SEPET SANATÇISI GÖKSU’NUN UMUDU SEYDİKOOP (Videolu)

Türkiye (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 10.05.2022 - 16:57, Güncelleme: 10.05.2022 - 16:57
 

SEPET SANATÇISI GÖKSU’NUN UMUDU SEYDİKOOP (Videolu)

Seydişehir’de son ustasıyla Sepetçilik mesleğini yaşatmak için çaba harcayan Ali Göksu’nun son umudu Belediyenin kurduğu SeydiKoop.

Başta kadınların ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerin pazarlanması için kurulan SeydiKoop’un yok olmaya yüz tutmuş sepetçilik mesleğini yaşatmak içinde güzel bir gelişme olduğunu belirten 70 yaşındaki Ali Göksu. Seydişehir’de sepetçilik mesleğinin yıllar önce Bozkır yöresinden gelenler tarafından yapıldığını daha sonra Değirmenci Mahallesi’ndeki vatandaşların birinci geçim kaynağı olduğunu belirtti. Şuanda sadece kendisinin bu sanatı yaşatmaya çalıştığını belirterek: “O yıllarda İçeri Kışla’nın tamamı söğüt ağacıyla kaplıydı. Değirmenci Mahallesi’nin geneli de sepetçilik mesleğiyle uğraşırlar ve birinci geçim kaynaklarıydı. Şimdi ise mahallenin geneli soğuk demircilikle uğraşıyorlar. Sepet yapımında kullandığımız söğüt ağacında da azalma olunca bu meslek yok olmaya yüz tuttu. Bende ilçede bu sanatı yaşatmak için çaba harcıyorum” dedi. Geçtiğimiz yıllarda kendisini Malatya’dan usta öğrenci olarak çağırdıklarını, İstanbul’dan ise bu sanatı öğretmem için talep olduğunu belirten sepet sanatçısı Göksu: “Kendi çabalarımla sepetin her türlüsünü örüyorum. Eşimde bana yardımcı oluyor. Şuana kadar sanatıma dışardan gördüğüm ilgiyi ilçemizden görememiştim. Belediyenin kurduğu SeydiKoop ile bu el sanatı ürünlerin çevre yolu üzerinde değerlendirileceğini duyunca sanatım adına sevindim.” dedi. Sepetçilik mesleğinin yüz yıllardır süre gelen bir meslek olduğunu, pazar alışverişlerinde, yumurta taşımada kullanımının plastik kaplara göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen sanatçı Göksu: “Artık ördüğümüz sepetler taşıma amaçlarının yanı sıra aksesuar olarakta kullanılıyor. İstanbul’da bazı yörelerden bizi arayarak sipariş talepleri oluyordu. Ama dar imkanlarımızla bu talepleri karşılayamadık. İnşallah SeydiKoop benim gibi el sanatlarıyla uğraşan kardeşlerimin önünü açacak.” diye konuştu.  
Seydişehir’de son ustasıyla Sepetçilik mesleğini yaşatmak için çaba harcayan Ali Göksu’nun son umudu Belediyenin kurduğu SeydiKoop.

Başta kadınların ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerin pazarlanması için kurulan SeydiKoop’un yok olmaya yüz tutmuş sepetçilik mesleğini yaşatmak içinde güzel bir gelişme olduğunu belirten 70 yaşındaki Ali Göksu. Seydişehir’de sepetçilik mesleğinin yıllar önce Bozkır yöresinden gelenler tarafından yapıldığını daha sonra Değirmenci Mahallesi’ndeki vatandaşların birinci geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Şuanda sadece kendisinin bu sanatı yaşatmaya çalıştığını belirterek: “O yıllarda İçeri Kışla’nın tamamı söğüt ağacıyla kaplıydı. Değirmenci Mahallesi’nin geneli de sepetçilik mesleğiyle uğraşırlar ve birinci geçim kaynaklarıydı. Şimdi ise mahallenin geneli soğuk demircilikle uğraşıyorlar. Sepet yapımında kullandığımız söğüt ağacında da azalma olunca bu meslek yok olmaya yüz tuttu. Bende ilçede bu sanatı yaşatmak için çaba harcıyorum” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda kendisini Malatya’dan usta öğrenci olarak çağırdıklarını, İstanbul’dan ise bu sanatı öğretmem için talep olduğunu belirten sepet sanatçısı Göksu: “Kendi çabalarımla sepetin her türlüsünü örüyorum. Eşimde bana yardımcı oluyor. Şuana kadar sanatıma dışardan gördüğüm ilgiyi ilçemizden görememiştim. Belediyenin kurduğu SeydiKoop ile bu el sanatı ürünlerin çevre yolu üzerinde değerlendirileceğini duyunca sanatım adına sevindim.” dedi.

Sepetçilik mesleğinin yüz yıllardır süre gelen bir meslek olduğunu, pazar alışverişlerinde, yumurta taşımada kullanımının plastik kaplara göre daha sağlıklı olduğunu söyleyen sanatçı Göksu: “Artık ördüğümüz sepetler taşıma amaçlarının yanı sıra aksesuar olarakta kullanılıyor. İstanbul’da bazı yörelerden bizi arayarak sipariş talepleri oluyordu. Ama dar imkanlarımızla bu talepleri karşılayamadık. İnşallah SeydiKoop benim gibi el sanatlarıyla uğraşan kardeşlerimin önünü açacak.” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.