Gökhöyük’te Kazı Çalışmaları

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 08.07.2023 - 15:55, Güncelleme: 09.07.2023 - 21:18
 

Gökhöyük’te Kazı Çalışmaları

Seydişehir Gökhöyük’te önümüzdeki günlerde başlayacak kazı çalışmalarında Neolitik Dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılacak.

Konya Seydişehir'deki Gökhöyük’te Neolitik Dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreçte yaşayan son sakinler hakkındaki önemli bilgiler elde edilmesi için kazı çalışması başlatılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Türk ve yabancı bilim insanları ve müze müdürlüklerince 2023 yılında 750 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak. Bakanlık arkeolojik kazı çalışmalarında kullanılmak üzere temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 200 milyon lira ödenek aktardı. 2023 yılı sonunda bu çalışmalara sağlanacak ödenek desteği 500 milyon lirayı aşacak. Türkiye’de, 2023 yılında 12 aylık olarak sürdürülecek arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının sayısı 144 olacak. Yeril ve yabancı bilim insanları tarafından da 140’a yakın arkeolojik yüzey araştırması yapılacak. Türkiye genelinde sürdürülecek çalışmalar le 39 arkeolojik kazı ve yüzey araştırması; yabancı bilim insanlarının başkanlığında Türk bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. 2023 yılı kazı ve yüzey araştırmalarına 20’nn üzerinde ülkeden 250 civarında yabancı bilim insanı bilimsel iş birliği çerçevesinde katılım sağlayacak. Konya Seydişehir'deki Gökhöyük’te önümüzdeki günlerde başlayacak kazı çalışmalarında Neolitik Dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılacak. Uzun vadeli olarak devam edecek kazıların öncelikle hedef, Demir Çağı’na at olduğu öngörülen yerleşme yerinin son sakinler hakkındaki önemli bilgilerin elde edilmesi olacak. Konya Valiliğinin derlediği bilgilere göre Seydişehir’in tarh M.Ö. 5500 yıllarına kadar uzanıyor. Prehistorik Çağ’da (Tarh Öncesi), Psidia (Göller Yöresi) sınırları içindeki Seydişehir çok eski bir yerleşme yer. Beyşehir Gölü (Karalis Lacos) le Suğla Gölü (Trogitis Lacos) arasındaki sulak vadede bu yerleşmenin izlerine rastlamak mümkün. Cumhuriyet kurulduktan sonra 1928 yılında ilçelik unvanına kavuşmuştur.
Seydişehir Gökhöyük’te önümüzdeki günlerde başlayacak kazı çalışmalarında Neolitik Dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılacak.

Konya Seydişehir'deki Gökhöyük’te Neolitik Dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreçte yaşayan son sakinler hakkındaki önemli bilgiler elde edilmesi için kazı çalışması başlatılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Türk ve yabancı bilim insanları ve müze müdürlüklerince 2023 yılında 750 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak. Bakanlık arkeolojik kazı çalışmalarında kullanılmak üzere temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 200 milyon lira ödenek aktardı. 2023 yılı sonunda bu çalışmalara sağlanacak ödenek desteği 500 milyon lirayı aşacak.

Türkiye’de, 2023 yılında 12 aylık olarak sürdürülecek arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarının sayısı 144 olacak. Yeril ve yabancı bilim insanları tarafından da 140’a yakın arkeolojik yüzey araştırması yapılacak. Türkiye genelinde sürdürülecek çalışmalar le 39 arkeolojik kazı ve yüzey araştırması; yabancı bilim insanlarının başkanlığında Türk bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. 2023 yılı kazı ve yüzey araştırmalarına 20’nn üzerinde ülkeden 250 civarında yabancı bilim insanı bilimsel iş birliği çerçevesinde katılım sağlayacak.

Konya Seydişehir'deki Gökhöyük’te önümüzdeki günlerde başlayacak kazı çalışmalarında Neolitik Dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılacak. Uzun vadeli olarak devam edecek kazıların öncelikle hedef, Demir Çağı’na at olduğu öngörülen yerleşme yerinin son sakinler hakkındaki önemli bilgilerin elde edilmesi olacak.

Konya Valiliğinin derlediği bilgilere göre Seydişehir’in tarh M.Ö. 5500 yıllarına kadar uzanıyor. Prehistorik Çağ’da (Tarh Öncesi), Psidia (Göller Yöresi) sınırları içindeki Seydişehir çok eski bir yerleşme yer. Beyşehir Gölü (Karalis Lacos) le Suğla Gölü (Trogitis Lacos) arasındaki sulak vadede bu yerleşmenin izlerine rastlamak mümkün.

Cumhuriyet kurulduktan sonra 1928 yılında ilçelik unvanına kavuşmuştur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.