İntiharı düşünen biriyle nasıl konuşmalısınız?

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 08.09.2023 - 16:59, Güncelleme: 08.09.2023 - 16:59
 

İntiharı düşünen biriyle nasıl konuşmalısınız?

Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla Seydişehir İlçe Sağlık Müdürlüğü yayınladığı yazıda” intihar önlenebilir ”denilerek intihara teşebbüs edebilecek insanlara nasıl yaklaşılmalı konusunda bilgi verildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası İntiharı Önleme Derneğinin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 10 Eylül tarihini Dünya İntiharı Önleme Günü olarak ilan etmiştir. Yalnızlığın intihar riskini arttırdığı ve kişilerarası sağlıklı ilişkilerin intihara karşı koruyucu olabildiği unutulmamalıdır. Bu bağlamda toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak veya komşu olarak kişilerin hayatında bir fark yaratabilirsiniz. İntihar davranışını önlemek için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin her fırsatta konuyla ilgili farkındalığı arttırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı uyarı işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde sıkıntı yaşayanlara şefkat gösterebilir, yine kendi çevrenizdeki kişilerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. İntihar Önlenebilir! Karşınızdaki kişinin rahat edeceği sessiz bir yer seçin. İkinizin de konuşmak için yeteri kadar vakti olduğundan emin olun. Yanlış bir şey söylerseniz paniklemeyin, kendinize fazla yüklenmeyin. Karşınızdaki kişiye odaklanın, göz kontağı kurun, telefonunuzu kenara bırakın ve bütün dikkatinizi verin. Sabırlı olun. Bir kişinin açılması zaman alabilir. Evet ya da hayır gerektiren sorulardan ziyade daha uzun cevap gerektiren sorular sorun. Anladığınızı kontrol edin. Bölmeyin ya da bir çözüm önermeyin. Diğer kişinin nasıl hissettiğine dair kendi düşüncelerinizi ileri sürmeyin. Profesyonel bir yardım aldıklarından emin olun.  
Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla Seydişehir İlçe Sağlık Müdürlüğü yayınladığı yazıda” intihar önlenebilir ”denilerek intihara teşebbüs edebilecek insanlara nasıl yaklaşılmalı konusunda bilgi verildi.

Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası İntiharı Önleme Derneğinin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 10 Eylül tarihini Dünya İntiharı Önleme Günü olarak ilan etmiştir.

Yalnızlığın intihar riskini arttırdığı ve kişilerarası sağlıklı ilişkilerin intihara karşı koruyucu olabildiği unutulmamalıdır. Bu bağlamda toplumun bir üyesi olarak, çocuk olarak, ebeveyn olarak, arkadaş olarak, meslektaş olarak veya komşu olarak kişilerin hayatında bir fark yaratabilirsiniz. İntihar davranışını önlemek için her gün yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin her fırsatta konuyla ilgili farkındalığı arttırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı uyarı işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde sıkıntı yaşayanlara şefkat gösterebilir, yine kendi çevrenizdeki kişilerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

İntihar Önlenebilir!

  • Karşınızdaki kişinin rahat edeceği sessiz bir yer seçin.
  • İkinizin de konuşmak için yeteri kadar vakti olduğundan emin olun.
  • Yanlış bir şey söylerseniz paniklemeyin, kendinize fazla yüklenmeyin.
  • Karşınızdaki kişiye odaklanın, göz kontağı kurun, telefonunuzu kenara bırakın ve bütün dikkatinizi verin.
  • Sabırlı olun. Bir kişinin açılması zaman alabilir.
  • Evet ya da hayır gerektiren sorulardan ziyade daha uzun cevap gerektiren sorular sorun. Anladığınızı kontrol edin.
  • Bölmeyin ya da bir çözüm önermeyin. Diğer kişinin nasıl hissettiğine dair kendi düşüncelerinizi ileri sürmeyin.
  • Profesyonel bir yardım aldıklarından emin olun.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.