ARTIK BİZİMDE BİR DENİZİMİZ VAR!

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.10.2021 - 09:42, Güncelleme: 24.10.2021 - 09:42
 

ARTIK BİZİMDE BİR DENİZİMİZ VAR!

Ali Saylam Köşe Yazısı

 5 sene önceydi… Seydişehir’in coğrafi özellikleri ve tanıtımı için Konya Vali Katıtaş İlköğretim Okulundan 90 öğrenciyi ilçemizi gezdirmek için getirmiştik. Gezi güzergahında Mortaş Açık İşletme, Tınaztepe Mağarası, Çatmakaya Yaylası ve Suğla Su Toplama Barajı vardı. Bu güzergahların içerisinde en fazla ilgiyi Suğla Su Toplama Barajı çekmişti. Üzerinde martıların uçuştuğu, balıkçı kayıkları ve barakalarının sıralandığı Suğla Barajı, 40 bin dekar alanı, 65 km çevresiyle geniş bir tatlı su gölünden farksızdı. Barajda biraz eğleşince, burun direklerimizi kıran koku ve yer yer kıyılara vuran köpüklerden açıkçası misafirlerimizde bende rahatsız oldum. Yaz ayı olduğu için pompalar vasıtasıyla dış kanaldan göle aktarılan lağam ve kimyasal atıklı su gölü kirletmişti. Gölün çevresini gezerken dış kanallardan akan bu kirli suyla tarımda sulama yapıldığını görünce de üzüldüm. Nasıl üzülmeyeyim? Çünkü; bu durum sağlığımızı direk ilgilendiriyordu. Geçtiğimiz günlerde Ankara’dan 2 misafir bayan iklim krizi ile ilgili fotoğraf çalışması yapmak için Suğla ’ya gelmişlerdi. Bende 1 gün boyunca onlara eşlik ettim. Barajdan kayıklarıyla balık tutan Suğla Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri ve dış kanala tarım arazisi bulunan çiftçiler Su Arıtma Tesislerinin çok faydasının olduğunu, dış kanal ve gölün temiz oluğunu söylediklerinde çok sevindim. Nasıl sevinmem… İçerisinde lezzetli sazan, levrek ve kadife balığının bulunduğu bu barajdan 125 Suğla Su Ürünleri Kooperatif üyesi aileleri geçimini sağlıyor. Seydişehir’in gezilecek en güzel yerlerinden birisi Suğla Barajı… Bu işi bilenler artık Suğla Barajının Karaviran ve Yalıhüyük tarafında yaz günleri yüzülebilecek bir plaja bile dönüştürülebileceğini, şu anda ki alt sınır kot olan 65 milyon metreküplük suyu bulunduğu müddetçe yat gezisinin bile yapılabileceğini söylediler. Açıkçası daha önceki yıllarda yapılan araştırmalarda tespit ettiğim 7 yerden lağam sularının kirlettiği Suğla havzası ve barajının, şimdilerde Atık Arıtma Tesisleri sayesinde temizlendi. Dağı, doğası ve termal turizmiyle her bölgesi bir harika olan bu güzel ilçemizin artık Beyşehir’den sonra ilçemizde de bir denizi var. Barajın güzelliğini hala keşfetmeyenlerin haberi olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.    
Ali Saylam Köşe Yazısı

 5 sene önceydi…

Seydişehir’in coğrafi özellikleri ve tanıtımı için Konya Vali Katıtaş İlköğretim Okulundan 90 öğrenciyi ilçemizi gezdirmek için getirmiştik.

Gezi güzergahında Mortaş Açık İşletme, Tınaztepe Mağarası, Çatmakaya Yaylası ve Suğla Su Toplama Barajı vardı.

Bu güzergahların içerisinde en fazla ilgiyi Suğla Su Toplama Barajı çekmişti.

Üzerinde martıların uçuştuğu, balıkçı kayıkları ve barakalarının sıralandığı Suğla Barajı, 40 bin dekar alanı, 65 km çevresiyle geniş bir tatlı su gölünden farksızdı.

Barajda biraz eğleşince, burun direklerimizi kıran koku ve yer yer kıyılara vuran köpüklerden açıkçası misafirlerimizde bende rahatsız oldum.

Yaz ayı olduğu için pompalar vasıtasıyla dış kanaldan göle aktarılan lağam ve kimyasal atıklı su gölü kirletmişti.

Gölün çevresini gezerken dış kanallardan akan bu kirli suyla tarımda sulama yapıldığını görünce de üzüldüm.

Nasıl üzülmeyeyim?

Çünkü; bu durum sağlığımızı direk ilgilendiriyordu.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’dan 2 misafir bayan iklim krizi ile ilgili fotoğraf çalışması yapmak için Suğla ’ya gelmişlerdi.

Bende 1 gün boyunca onlara eşlik ettim.

Barajdan kayıklarıyla balık tutan Suğla Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri ve dış kanala tarım arazisi bulunan çiftçiler Su Arıtma Tesislerinin çok faydasının olduğunu, dış kanal ve gölün temiz oluğunu söylediklerinde çok sevindim.

Nasıl sevinmem…

İçerisinde lezzetli sazan, levrek ve kadife balığının bulunduğu bu barajdan 125 Suğla Su Ürünleri Kooperatif üyesi aileleri geçimini sağlıyor.

Seydişehir’in gezilecek en güzel yerlerinden birisi Suğla Barajı…

Bu işi bilenler artık Suğla Barajının Karaviran ve Yalıhüyük tarafında yaz günleri yüzülebilecek bir plaja bile dönüştürülebileceğini, şu anda ki alt sınır kot olan 65 milyon metreküplük suyu bulunduğu müddetçe yat gezisinin bile yapılabileceğini söylediler.

Açıkçası daha önceki yıllarda yapılan araştırmalarda tespit ettiğim 7 yerden lağam sularının kirlettiği Suğla havzası ve barajının, şimdilerde Atık Arıtma Tesisleri sayesinde temizlendi.

Dağı, doğası ve termal turizmiyle her bölgesi bir harika olan bu güzel ilçemizin artık Beyşehir’den sonra ilçemizde de bir denizi var.

Barajın güzelliğini hala keşfetmeyenlerin haberi olsun.

Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.