Kadir Şen ‘in lavanta ekonomisi gerçekleşiyor

Ekonomi (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.10.2020 - 01:59, Güncelleme: 07.10.2020 - 01:59
 

Kadir Şen ‘in lavanta ekonomisi gerçekleşiyor

İlçemizde 6 yıl önce lavanta bahçesi kuran Kadir Şen tıbbi bir bitki olan lavantadan elde edilen ürünlerin tümünü üretmeye başladı. Ayrıca kendi arılarından elde ettiği propolisin korona virüse karşı iyi bir koruyucu olduğunu iddia etti.

Aynı zamanda  bahçesine koyduğu 50 adet kovanla lavanta balı, polen , arı sütü , propolis gibi ürünleride kendi imkanlarıyla yetiştiren  Kadir Şen bahçesine dünyanın en iyi kekiği olan bilyalı kekik , mentollü nane ve elma yağı denilen adaçayı ekerek  ekonomik değeri olan tıbbi aroma ürünlerine  dönüştürüyor.  Şen 2011 yılından beri özellikle lavanta olmak üzere aromatik tıbbi bitkilerin üzerinde araştırmalar yaptığını 2014 yılında ise 5000 mt karelik kendisine ait  bahçeli evler çıkışına kurduğu lavanta bahçesinde yetiştirdiği lavantalarla hayallerinin gerçek olmaya başladığını belirten Şen :”Bu   yıl türkiyenin her yerinden bahçemizi görmeye gelen ziyaretçilerimiz oldu. İnşallah önümüzdeki yıllar üreteceğimiz lavanta , bal  ve diğer bitkilerin  üretimini daha da genişleterek seydişehir ekonomisine önemli bir katkı sağlıyacak  “dedi.  Kendi imkanları ile arıdan üretiği propolisin  mikrop kırıcı özelliği olduğunu ağızdan  alındığında  korona virüse karşı insanları koruduğunu da  belirten Kadir Şen:” propolis  antidoksan  bir madde. Kovan ve peteğin etrafını bu salgı ile kaplayarak  kendisini mikroplardan koruyor. İşte biz bu maddeyi kovan ve peteklerden alarak damıtıyoruz. Ürettiğimiz bu propolis gripe ve diğer solunum yolu  hastalıklarına  çok iyi geliyor.  Ağız yolu ile alındığı zamanda gün boyu korona virüsten koruma özelliğine sahiptir”  dedi. Lavantadan üretilen ürünlerin  tıbbi bitkiler içinde önemli bir yeri olduğunu belirten Şen ,:” Ürettiğimiz  lavanta yağının güzel kokusunun yanı  sıra  iyileşmeyen yaralara sürüldüğünde yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlıyor. Masajda da  lavanta yağı kullanılıyor.  Lavanta suyunun yüzey temizlemesinde ve böceklere karşı kullanıldığını biliyoruz. Lavanta çiçeğinin ise kozmetikte kullanılmasının yanında çay olarak içildiği zaman sakinleştirici bir özelliğide  var “ diye  söyledi. Şen sözlerini tıbbi aromalı bitkiler arasında  önde gelen bitkilerden olan kekik , nane ve ada çayında yetiştirmeye başladıklarını söylerek bahçemize dünyadaki en iyi kekik türü olan bilyalı kekiği , mentollü naneyi ve elma yağı da denilen adaçayının tohumlarını bularak bahçesine ektiğini , ilerde bu bitkilerden de tıbbi aromaya dönüştürmeyi planlıyorum” dedi.              
İlçemizde 6 yıl önce lavanta bahçesi kuran Kadir Şen tıbbi bir bitki olan lavantadan elde edilen ürünlerin tümünü üretmeye başladı. Ayrıca kendi arılarından elde ettiği propolisin korona virüse karşı iyi bir koruyucu olduğunu iddia etti.

Aynı zamanda  bahçesine koyduğu 50 adet kovanla lavanta balı, polen , arı sütü , propolis gibi ürünleride kendi imkanlarıyla yetiştiren  Kadir Şen bahçesine dünyanın en iyi kekiği olan bilyalı kekik , mentollü nane ve elma yağı denilen adaçayı ekerek  ekonomik değeri olan tıbbi aroma ürünlerine  dönüştürüyor.

 Şen 2011 yılından beri özellikle lavanta olmak üzere aromatik tıbbi bitkilerin üzerinde araştırmalar yaptığını 2014 yılında ise 5000 mt karelik kendisine ait  bahçeli evler çıkışına kurduğu lavanta bahçesinde yetiştirdiği lavantalarla hayallerinin gerçek olmaya başladığını belirten Şen :”Bu   yıl türkiyenin her yerinden bahçemizi görmeye gelen ziyaretçilerimiz oldu. İnşallah önümüzdeki yıllar üreteceğimiz lavanta , bal  ve diğer bitkilerin  üretimini daha da genişleterek seydişehir ekonomisine önemli bir katkı sağlıyacak  “dedi.

 Kendi imkanları ile arıdan üretiği propolisin  mikrop kırıcı özelliği olduğunu ağızdan  alındığında  korona virüse karşı insanları koruduğunu da  belirten Kadir Şen:” propolis  antidoksan  bir madde. Kovan ve peteğin etrafını bu salgı ile kaplayarak  kendisini mikroplardan koruyor.

İşte biz bu maddeyi kovan ve peteklerden alarak damıtıyoruz. Ürettiğimiz bu propolis gripe ve diğer solunum yolu  hastalıklarına  çok iyi geliyor.  Ağız yolu ile alındığı zamanda gün boyu korona virüsten koruma özelliğine sahiptir”  dedi.

Lavantadan üretilen ürünlerin  tıbbi bitkiler içinde önemli bir yeri olduğunu belirten Şen ,:” Ürettiğimiz  lavanta yağının güzel kokusunun yanı  sıra  iyileşmeyen yaralara sürüldüğünde yaranın kısa sürede iyileşmesini sağlıyor. Masajda da  lavanta yağı kullanılıyor.  Lavanta suyunun yüzey temizlemesinde ve böceklere karşı kullanıldığını biliyoruz. Lavanta çiçeğinin ise kozmetikte kullanılmasının yanında çay olarak içildiği zaman sakinleştirici bir özelliğide  var “ diye  söyledi.

Şen sözlerini tıbbi aromalı bitkiler arasında  önde gelen bitkilerden olan kekik , nane ve ada çayında yetiştirmeye başladıklarını söylerek bahçemize dünyadaki en iyi kekik türü olan bilyalı kekiği , mentollü naneyi ve elma yağı da denilen adaçayının tohumlarını bularak bahçesine ektiğini , ilerde bu bitkilerden de tıbbi aromaya dönüştürmeyi planlıyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.