Hakkı BALCI
Köşe Yazarı
Hakkı BALCI
 

YAĞ BALIĞINA BİLİM OLTASI?

‘İLLEDE YAĞBALIĞI’ (17.04.2008), ‘ECİĞÜ CÜCÜĞÜ FAŞİST BUNLARIN’(19.05.2009), ‘VESSELAM’(06.08.2009)  başlıkları ve daha birçok kez yağ balığı neslinin tükendiğine makaleler yazmıştım… Yazılarım üzerine Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen Su Ür.Yük. Mühendisi Soner Çetinkaya ve Su Ür. Müh. Rahmi Uysal üç günlük bir çalışma yaparak inceleme raporu hazırlamıştı… O günlerde araştırmacılarla yaptığımız görüşme sırada ilçe Tarım Mühendisliği personellerinden bir mühendisin “işte geldi bizim balık uzmanları” diyerek alaycı bir tavırla duyarsızlık gösterdiği konu, şimdilerde 20 kişilik bilim timi ile araştırılıyor… Bu bağlamda; geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB)'nin 'S.O.S. Türlerimizi Koruyalım" adlı proje kapsamında Konya Bilim ve Sanat Merkezi tarafından çalışmalar başlatıldı. Beyşehir Göl’ünde yapılacak bilimsel araştırmaya Konya İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Su Ürünleri Mühendisi Süleyman Sırrı Erdoğan, Konya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile gönüllü idareci ve öğretmenlerle birlikte 20 kişilik bir tim katılıyor. Bu çerçevede geçtiğimiz hafta içerisinde, Konya Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Mustafa Bulut ve bilim timi nesli tükenmekte olan endemik tür yağ balığını araştırmak üzere Beyşehir Göl’ünde alan çalışması yaptılar… Bu çalışma umarım ilçemizi, Yağ Balığı kaynakları Suğla Gölü, Alagöz, İçeri Kışla gibi soğuk su pınarlarını da kapsar, zira yağ balıkları özellikle ilkbahar aylarında pınar kaynaklarından, yer altı sularından açık havzalara akın etmektedir… Bu bilimsel araştırma yetkililerimizin dikkatini çekti mi bilmiyorum ama alan çalışmasının bölgemizi de kapsaması için girişimlerde bulunulması araştırmanın daha sağlam temellere oturması anlamına gelir…  Bu sebeple yağ balığı kaynakları dolayısı ile bölgemizin de ikinci alan çalışması kapsamı alanı içerisinde değerlendirilmesi için girişimlerde bulunulması gerekir… Kim bilir 4-5 yıl önce dikkatleri üzerine çektiğimiz yağ balığı ve faşist çim çapağı mevzuu alaycı bir tavra heba edilmeyip bilimsel anlamda ele alınsaydı 4-5 yıllık mesafe alınmış olur, Beyşehir ve Seydişehir’de bulunan yağ balığı neslinin korunması açısından bugünün bilim timine fayda sağlardı…
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

YAĞ BALIĞINA BİLİM OLTASI?

‘İLLEDE YAĞBALIĞI’ (17.04.2008), ‘ECİĞÜ CÜCÜĞÜ FAŞİST BUNLARIN’(19.05.2009), ‘VESSELAM’(06.08.2009)  başlıkları ve daha birçok kez yağ balığı neslinin tükendiğine makaleler yazmıştım… Yazılarım üzerine Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen Su Ür.Yük. Mühendisi Soner Çetinkaya ve Su Ür. Müh. Rahmi Uysal üç günlük bir çalışma yaparak inceleme raporu hazırlamıştı…

O günlerde araştırmacılarla yaptığımız görüşme sırada ilçe Tarım Mühendisliği personellerinden bir mühendisin “işte geldi bizim balık uzmanları” diyerek alaycı bir tavırla duyarsızlık gösterdiği konu, şimdilerde 20 kişilik bilim timi ile araştırılıyor…

Bu bağlamda; geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB)'nin 'S.O.S. Türlerimizi Koruyalım" adlı proje kapsamında Konya Bilim ve Sanat Merkezi tarafından çalışmalar başlatıldı.

Beyşehir Göl’ünde yapılacak bilimsel araştırmaya Konya İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Su Ürünleri Mühendisi Süleyman Sırrı Erdoğan, Konya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri ile gönüllü idareci ve öğretmenlerle birlikte 20 kişilik bir tim katılıyor.

Bu çerçevede geçtiğimiz hafta içerisinde, Konya Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Mustafa Bulut ve bilim timi nesli tükenmekte olan endemik tür yağ balığını araştırmak üzere Beyşehir Göl’ünde alan çalışması yaptılar

Bu çalışma umarım ilçemizi, Yağ Balığı kaynakları Suğla Gölü, Alagöz, İçeri Kışla gibi soğuk su pınarlarını da kapsar, zira yağ balıkları özellikle ilkbahar aylarında pınar kaynaklarından, yer altı sularından açık havzalara akın etmektedir…

Bu bilimsel araştırma yetkililerimizin dikkatini çekti mi bilmiyorum ama alan çalışmasının bölgemizi de kapsaması için girişimlerde bulunulması araştırmanın daha sağlam temellere oturması anlamına gelir…  Bu sebeple yağ balığı kaynakları dolayısı ile bölgemizin de ikinci alan çalışması kapsamı alanı içerisinde değerlendirilmesi için girişimlerde bulunulması gerekir…

Kim bilir 4-5 yıl önce dikkatleri üzerine çektiğimiz yağ balığı ve faşist çim çapağı mevzuu alaycı bir tavra heba edilmeyip bilimsel anlamda ele alınsaydı 4-5 yıllık mesafe alınmış olur, Beyşehir ve Seydişehir’de bulunan yağ balığı neslinin korunması açısından bugünün bilim timine fayda sağlardı…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.