Kirazımız Çok Güzel Amma…

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.06.2019 - 02:02, Güncelleme: 28.06.2019 - 02:02
 

Kirazımız Çok Güzel Amma…

Ali Saylam Köşe Yazısı...

Her köşe başında yerli üretici bir kiraz tezgâhı… Birçok dükkânın önünde ise o muhitin esnafları toplanmış ikram edilen kirazı yiyorlar. Maşallah Seydişehir’in kirazına, hele Napolyon kirazına diyecek yok. Ben söylemiyorum, üreticiler ve yiyenler söylüyor. Hadim’in, Akşehir’in kirazından geri kalır yanı yok. Son yıllarda Seydişehir’de çilek ve karpuzdan sonra kiraz üretiminin de gitgide arttığı yaşanan tablodan belli… Amma bu meyve üreticilerimizin bir sorunu var; o da pazarlama… Tezgâh başında ürettikleri o canım kirazların kilosunu 3 buçuk liraya kadar düşürdüler. Aslında insanların birbirine kiraz ikram etmesinin nedeni de bu… Satamayınca hiç olmazsa insan boğazından geçsin diye birbirlerine ikram ediyorlar. İşte bu pazarlama sorununu enine boyuna araştırdığımda gördüm ki Seydişehir sınıfta kalmış. Niye derseniz; Seydişehir’de şuanda üreticinin kilosunu 3 buçuk liraya satacağım diye göbeğinin düştüğü kirazı Akşehir’de bahçesinde 8 liraya satmışlar. Hadimlilerle de görüştüm onlarda kirazın önemli bir geçim kaynağı olduğunu, hatta yurtdışına dâhil sattıklarını söylediler. Hem Hadim’de hem Akşehir’de soğuk hava deposunun yanı sıra meyveleri alan çok sayıda mini halde var. Dikilitaşlı bir çilek üreticisi Belediye’den aldıkları destekli çilek hibelerin köyün ekonomisine büyük katkı sağladığını, ürettikleri çileği gelip tarladan alıp gittiklerini anlattı ama birde soğuk hava deposu olursa daha iyi olacağını da belirtmeden geçmedi. Tabi son yıllarda Belediye’nin de Seydişehir’de ki meyve sebze üretiminde ki artıştaki rolünü göz ardı etmemek gerek. Zira bazı yörelere seneler önce İl Özel İdare marifetiyle marifetiyle başta kiraz fidanları olmak üzere çok sayıda meyve fidanlarının da dağıtıldığını biliyoruz. Bütün bu yapılanlar çiftçilerimizin toplu meyve üretimi yaparak geçimlerini sağlamaları için… Ama bunun bir ayağı topal kaldı. O da pazarlama.. Korkarım ki Soğuk hava deposu yapımında ve meyve çiftçisinin ürünlerini satacak Pazar oluşturmada geç kalınırsa bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerini çok ucuza satmaları ve meyvelerinin bahçelerinde kalmasından dolayı küserek bir daha yetiştirmemelerine neden olabilir. Şuana kadar bir türlü soğuk hava deposunu kuramayan ve meyve pazarlamasında dikiş tutturamayan Seydişehir’de ki; kurulu tarımsal kooperatiflere, sivil toplum örgütlerine, Ziraat Odası’na, İlçe Tarıma ve tabi ki Kaymakam ve Belediye Başkanı’na duyurulur.
Ali Saylam Köşe Yazısı...

Her köşe başında yerli üretici bir kiraz tezgâhı…

Birçok dükkânın önünde ise o muhitin esnafları toplanmış ikram edilen kirazı yiyorlar.

Maşallah Seydişehir’in kirazına, hele Napolyon kirazına diyecek yok.

Ben söylemiyorum, üreticiler ve yiyenler söylüyor.

Hadim’in, Akşehir’in kirazından geri kalır yanı yok.

Son yıllarda Seydişehir’de çilek ve karpuzdan sonra kiraz üretiminin de gitgide arttığı yaşanan tablodan belli…

Amma bu meyve üreticilerimizin bir sorunu var; o da pazarlama…

Tezgâh başında ürettikleri o canım kirazların kilosunu 3 buçuk liraya kadar düşürdüler.

Aslında insanların birbirine kiraz ikram etmesinin nedeni de bu…

Satamayınca hiç olmazsa insan boğazından geçsin diye birbirlerine ikram ediyorlar.

İşte bu pazarlama sorununu enine boyuna araştırdığımda gördüm ki Seydişehir sınıfta kalmış.

Niye derseniz; Seydişehir’de şuanda üreticinin kilosunu 3 buçuk liraya satacağım diye göbeğinin düştüğü kirazı Akşehir’de bahçesinde 8 liraya satmışlar.

Hadimlilerle de görüştüm onlarda kirazın önemli bir geçim kaynağı olduğunu, hatta yurtdışına dâhil sattıklarını söylediler.

Hem Hadim’de hem Akşehir’de soğuk hava deposunun yanı sıra meyveleri alan çok sayıda mini halde var.

Dikilitaşlı bir çilek üreticisi Belediye’den aldıkları destekli çilek hibelerin köyün ekonomisine büyük katkı sağladığını, ürettikleri çileği gelip tarladan alıp gittiklerini anlattı ama birde soğuk hava deposu olursa daha iyi olacağını da belirtmeden geçmedi.

Tabi son yıllarda Belediye’nin de Seydişehir’de ki meyve sebze üretiminde ki artıştaki rolünü göz ardı etmemek gerek.

Zira bazı yörelere seneler önce İl Özel İdare marifetiyle marifetiyle başta kiraz fidanları olmak üzere çok sayıda meyve fidanlarının da dağıtıldığını biliyoruz.

Bütün bu yapılanlar çiftçilerimizin toplu meyve üretimi yaparak geçimlerini sağlamaları için…

Ama bunun bir ayağı topal kaldı.

O da pazarlama..

Korkarım ki

Soğuk hava deposu yapımında ve meyve çiftçisinin ürünlerini satacak Pazar oluşturmada geç kalınırsa bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerini çok ucuza satmaları ve meyvelerinin bahçelerinde kalmasından dolayı küserek bir daha yetiştirmemelerine neden olabilir.

Şuana kadar bir türlü soğuk hava deposunu kuramayan ve meyve pazarlamasında dikiş tutturamayan Seydişehir’de ki; kurulu tarımsal kooperatiflere, sivil toplum örgütlerine, Ziraat Odası’na, İlçe Tarıma ve tabi ki Kaymakam ve Belediye Başkanı’na duyurulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.