Darısı Seydişehir’in Başına…

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.08.2019 - 10:43, Güncelleme: 02.08.2019 - 10:43
 

Darısı Seydişehir’in Başına…

Büşra Aksakbağı Ay'ın Yazısı...

Ülkede sorun kalmadı da bunu mu yazdın diyenler olacak, biliyorum. Büyük meseleleri bilen, bilmeyen herkes konuşuyor nasıl olsa… Ben bu hafta cami tuvaletlerinde alınan paradan yakınacağım. * Öncelikle peşine düştüğümüz durum girişte alınan 1 lira asla değildir. Amacı ve sonuçları değer ise fazlasını da veririz. Mesela; şehir merkezinde 15 dakikadan fazla duran araçlardan otopark ücreti alınmaya başlanmıştı. Amacı merkezde ki trafiği rahatlatmaktı ve sonucu da aynen böyle oldu. Kimse buna itiraz etmiyor. * Camilerde de tuvalete giriş ücreti 1 lira. Bana göre bu aleni bir soygundur. Özellikle tuvaleti bulunmayan dükkânların yoğun olduğu merkezi yerlerde tam bir vurgun… Bkz: Seyit Harun Bulvarı.. * Bunu dile getirdiğimde genel olarak desteklensem de bazı kafalardan şu cümleleri duyuyorum; “camiinin de giderleri var” , “tuvalette duran görevliye maaş ödeniyor” , “e temizlik yapıyorlar alacaklar tabi” , “camiinin aldığı 1 lira da mı gözünüze battı” gibi gibi… * Evet, bir vatandaş olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na hazineden ayrılan bütçeye bakınca 1 lira da gözüme batıyor. Caminin giderleri elbette var. Fakat bunlar zaten devlet tarafından karşılanan giderler. Görevli konusuna gelince camilerin maaşlı temizlikçileri zaten var. Yine giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Diyanetin bütçesi, yapımı ve işletmesi aşamasında alınan bağışları vs düşününce tuvalette oturan adamın temizlik için değil tahsilat için beklediği çok açık. * Kapitalizmin gözbebeği olan AVM’lerin mescit ve tuvaletleri bile ücretsizken maneviyatımızın gözbebeği camiilerde uygun görülen bu uygulama benim aklıma yatmıyor. Üstelik temizlik imandan gelir derken; gavurların yaptığı AVM tuvaletleri hem temiz hem miss gibi kokarken, para alınan cami tuvaletlerinde kötü görüntü ve kötü kokudan nefes almak imkansız. * Belki rica edilse ücretsiz de kullanılmasına izin verirler buna söyleyecek sözüm yok. Ama ben bu uygulamanın komple kaldırılmasından tarafım. Zaten vatandaşımız elinden geldiğince bağışını yapıyor, yapmaya da devam eder. Ama zorunlu tutulması hoş bir durum ortaya koymuyor. * Yazının başında dediğim gibi amacı ve sonucu açısından kamunun menfaati olan hiçbir uygulamaya karşı değiliz. Fakat hem ücret alınıyor hem de içeride temizliğin esamesi okunmuyor. * Konya’da artık birçok camide bu haraç uygulaması kaldırıldı. Kaldırılmaya da devam ediyor. Ne diyelim darısı Seydişehir’in başına…
Büşra Aksakbağı Ay'ın Yazısı...

Ülkede sorun kalmadı da bunu mu yazdın diyenler olacak, biliyorum.

Büyük meseleleri bilen, bilmeyen herkes konuşuyor nasıl olsa…

Ben bu hafta cami tuvaletlerinde alınan paradan yakınacağım.

*

Öncelikle peşine düştüğümüz durum girişte alınan 1 lira asla değildir.

Amacı ve sonuçları değer ise fazlasını da veririz.

Mesela; şehir merkezinde 15 dakikadan fazla duran araçlardan otopark ücreti alınmaya başlanmıştı.

Amacı merkezde ki trafiği rahatlatmaktı ve sonucu da aynen böyle oldu.

Kimse buna itiraz etmiyor.

*

Camilerde de tuvalete giriş ücreti 1 lira.

Bana göre bu aleni bir soygundur.

Özellikle tuvaleti bulunmayan dükkânların yoğun olduğu merkezi yerlerde tam bir vurgun…

Bkz: Seyit Harun Bulvarı..

*

Bunu dile getirdiğimde genel olarak desteklensem de bazı kafalardan şu cümleleri duyuyorum; “camiinin de giderleri var” , “tuvalette duran görevliye maaş ödeniyor” , “e temizlik yapıyorlar alacaklar tabi” , “camiinin aldığı 1 lira da mı gözünüze battı” gibi gibi…

*

Evet, bir vatandaş olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na hazineden ayrılan bütçeye bakınca 1 lira da gözüme batıyor.

Caminin giderleri elbette var. Fakat bunlar zaten devlet tarafından karşılanan giderler.

Görevli konusuna gelince camilerin maaşlı temizlikçileri zaten var. Yine giderleri devlet tarafından karşılanıyor.

Diyanetin bütçesi, yapımı ve işletmesi aşamasında alınan bağışları vs düşününce tuvalette oturan adamın temizlik için değil tahsilat için beklediği çok açık.

*

Kapitalizmin gözbebeği olan AVM’lerin mescit ve tuvaletleri bile ücretsizken maneviyatımızın gözbebeği camiilerde uygun görülen bu uygulama benim aklıma yatmıyor.

Üstelik temizlik imandan gelir derken; gavurların yaptığı AVM tuvaletleri hem temiz hem miss gibi kokarken, para alınan cami tuvaletlerinde kötü görüntü ve kötü kokudan nefes almak imkansız.

*

Belki rica edilse ücretsiz de kullanılmasına izin verirler buna söyleyecek sözüm yok.

Ama ben bu uygulamanın komple kaldırılmasından tarafım.

Zaten vatandaşımız elinden geldiğince bağışını yapıyor, yapmaya da devam eder.

Ama zorunlu tutulması hoş bir durum ortaya koymuyor.

*

Yazının başında dediğim gibi amacı ve sonucu açısından kamunun menfaati olan hiçbir uygulamaya karşı değiliz.

Fakat hem ücret alınıyor hem de içeride temizliğin esamesi okunmuyor.

*

Konya’da artık birçok camide bu haraç uygulaması kaldırıldı. Kaldırılmaya da devam ediyor.

Ne diyelim darısı Seydişehir’in başına…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.