Hakkı BALCI
Köşe Yazarı
Hakkı BALCI
 

BİR KİTAP DAHA?

Her yazarın bir şehri her şehrinde bir kitabı olduğundan bahsetmiştim benzeri bir konu için... Son yıllarda bu gerçekten hareket yazar sayımız artıyor… 1305 ve 1920 yılları arası Fiziki ve Sosyal Ekonomik yapının ele alındığı SEYDİŞEHİR isimli yeni bir kitap daha ilçemiz kültür hazinelerinin arasına katıldı… Mehmet Önder, Bahattin Paslı, Abdurrahman Ayaz, Şerafettin Yıldız, Ercan Aslan’ın ilçemizin tarihine ışık tutan kitaplarından sonra 300 sayfayı aşan ve ciddi araştırmalar sonucu ilçemize kazandırılan bu kitap bütün sayfaları ile akademik bir çalışmanın ürünü… Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün Doktora Tez Projesi kapsamında desteklenen,  Danışmanlığını Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ’ın yaptığı “Osmanlı Döneminde Seydişehir Kentinin Sosyoekonomik Yapısı” adıyla hazırlanan kitabın yazarı hemşerimiz Dr. Ayşe değerli… Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden 2004 yılında mezun olan yazar; yüksek lisansını, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü (2006), doktorasını da aynı enstitünün Tarih Anabilim Dalı Yeni Çağ Tarihi Bilim dalında 2007-2013 yılları arasında yapmış… Yazar Ayşe Değerli’nin “Osmanlı Döneminde Seydişehir ve Çevresinde Tasavvufî Hayat, Tekke ve Zaviyeler” isimli bildirisi; 17-21 Eylül 2012 yılında İtalya’nın Milano kentinde VI. Uluslarası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Sempozyumu-Sanat Etkinlikleri kapsamında yabancı dilde sunulmuş…  Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ile birlikte hazırladığı aynı konu Türk-İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisinde 2013 yılında yayınlanan 16 sayısında da yer bulmuş… Seydişehir’imizin göz ardı edilmiş kültürel zenginliklerine yazılı kaynak olarak Osman Kocaoğlu’nun belediye başkanlığı döneminde hazırlattığı Mehmet Önder’in ‘Seydişehir Tarihi’ kitabına kadar küçük çaplı ve dergi çalışmaları dışında çok rastlandığı söylenemez… Dolayısı ile Osmanlı arşivlerinde saklı kalan bilgi ve belgelerle sınırlı tarihsel kimliğimiz, ismini sunduğum diğer yazarlar ve son olarak Dr.Ayşe değerli tarafından yazılı belge olarak ilçemize kazandırıldı… Uzun süredir devam eden kitap çalışmam da gördüm ki ilçemizin bu anlamda geriye dönük kültürel ve folklor bilgilerini kapsayan küçükte olsa yazılı bir eseri yok… Alan çalışması ile derlemeye çalıştığım ilçe tarihinin folklorik yapısına dair karşılaştığım zorluklar araştırmacı yazarlarımızın kitaplarına ve emeklerine olan saygımı daha da artırdı… Bu vesile ile Dr. Ayşe Değerli Hanımefendiyi kültürel zenginliğimize ilave bu çalışmasından, Kaymakam Tuncay Sonel ve Belediye Başkanı Abdulkadir Çat’ kitaba olan katkılarından dolayı tebrik ve takdir ediyorum… Eline sağlık hocam…
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

BİR KİTAP DAHA?

Her yazarın bir şehri her şehrinde bir kitabı olduğundan bahsetmiştim benzeri bir konu için... Son yıllarda bu gerçekten hareket yazar sayımız artıyor…

1305 ve 1920 yılları arası Fiziki ve Sosyal Ekonomik yapının ele alındığı SEYDİŞEHİR isimli yeni bir kitap daha ilçemiz kültür hazinelerinin arasına katıldı…

Mehmet Önder, Bahattin Paslı, Abdurrahman Ayaz, Şerafettin Yıldız, Ercan Aslan’ın ilçemizin tarihine ışık tutan kitaplarından sonra 300 sayfayı aşan ve ciddi araştırmalar sonucu ilçemize kazandırılan bu kitap bütün sayfaları ile akademik bir çalışmanın ürünü…

Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün Doktora Tez Projesi kapsamında desteklenen,  Danışmanlığını Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ’ın yaptığı “Osmanlı Döneminde Seydişehir Kentinin Sosyoekonomik Yapısı” adıyla hazırlanan kitabın yazarı hemşerimiz Dr. Ayşe değerli…

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden 2004 yılında mezun olan yazar; yüksek lisansını, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü (2006), doktorasını da aynı enstitünün Tarih Anabilim Dalı Yeni Çağ Tarihi Bilim dalında 2007-2013 yılları arasında yapmış…

Yazar Ayşe Değerli’nin “Osmanlı Döneminde Seydişehir ve Çevresinde Tasavvufî Hayat, Tekke ve Zaviyeler” isimli bildirisi; 17-21 Eylül 2012 yılında İtalya’nın Milano kentinde VI. Uluslarası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Sempozyumu-Sanat Etkinlikleri kapsamında yabancı dilde sunulmuş…

 Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ile birlikte hazırladığı aynı konu Türk-İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisinde 2013 yılında yayınlanan 16 sayısında da yer bulmuş…

Seydişehir’imizin göz ardı edilmiş kültürel zenginliklerine yazılı kaynak olarak Osman Kocaoğlu’nun belediye başkanlığı döneminde hazırlattığı Mehmet Önder’in ‘Seydişehir Tarihi’ kitabına kadar küçük çaplı ve dergi çalışmaları dışında çok rastlandığı söylenemez…

Dolayısı ile Osmanlı arşivlerinde saklı kalan bilgi ve belgelerle sınırlı tarihsel kimliğimiz, ismini sunduğum diğer yazarlar ve son olarak Dr.Ayşe değerli tarafından yazılı belge olarak ilçemize kazandırıldı…

Uzun süredir devam eden kitap çalışmam da gördüm ki ilçemizin bu anlamda geriye dönük kültürel ve folklor bilgilerini kapsayan küçükte olsa yazılı bir eseri yok…

Alan çalışması ile derlemeye çalıştığım ilçe tarihinin folklorik yapısına dair karşılaştığım zorluklar araştırmacı yazarlarımızın kitaplarına ve emeklerine olan saygımı daha da artırdı…

Bu vesile ile Dr. Ayşe Değerli Hanımefendiyi kültürel zenginliğimize ilave bu çalışmasından, Kaymakam Tuncay Sonel ve Belediye Başkanı Abdulkadir Çat’ kitaba olan katkılarından dolayı tebrik ve takdir ediyorum…

Eline sağlık hocam…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.