Şu İşe Bir Daha Bakılmalı!

Röportaj (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 16.05.2022 - 09:54, Güncelleme: 16.05.2022 - 14:04
 

Şu İşe Bir Daha Bakılmalı!

Ali Saylam Köşe Yazısı

Seydişehir'in Kuyucak'tan sonra birde Küpe ÇukurYaylası vardı. Bozahmet Yörükleriyle Taraşçı Kasabası yaylaitilafında Bozahmet Yörüklerinin "Burası Seydişehir'in" demesiyle 1985 yılında mahkeme kararıyla Seydişehir'in olan bu yayla; kimsenin anlam veremediği, acayip bir durumla Akseki'nin eski adıyla Bodamya şimdiki adıyla Bademlili 320 kişinin üzerine geçirilmiş. Konuyu dağıtmamak için bu durumla ilgili detay isteyenler, 1985 yılında Seydişehir'in avukatı Halil Erdem vefat ettiğinden sağ olan Taraşçı'nın avukatı Hüseyin Erdayandı'dan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu doğa harikası yüzde yüz Seydişehir'in yaylası olan Küpe Çukuru Yaylasında Bozahmet ve İdrisli Yörüklerinin otağı olmuş ve atalarının mezarlarının bulunduğu bu güzelim yayla; kapı gibi elimizde tapu senedi olmasına rağmen nasıl tarlaya çevrilmiş ve kişilere devredilmiş? Hala kimse anlayabilmiş değil! Bu konuda taraf olan Seydişehir Belediyesi avukatları konuyla ilgili çalışma yaptıklarını biliyorum ama karışık bir hukuksal durum olduğundan şimdiye kadar maalesef fazla bir yol alamadı. Doğa harikası olan Küpe Çukuru'nun, Bademliler de kendilerine nasıl verildiklerine bir anlam veremedikleri, kul hakkı olduğunu düşündükleri, tapusu üzerlerinde olan bazı Bademlilerin de gönüllü bir şekilde devretmeyi düşündüklerini öğrenince bu konuyu tekrar köşe yazımda gündemde tutmak istedim. Allah Aşkına, yayla tarla olur mu? Umumi kullanılan bu yayla nasıl kişilere devredilmiş? Hakikaten Bademlilerin bu işin içinden çıkamadıkları kadar var! Şu haliyle Küpe Çukuru ne onların işine yarıyor nede Seydişehir sahiplenebiliyor. Küpe Çukuru gibi doğa harikası yerlerin turizme kazandırılmasının revaçta olduğu, deniz turizmden dağ turizmin öne çıktığı günümüzde bu yaylanın sahipsiz kalmasının kimseye faydası yok. Bu meseleyi açık mektup köşe yazımda Konya Valisi'ne duyurmak istemiştim. Bademlilerin gönüllü olarak tapularını devretmek istemeleriyle bu işe yeniden el atılıp Valilik, Belediye ve Akseki-Bademli tekrar oturup bir çözüm arasalar iyi olmaz mı?
Ali Saylam Köşe Yazısı

Seydişehir'in Kuyucak'tan sonra birde Küpe ÇukurYaylası vardı.

Bozahmet Yörükleriyle Taraşçı Kasabası yaylaitilafında Bozahmet Yörüklerinin "Burası Seydişehir'in" demesiyle 1985 yılında mahkeme kararıyla Seydişehir'in olan bu yayla; kimsenin anlam veremediği, acayip bir durumla Akseki'nin eski adıyla Bodamya şimdiki adıyla Bademlili 320 kişinin üzerine geçirilmiş.

Konuyu dağıtmamak için bu durumla ilgili detay isteyenler, 1985 yılında Seydişehir'in avukatı Halil Erdem vefat ettiğinden sağ olan Taraşçı'nın avukatı Hüseyin Erdayandı'dan detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Bu doğa harikası yüzde yüz Seydişehir'in yaylası olan Küpe Çukuru Yaylasında Bozahmet ve İdrisli Yörüklerinin otağı olmuş ve atalarının mezarlarının bulunduğu bu güzelim yayla; kapı gibi elimizde tapu senedi olmasına rağmen nasıl tarlaya çevrilmiş ve kişilere devredilmiş? Hala kimse anlayabilmiş değil!

Bu konuda taraf olan Seydişehir Belediyesi avukatları konuyla ilgili çalışma yaptıklarını biliyorum ama karışık bir hukuksal durum olduğundan şimdiye kadar maalesef fazla bir yol alamadı.

Doğa harikası olan Küpe Çukuru'nun, Bademliler de kendilerine nasıl verildiklerine bir anlam veremedikleri, kul hakkı olduğunu düşündükleri, tapusu üzerlerinde olan bazı Bademlilerin de gönüllü bir şekilde devretmeyi düşündüklerini öğrenince bu konuyu tekrar köşe yazımda gündemde tutmak istedim.

Allah Aşkına, yayla tarla olur mu?

Umumi kullanılan bu yayla nasıl kişilere devredilmiş?

Hakikaten Bademlilerin bu işin içinden çıkamadıkları kadar var!

Şu haliyle Küpe Çukuru ne onların işine yarıyor nede Seydişehir sahiplenebiliyor.

Küpe Çukuru gibi doğa harikası yerlerin turizme kazandırılmasının revaçta olduğu, deniz turizmden dağ turizmin öne çıktığı günümüzde bu yaylanın sahipsiz kalmasının kimseye faydası yok.

Bu meseleyi açık mektup köşe yazımda Konya Valisi'ne duyurmak istemiştim.

Bademlilerin gönüllü olarak tapularını devretmek istemeleriyle bu işe yeniden el atılıp Valilik, Belediye ve Akseki-Bademli tekrar oturup bir çözüm arasalar iyi olmaz mı?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.