Seydişehir’in Kozlu Mahallesi Gelecekten Endişeli

Türkiye (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 10.01.2022 - 13:44, Güncelleme: 10.01.2022 - 13:44
 

Seydişehir’in Kozlu Mahallesi Gelecekten Endişeli

Altın aramaları devam eden ilçemize 34 km uzaklıktaki Kozlu, Oğlakçı ve Dikilitaş bölgesindeki yaylalarda ilerde hayvancılığın sekteye uğrayacağı nedeniyle mahalle sakinleri endişe içerisindeler.

Geçtiğimiz yıl bölgede MTA tarafından Türkiye Petrollerince aranan ve kış nedeniyle ara verilen altın arama çalışmaları özellikle Kozlu Oba Yaylasında ve Oğlakçı-Dikilitaş arasında bulunan Sarıgöl de (Gavur Gölü) sürmüştü. Köylüler, geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu yaylalardaki altın arama çalışmaları sonunda buraya bir tesis kurulursa hayvancılığın biteceği düşündükleri için kaygılılar. Kullandıkları içme sularının da yayladan geldiğini belirten Kozlular, sondaj çalışmalarında kullanılan kimyasallar nedeniyle hayvanların su içtikleri çeşmelerden suların bozulmaya başladığını belirtiyorlar. Bu konudaki sorularımızı cevaplandıran Kozlu Mahalle Muhtarı Yaşar Demirbaş: “Köyümüz ve Oğlakçı ve Dikilitaş bölgesindeki altın arama çalışmaları sonuç verecek gibi olduğunu öğrendik. İlerde buraya bir tesis kurulursa sularımıza zehirli madde karışma korkusu şimdiden bizi kaygılandırıyor. Köyümüzün içme suyu bizim altın arama yapılan yaylalardan geliyor. Köyümüz dağlık bir alanda olduğu için en önemli geçim kaynağımız hayvancılık. Hayvanlarımızın otladığı meralarda da altın araması yapılıyor. Bu durum ise geçim kaynağı olan hayvancılığımızın ilerde yok olması demek. Şimdiden bunun endişesini yaşıyoruz” dedi. Muhtar Demirbaş, yayladaki altın arama çalışmalarında yollarında bozulduğunu firma yetkililerine müracaat ettiğini, bahar ayında yolların yapılacağını bildirdiklerini belirterek: “ İnşallah sözlerinde dururlar. Çünkü yaylamız bizim için köyümüz için hayati önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.      
Altın aramaları devam eden ilçemize 34 km uzaklıktaki Kozlu, Oğlakçı ve Dikilitaş bölgesindeki yaylalarda ilerde hayvancılığın sekteye uğrayacağı nedeniyle mahalle sakinleri endişe içerisindeler.

Geçtiğimiz yıl bölgede MTA tarafından Türkiye Petrollerince aranan ve kış nedeniyle ara verilen altın arama çalışmaları özellikle Kozlu Oba Yaylasında ve Oğlakçı-Dikilitaş arasında bulunan Sarıgöl de (Gavur Gölü) sürmüştü.

Köylüler, geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu yaylalardaki altın arama çalışmaları sonunda buraya bir tesis kurulursa hayvancılığın biteceği düşündükleri için kaygılılar.

Kullandıkları içme sularının da yayladan geldiğini belirten Kozlular, sondaj çalışmalarında kullanılan kimyasallar nedeniyle hayvanların su içtikleri çeşmelerden suların bozulmaya başladığını belirtiyorlar.

Bu konudaki sorularımızı cevaplandıran Kozlu Mahalle Muhtarı Yaşar Demirbaş:

“Köyümüz ve Oğlakçı ve Dikilitaş bölgesindeki altın arama çalışmaları sonuç verecek gibi olduğunu öğrendik. İlerde buraya bir tesis kurulursa sularımıza zehirli madde karışma korkusu şimdiden bizi kaygılandırıyor. Köyümüzün içme suyu bizim altın arama yapılan yaylalardan geliyor. Köyümüz dağlık bir alanda olduğu için en önemli geçim kaynağımız hayvancılık. Hayvanlarımızın otladığı meralarda da altın araması yapılıyor. Bu durum ise geçim kaynağı olan hayvancılığımızın ilerde yok olması demek. Şimdiden bunun endişesini yaşıyoruz” dedi.

Muhtar Demirbaş, yayladaki altın arama çalışmalarında yollarında bozulduğunu firma yetkililerine müracaat ettiğini, bahar ayında yolların yapılacağını bildirdiklerini belirterek: “ İnşallah sözlerinde dururlar. Çünkü yaylamız bizim için köyümüz için hayati önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.    

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.