis çıbanlarında kurutucu olarak kullanılır, *Varis tedavisinde kullanılır(özellikle merhem olarak) *Yanık yaralarında  ve ameliyat izlerinde merhem olarak kullanılır, *Meme çıbanında merhemi kullanılır, *Ayak mantarlarında  güçlü bir yardımcıdır, *Karaciğerin kendini yenilemesinde çay olarak tüketimi çok faydalıdır. *Vajinal mantar hastalıklarında faydalıdır(oturma banyosu olarak) *Kas yırtılmalarında, tümör ve şişliklerde kompres olarak uygulanmalıdır, *Mide ve bağırsak hastalıklarında, mide kramplarında ve mide ülserinde kuvvetli yardımcıdır. *Kalın bağırsak iltihaplarında, ödem ve kan işemelerde  kullanılır, *Aynısafa çayı kurt düşürmede kullanılır, *Ilık çayla göz banyosu yapılırsa görme gücünü artırır.   Çay Hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı bitki, çeyrek litre suda haşlanır ve 5 dakika kadar demlenerek içilir. Oturma Banyosu Hazırlama: İki avuç dolusu veya 100 gr kurutulmuş bitki 4-5 litre  geceden soğuk suya konarak diğer gün ısıtır ve süzülerek banyo suyuna eklenir, oturma banyolarında  suyu seviyesi böbrekleri geçmez. Tentür Hazırlamak: 20-30 gr bitki  1 litre elma sirkesi içinde 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir. Merhem Hazırlamak: 500 gr iç yağı veya margarin iyice kızdırılır. Bitkiler çiçek, sap, yaprakları ile ince kıyılarak yağın içine dökülür. İyice karıştırılır, kavrulur ve ateşten alınır. Üstü kapatılarak 1 gün bekletilir. Diğer gün  hafif ısıtılarak bir bezden süzülür ve posaları üzerlerine sıkılarak temiz kaplara alınır. Bitki Özsuyu Çıkarma: Yaprak, sap ve çiçekler  güzelce yıkandıktan sonra kurumadan mikserde çekilir. Not: Hiçbir bitki veya ilaç tek kullanımda fayda sağlamaz en az yedi gün devam edilmelidir. Kadir Yıldız  
İlçemizde çokça yetişen faydaları saymakla bitmeyen Aynı Safa bitkisini yazarımız Ziraatçı Kadir Yıldız siz değerli okuyucularımız için araştırdı.

Aynı safa Bitkisi Çayı ve Faydaları

Ülkemizde bol bol yetişen, hemen hemen her bahçede bulunan bir bahçe  bitkisidir. Halk arasında Altıncık, Ölüçiçeği, Tıbbi Nergis, Tıbbi Öküzgözü gibi isimlerle de anılır. Çiçekleri sarıdan portakal rengine kadar değişir. Latincesi ‘’Calendula officinalis’’ dir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve sapları kullanılabilir, sapları ve yaprakları etlidir. Toplanma zamanları güneş en tepede olduğu öğle zamanlarıdır.

Aynısafa nın Faydaları,

*Kan temizleyici özelliği vardır.

*Mikroplu sarılıkta çok fayda temin eder,

*Dolaşım sistemini uyarır,

*Damar iltihaplarında iltihap sökücüdür,

*Varis çıbanlarında kurutucu olarak kullanılır,

*Varis tedavisinde kullanılır(özellikle merhem olarak)

*Yanık yaralarında  ve ameliyat izlerinde merhem olarak kullanılır,

*Meme çıbanında merhemi kullanılır,

*Ayak mantarlarında  güçlü bir yardımcıdır,

*Karaciğerin kendini yenilemesinde çay olarak tüketimi çok faydalıdır.

*Vajinal mantar hastalıklarında faydalıdır(oturma banyosu olarak)

*Kas yırtılmalarında, tümör ve şişliklerde kompres olarak uygulanmalıdır,

*Mide ve bağırsak hastalıklarında, mide kramplarında ve mide ülserinde kuvvetli yardımcıdır.

*Kalın bağırsak iltihaplarında, ödem ve kan işemelerde  kullanılır,

*Aynısafa çayı kurt düşürmede kullanılır,

*Ilık çayla göz banyosu yapılırsa görme gücünü artırır.

 

Çay Hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı bitki, çeyrek litre suda haşlanır ve 5 dakika kadar demlenerek içilir.

Oturma Banyosu Hazırlama: İki avuç dolusu veya 100 gr kurutulmuş bitki 4-5 litre  geceden soğuk suya konarak diğer gün ısıtır ve süzülerek banyo suyuna eklenir, oturma banyolarında  suyu seviyesi böbrekleri geçmez.

Tentür Hazırlamak: 20-30 gr bitki  1 litre elma sirkesi içinde 14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir.

Merhem Hazırlamak: 500 gr iç yağı veya margarin iyice kızdırılır. Bitkiler çiçek, sap, yaprakları ile ince kıyılarak yağın içine dökülür. İyice karıştırılır, kavrulur ve ateşten alınır. Üstü kapatılarak 1 gün bekletilir. Diğer gün  hafif ısıtılarak bir bezden süzülür ve posaları üzerlerine sıkılarak temiz kaplara alınır.

Bitki Özsuyu Çıkarma: Yaprak, sap ve çiçekler  güzelce yıkandıktan sonra kurumadan mikserde çekilir.

Not: Hiçbir bitki veya ilaç tek kullanımda fayda sağlamaz en az yedi gün devam edilmelidir.

Kadir Yıldız

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.