Hakkı BALCI
Köşe Yazarı
Hakkı BALCI
 

MİKRO BAKIŞ MAKRO KAVGA

Seçim öncesi 12 ilçeye il statüsü verileceği haberleri gündeme düştü.  Konya’dan Akşehir ve Ereğli il yapılacak ilçeler arasında. Seçim öncesine yetiştirilmeye çalışılıyor. Gündemde ne Seydişehir’in ne de Beyşehir’in ismi yok… Kısaca hatırlarsak; Dönemin milletvekili Ali Günaydın Beyşehir’in vilayet yapılması için önerge vermiş Başbakan Tansu Çiller’de miting meydanlarında onay veren konuşmalar yapmıştı.  Çiller, Osmaniye’de yaptığı konuşmada Beyşehir’in il yapılacağını belirtmiş canlı yayın esnasında  bağlandığımız TRT muhabirine teyit ettirmiştik.  Zaten milletvekili Günaydın’ın “etrafımzda aç kurtlar var” söylemi üzerine devam eden vilayetlik kavgası daha kavi bir şekil almıştı.   Netice itibari ile 20 bin kişi ankara yollarına düştük.  Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, Devlet Bakanı Necmettin Cevheri ile görüşmeler yapılmış. Türkiye’nin birinci gündemi haline gelmiştik.  Aradan 29 yıl geçti.Bugün itibari ile ne Seydişehir ne de Beyşehir il…  Gündemde iki ilçe var birisi Akşehir diğeri Ereğli… Peki  -1994 yılında Türkiye gündemine oturan Seydişehir bugün il olma yarışında yerini  alacak mı, almalı mı? -iki ilçenin Mikro milliyetçi bakışında bir törpülenme var mı?  -Rasyonel cazibelerimiz üzerinden hak iddia edebilir miyiz?  -Yoksa kulağımızın üstüne yatmalı mıyız? Kısaca hatırlarsak; Dönemin milletvekili Ali Günaydın Beyşehir’in vilayet yapılması için önerge vermiş Başbakan Tansu Çiller’de miting meydanlarında onay veren konuşmalar yapmıştı.  Çiller, Osmaniye’de yaptığı konuşmada Beyşehir’in il yapılacağını belirtmiş canlı yayın esnasında  bağlandığımız TRT muhabirine teyit ettirmiştik.  Zaten milletvekili Günaydın’ın “etrafımzda aç kurtlar var” söylemi üzerine devam eden vilayetlik kavgası daha kavi bir şekil almıştı.   Netice itibari ile 20 bin kişi ankara yollarına düştük.  Bugün itibari ile ne Seydişehir ne de Beyşehir il…  Gündemde iki ilçe var birisi Akşehir diğeri Ereğli… O gün dönemin etkili Televizyonu kanal 2000’de yaptığımız canlı yayın programları ile  Oluşturduğumuz tepki platformu yeniden oluşur mu? Sivil toplum kuruluşları ve halk aynı reaksiyonu gösterir mi bilmiyorum ama mikro bakış makro  Kavga kültürünün ne bölgesel kalkınmaya ne kurumsal yapılara ne de iki ilçeye faydası olmamıştır. Öyleyse bu kısır döngüden kurtulmak ve rantabile güç birlikleri üzerine yoğunlaşmamız gereklidir.  Seydibey MÜSİAD’ın Bölgesel Kalkınma ile ilgili saptamaları üzerinden bu lokomotif güce destek çıkarak İki ilçenin kaybettiklerini geçte olsa geriye kazanmayı hedeflemesi olmazsa olmazıdır artık.  Birlikte hareket edip vilayetlik gündemindeki yerimizi yine birlikte hareket ederek alabiliriz. şayet yasalar müsaade ederse bu yönden gayret sarfetmeleri gereken bir proje olabilir.  Zaten Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır geçtiğimiz aylarda bu anlamda elinden geleni yapacağını yaptığımız canlı yayın programında belirtmişti.   Yani birlikte il olabiliriz, birlikte kalkınabiliriz…
Ekleme Tarihi: 30 Ocak 2023 - Pazartesi

MİKRO BAKIŞ MAKRO KAVGA

Seçim öncesi 12 ilçeye il statüsü verileceği haberleri gündeme düştü. 

