BU HAFTAKİ KÖŞE YAZIMDAKİ YANLIŞ ANLAŞILMA ÜZERİNE DÜZELTME!

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 20.09.2022 - 12:59, Güncelleme: 20.09.2022 - 13:07
 

BU HAFTAKİ KÖŞE YAZIMDAKİ YANLIŞ ANLAŞILMA ÜZERİNE DÜZELTME!

Bu haftaki köşe yazımda Milli Eğitim’i yönetmenin güç bir iş olduğuna atfen “Şu Mektepler Olmasa Maarifi Ne Güzel İdare Ederdim” sözünü kullanmıştım.

Bu sözün kime ait olduğunun ihtilaflı olduğunu ve halk nezdinde ise Cumhuriyet dönemi ünlü Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel’in söylediğini belirtmiştim. Önceleri köşe yazarları Hasan Pulur, Yılmaz Özdil, Emin Çölaşan ve siyasetçi eski Başbakanlardan Bülent Ecevit gibi ünlülerin de kullandığı bazılarının ironi olarak bazılarının da Milli Eğitimdeki yatırımların eksikliğine binaen Milli Eğitimi yönetmenin güç olduğunu vurgulamak için kullandıkları bu manidar sözü bende yazımda kullandıktan sonra bazı dostlarım beni arayarak kesinlikle Hasan Ali Yücel’e ait olmadığını bildirmeleri üzerine tanıdığım tarihçilere de teyit ettirdiğim konuyla ilgili Google bilgisini sizlerle paylaşmak istedim.   https://www.malumatfurus.org/su-mektepler-olmasa-maarifi-ne-guzel-idare-ederdim-sozunun-sahibini-ve-amacini-yanlis-anlayan-yazarlar/ “Maarif ne güzel olurdu şu okullar olmasaydı” gibi alternatif versiyonları da sonradan türetilmiş olan bu sözün Osmanlı’da II. Abdulhamid döneminde Maarif Nazırlığı (Milli Eğitim Bakanlığı) görevini üstlenen biri tarafından söylendiği biliniyor. Net olarak bilinmeyen şey ise bu sözün kim tarafından söylendiği. Çünkü ortada, öne çıkan 3 kişi var: Osmanlı Maarif Nazırları Emrullah Efendi, Haşim Paşa ve Zühtü Paşa (Bu sözü Cumhuriyet Dönemi Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e hatalı şekilde atfedenler de mevcut). Ve elimizde sözün kaynağına dair rivayetlerden öte geçecek sahih bir kaynak yok.
Bu haftaki köşe yazımda Milli Eğitim’i yönetmenin güç bir iş olduğuna atfen “Şu Mektepler Olmasa Maarifi Ne Güzel İdare Ederdim” sözünü kullanmıştım.

Bu sözün kime ait olduğunun ihtilaflı olduğunu ve halk nezdinde ise Cumhuriyet dönemi ünlü Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel’in söylediğini belirtmiştim.

Önceleri köşe yazarları Hasan Pulur, Yılmaz Özdil, Emin Çölaşan ve siyasetçi eski Başbakanlardan Bülent Ecevit gibi ünlülerin de kullandığı bazılarının ironi olarak bazılarının da Milli Eğitimdeki yatırımların eksikliğine binaen Milli Eğitimi yönetmenin güç olduğunu vurgulamak için kullandıkları bu manidar sözü bende yazımda kullandıktan sonra bazı dostlarım beni arayarak kesinlikle Hasan Ali Yücel’e ait olmadığını bildirmeleri üzerine tanıdığım tarihçilere de teyit ettirdiğim konuyla ilgili Google bilgisini sizlerle paylaşmak istedim.

 

https://www.malumatfurus.org/su-mektepler-olmasa-maarifi-ne-guzel-idare-ederdim-sozunun-sahibini-ve-amacini-yanlis-anlayan-yazarlar/

“Maarif ne güzel olurdu şu okullar olmasaydı” gibi alternatif versiyonları da sonradan türetilmiş olan bu sözün Osmanlı’da II. Abdulhamid döneminde Maarif Nazırlığı (Milli Eğitim Bakanlığı) görevini üstlenen biri tarafından söylendiği biliniyor. Net olarak bilinmeyen şey ise bu sözün kim tarafından söylendiği. Çünkü ortada, öne çıkan 3 kişi var: Osmanlı Maarif Nazırları Emrullah Efendi, Haşim Paşa ve Zühtü Paşa (Bu sözü Cumhuriyet Dönemi Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e hatalı şekilde atfedenler de mevcut). Ve elimizde sözün kaynağına dair rivayetlerden öte geçecek sahih bir kaynak yok.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.