Ercan Arslan ile Veysel Pınarı hakkında röportaj [VİDEOLU]

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.04.2021 - 10:34, Güncelleme: 01.04.2021 - 10:34
 

Ercan Arslan ile Veysel Pınarı hakkında röportaj [VİDEOLU]

Seydişehir Toroslar Gazetesi olarak araştırmacı tarihçi  Ercan Arslan ile Veysel Pınarı hakkında röportaj yaptık.

  Veysel Pınarı hakkında bizi biraz bilgilendirir misiniz? Ercan Arslan “Şuan Seydişehir Karacalar Mevkiindeyiz.Veysel pınarının ismi hacı Veysel Tekkesinden gelmektedir.Hacı Veysel tekkesi buraya yaklaşım 1km uzaklıkta çevre yolunun hemen alt tarafındadır.Veysel Pınarı ile ilgilide 1473 ,1486,1530 yıllarına ait Fatih devri ve daha sonra 3. Murat devrine ait Karaman Vakıf Kanunnamelerinde rastlıyoruz .Veysel Tekkesi ile ilgili ilk bilgilere dolayısıyla 19. Yüz yıla kadar bu bilgiler farklı vakıf kayıtlarında yine geçmekte.Veysel pınarının bu şekliyle Veysel tekkesi ile beraber 600 yıllık bir geçmişi vardır.19. yüz yılda Seydişehirli Hacı Abdullah Efendinin eşi Arife Hanım Hacı Veysel tekkesinin mütevellisi olan evren oğulların kızı idi. Onunla alakalıda yine son dönem kayıtlarında bilgiler görmekteyiz.” Veysel pınarın önemi nedir?  Veysel pınarı tabi Seydişehir’de yapmış olduğumuz alan araştırması sadece arşiv kayıtları değil saha incelemesinde  Veysel Pınarının suyunun şifaşı olduğu ,cilt hastalıklarına iyi geldiği vücuttaki sihil gibi çeşitli cilt hastalıkları olanların buraya tedavi için geldiklerini müşade ettik.Bunlarla ilgili yapmış olduğumuz röportajlar var şahışlarla bire bir Bunun dışında bir takım batıl inaçların olduğunuda görüyoruz.Çocuğu olmayan bayanların ,evlenemeyen bayanların genç kızlarında buraya gelerek buradaki söğüt ağaçlarına ve etraftaki kızılcık ağaçlarına çeşitli renklerde kumaşlar bağladığı yakın döneme kadar gözlenmiştir Seydişehirde. Veysel Pınarı ‘na ne yapılmalıdır ? Tabiki bu son döneme kadar kuraklığın iklim şartlarının değişmesi sebebiyle suları daha önceden sürekli bir insan boyunda Veysel Tekkesinin yanında suğlaya akan   pınar son yıllarda ilkbahar aylarında patlayarak bi kaç ay kalıp daha sonra yine kuruyor.Ne yapıla bilir dersek buraya yine bir havuz şeklinde kabaca taçlardan örülerek bir alan oluşturulursa ve  kanaldaki çalılarda temizlenirse aynı zamanda buraya bir bilgilendirme levhası konulursa bu şekilde kültürümüzün sesiz bir  tanığı olan 600 yıllık Veysel Pınarını korumuş oluruz ihaa etmiş olur ve geleçek nesillere  tanıtmış oluruz diye düşünüyorum.
Seydişehir Toroslar Gazetesi olarak araştırmacı tarihçi  Ercan Arslan ile Veysel Pınarı hakkında röportaj yaptık.

 

Veysel Pınarı hakkında bizi biraz bilgilendirir misiniz?

Ercan Arslan “Şuan Seydişehir Karacalar Mevkiindeyiz.Veysel pınarının ismi hacı Veysel Tekkesinden gelmektedir.Hacı Veysel tekkesi buraya yaklaşım 1km uzaklıkta çevre yolunun hemen alt tarafındadır.Veysel Pınarı ile ilgilide 1473 ,1486,1530 yıllarına ait Fatih devri ve daha sonra 3. Murat devrine ait Karaman Vakıf Kanunnamelerinde rastlıyoruz .Veysel Tekkesi ile ilgili ilk bilgilere dolayısıyla 19. Yüz yıla kadar bu bilgiler farklı vakıf kayıtlarında yine geçmekte.Veysel pınarının bu şekliyle Veysel tekkesi ile beraber 600 yıllık bir geçmişi vardır.19. yüz yılda Seydişehirli Hacı Abdullah Efendinin eşi Arife Hanım Hacı Veysel tekkesinin mütevellisi olan evren oğulların kızı idi. Onunla alakalıda yine son dönem kayıtlarında bilgiler görmekteyiz.”

Veysel pınarın önemi nedir?

 Veysel pınarı tabi Seydişehir’de yapmış olduğumuz alan araştırması sadece arşiv kayıtları değil saha incelemesinde  Veysel Pınarının suyunun şifaşı olduğu ,cilt hastalıklarına iyi geldiği vücuttaki sihil gibi çeşitli cilt hastalıkları olanların buraya tedavi için geldiklerini müşade ettik.Bunlarla ilgili yapmış olduğumuz röportajlar var şahışlarla bire bir Bunun dışında bir takım batıl inaçların olduğunuda görüyoruz.Çocuğu olmayan bayanların ,evlenemeyen bayanların genç kızlarında buraya gelerek buradaki söğüt ağaçlarına ve etraftaki kızılcık ağaçlarına çeşitli renklerde kumaşlar bağladığı yakın döneme kadar gözlenmiştir Seydişehirde.

Veysel Pınarı ‘na ne yapılmalıdır ?

Tabiki bu son döneme kadar kuraklığın iklim şartlarının değişmesi sebebiyle suları daha önceden sürekli bir insan boyunda Veysel Tekkesinin yanında suğlaya akan   pınar son yıllarda ilkbahar aylarında patlayarak bi kaç ay kalıp daha sonra yine kuruyor.Ne yapıla bilir dersek buraya yine bir havuz şeklinde kabaca taçlardan örülerek bir alan oluşturulursa ve  kanaldaki çalılarda temizlenirse aynı zamanda buraya bir bilgilendirme levhası konulursa bu şekilde kültürümüzün sesiz bir  tanığı olan 600 yıllık Veysel Pınarını korumuş oluruz ihaa etmiş olur ve geleçek nesillere  tanıtmış oluruz diye düşünüyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.