Konya’dan Akşehir ve Ereğli il yapılacak ilçeler arasında. Seçim öncesine yetiştirilmeye çalışılıyor.

Gündemde ne Seydişehir’in ne de Beyşehir’in ismi yok…

Kısaca hatırlarsak; Dönemin milletvekili Ali Günaydın Beyşehir’in vilayet yapılması için önerge vermiş Başbakan Tansu Çiller’de miting meydanlarında onay veren konuşmalar yapmıştı. 

Çiller, Osmaniye’de yaptığı konuşmada Beyşehir’in il yapılacağını belirtmiş canlı yayın esnasında  bağlandığımız TRT muhabirine teyit ettirmiştik. 

Zaten milletvekili Günaydın’ın “etrafımzda aç kurtlar var” söylemi üzerine devam eden vilayetlik kavgası daha kavi bir şekil almıştı.  
Netice itibari ile 20 bin kişi ankara yollarına düştük. 

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, Devlet Bakanı Necmettin Cevheri ile görüşmeler yapılmış. Türkiye’nin birinci gündemi haline gelmiştik. 

Aradan 29 yıl geçti.Bugün itibari ile ne Seydişehir ne de Beyşehir il… 

Gündemde iki ilçe var birisi Akşehir diğeri Ereğli…

Peki 
-1994 yılında Türkiye gündemine oturan Seydişehir bugün il olma yarışında yerini  alacak mı, almalı mı?

-iki ilçenin Mikro milliyetçi bakışında bir törpülenme var mı? 

-Rasyonel cazibelerimiz üzerinden hak iddia edebilir miyiz? 

-Yoksa kulağımızın üstüne yatmalı mıyız?
Kısaca hatırlarsak; Dönemin milletvekili Ali Günaydın Beyşehir’in vilayet yapılması için önerge vermiş Başbakan Tansu Çiller’de miting meydanlarında onay veren konuşmalar yapmıştı. 

Çiller, Osmaniye’de yaptığı konuşmada Beyşehir’in il yapılacağını belirtmiş canlı yayın esnasında  bağlandığımız TRT muhabirine teyit ettirmiştik. 

Zaten milletvekili Günaydın’ın “etrafımzda aç kurtlar var” söylemi üzerine devam eden vilayetlik kavgası daha kavi bir şekil almıştı.  
Netice itibari ile 20 bin kişi ankara yollarına düştük. 

Bugün itibari ile ne Seydişehir ne de Beyşehir il… 

Gündemde iki ilçe var birisi Akşehir diğeri Ereğli…

O gün dönemin etkili Televizyonu kanal 2000’de yaptığımız canlı yayın programları ile 
Oluşturduğumuz tepki platformu yeniden oluşur mu?

Sivil toplum kuruluşları ve halk aynı reaksiyonu gösterir mi bilmiyorum ama mikro bakış makro 
Kavga kültürünün ne bölgesel kalkınmaya ne kurumsal yapılara ne de iki ilçeye faydası olmamıştır.

Öyleyse bu kısır döngüden kurtulmak ve rantabile güç birlikleri üzerine yoğunlaşmamız gereklidir. 

Seydibey MÜSİAD’ın Bölgesel Kalkınma ile ilgili saptamaları üzerinden bu lokomotif güce destek çıkarak İki ilçenin kaybettiklerini geçte olsa geriye kazanmayı hedeflemesi olmazsa olmazıdır artık. 

Birlikte hareket edip vilayetlik gündemindeki yerimizi yine birlikte hareket ederek alabiliriz. şayet yasalar müsaade ederse bu yönden gayret sarfetmeleri gereken bir proje olabilir. 

Zaten Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır geçtiğimiz aylarda bu anlamda elinden geleni yapacağını yaptığımız canlı yayın programında belirtmişti.
 
Yani birlikte il olabiliriz, birlikte kalkınabiliriz…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.