HACI MEHMET AMCA: ?ESKİ ETTE YOK, ESKİ LEZZETTE YOK?

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.07.2013 - 03:03, Güncelleme: 17.07.2013 - 03:03
 

HACI MEHMET AMCA: ?ESKİ ETTE YOK, ESKİ LEZZETTE YOK?

Yılların aşçı ustası Hacı Mehmet Akıllı ile eskiden Seydişehir?in meşhur güveci ve aşçılık mesleğinde dünü, bugünü konuştuk.

Yılların aşçı ustası Hacı Mehmet Akıllı ile eskiden Seydişehir’in meşhur güveci ve aşçılık mesleğinde dünü, bugünü konuştuk. Eski ette yok , eski lezzette yok.. 60 yıllık aşçılık meslek onurunu püf noktalarını dile getiren Mehmet Amca: “Seydişehir de en eski benim.  Ben şu an 93 yaşındayım. Bende de eskisi yok.  İlk mesleğim terzilikti.  Askerden sonra 1956 da aşçılığa başladım. O günden beri çalışıyorum. O zamanlar güveç yapıldığında üstünü kapatır bahçe aralarından öyle giderdik.  Koku her tarafı sarardı. Şimdi ise bir hiç.. Tat oğlan güveç yapardı.  Babasından kalma bir gelenekti .Tat oğlanın fırında güveç yapıp sokakları güzel kokuya teslim ettiği et, bugün yok. O lezzet bugün yok. İyi bir güveç ustasıydı, çok dürüst bir insandı.. Allah rahmet eylesin. O zamanlar sığır eti yoktu, yalnız koyun ve keçi eti vardı. O yıldan bugüne kadar sığır etini kullanmadım.  Şimdilerde yenilen etlerde de tat yok.  Çünkü  yemle besleniyor. Ben aşçılığım da hep sade yağ kullandım, 12 kuruştu kilosu  eskilerde.  Günümüzde güveç kültürünün devam etmemesinin sebebi;  o öldükten sonra kimse bu işi yapmaması. Bizim yaptığımızda yalandan bir şeydi. O esas özel ocağı vardı orada yapardı.  Ondan dolayı buralarda öyle kimse yoktu ona da babasından kalmaydı. Kendi yapar kendi kavurur kendi işini görürdü.   Meslek hayatımda  hile yapmadım. Kimse bu eskilerin yaptığını yapmıyor. Bizde bu geleneği devam ettirebilecek sadece oğlum var.  Şu saniyeye kadar çalıştığım sürede hile yapmadım. Ve yaşımı çalışmama  borçluyum.  Yaptığımız yemeklerin artanlarını diğer gün satmadık. Malzemenin kalitesini kullanırdık, tere yağdan başka yağ kullanmazdık. Şimdi ise ne koydukları belli değil. Seydişehir kültürünü oluşturacak bir malzeme yok.   Yalıhüyük’te nohut çıkardı tadından yenmezdi şimdi taş çıkıyor. Ne tadı var ne tuzu var. Çünkü attıkları ilaçtan bozuluyor, eskiden ilaç yoktu. “ diyerek konuştu. Aşçı Hacı Mehmet Amca sohbetimiz sırasında bazı özel anılarını bizimle paylaştı.  Doktor Mustafa Öten’in devamlı kendilerine yemek yemeye geldiğinden bahseden  Hacı Mehmet Amca:  “Doktor Öten senin yemeğin başka yerde yok derdi hep. Biz yemeklerde sade yağ kullanıyoruz. Sende hastalarına yasak ediyorsun dediğim de gülerek  yasak etmesek bu sefer hiç kimse hasta olmaz, bize de gelen olmaz derdi.” Diyerek anılarını anlattı.
Yılların aşçı ustası Hacı Mehmet Akıllı ile eskiden Seydişehir?in meşhur güveci ve aşçılık mesleğinde dünü, bugünü konuştuk.

Yılların aşçı ustası Hacı Mehmet Akıllı ile eskiden Seydişehir’in meşhur güveci ve aşçılık mesleğinde dünü, bugünü konuştuk.

Eski ette yok , eski lezzette yok..

60 yıllık aşçılık meslek onurunu püf noktalarını dile getiren Mehmet Amca:

“Seydişehir de en eski benim.  Ben şu an 93 yaşındayım. Bende de eskisi yok.  İlk mesleğim terzilikti.  Askerden sonra 1956 da aşçılığa başladım. O günden beri çalışıyorum. O zamanlar güveç yapıldığında üstünü kapatır bahçe aralarından öyle giderdik.  Koku her tarafı sarardı. Şimdi ise bir hiç.. Tat oğlan güveç yapardı.  Babasından kalma bir gelenekti .Tat oğlanın fırında güveç yapıp sokakları güzel kokuya teslim ettiği et, bugün yok. O lezzet bugün yok. İyi bir güveç ustasıydı, çok dürüst bir insandı.. Allah rahmet eylesin.

O zamanlar sığır eti yoktu, yalnız koyun ve keçi eti vardı. O yıldan bugüne kadar sığır etini kullanmadım.  Şimdilerde yenilen etlerde de tat yok.  Çünkü  yemle besleniyor. Ben aşçılığım da hep sade yağ kullandım, 12 kuruştu kilosu  eskilerde.  Günümüzde güveç kültürünün devam etmemesinin sebebi;  o öldükten sonra kimse bu işi yapmaması. Bizim yaptığımızda yalandan bir şeydi. O esas özel ocağı vardı orada yapardı.  Ondan dolayı buralarda öyle kimse yoktu ona da babasından kalmaydı. Kendi yapar kendi kavurur kendi işini görürdü.  

Meslek hayatımda  hile yapmadım.

Kimse bu eskilerin yaptığını yapmıyor. Bizde bu geleneği devam ettirebilecek sadece oğlum var.  Şu saniyeye kadar çalıştığım sürede hile yapmadım. Ve yaşımı çalışmama  borçluyum.  Yaptığımız yemeklerin artanlarını diğer gün satmadık. Malzemenin kalitesini kullanırdık, tere yağdan başka yağ kullanmazdık. Şimdi ise ne koydukları belli değil. Seydişehir kültürünü oluşturacak bir malzeme yok.   Yalıhüyük’te nohut çıkardı tadından yenmezdi şimdi taş çıkıyor. Ne tadı var ne tuzu var. Çünkü attıkları ilaçtan bozuluyor, eskiden ilaç yoktu. “ diyerek konuştu.

Aşçı Hacı Mehmet Amca sohbetimiz sırasında bazı özel anılarını bizimle paylaştı.

 Doktor Mustafa Öten’in devamlı kendilerine yemek yemeye geldiğinden bahseden  Hacı Mehmet Amca:  “Doktor Öten senin yemeğin başka yerde yok derdi hep. Biz yemeklerde sade yağ kullanıyoruz. Sende hastalarına yasak ediyorsun dediğim de gülerek  yasak etmesek bu sefer hiç kimse hasta olmaz, bize de gelen olmaz derdi.” Diyerek anılarını anlattı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.