Antik Zenginliğimiz Müzeyle Taçlandırılmalı

Röportaj (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 06.06.2022 - 10:55, Güncelleme: 06.06.2022 - 10:55
 

Antik Zenginliğimiz Müzeyle Taçlandırılmalı

Ali Saylam Köşe Yazısı

Yaşadığımız bu güzel beldenin kıymetini pek bilemiyoruz. Seydişehir, Anadolu'nun belki de en zengin ve bereketli şehri. Alüminyumu, altın ve kömür madeni, termal suyu, Dünya'nın ilk yerleşik tarımının yapıldığı Suğla Ovası, Orta Torosların en güzel noktasında doğa zenginliğimizin bulunması, inanç ve kültürel zenginliğimizin yanında pekte farkına varamadığımız antik kent zenginliğimiz… Seydişehir, batıda Pisidya'nın alt bölgesi olan Orondeis, doğuda Isauria'lıların alt bölgesi olan Homanadlar ve Sedaselerin ortasında yer alan, tarih öncesine ait 12 höyükle Konya ilçeleri arasında en fazla höyüğü olan, Helenistik ve Roma dönemleri için Amblada ve Vasada kentleri bulunan, Türk dönemi içinde önemli izleri mevcut olan bir şehir. Bu antik kent zenginliğimizin şuandaki ispatı ise geçtiğimiz günlerde son yılların en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonunun Seydişehir merkezli olması ve ele geçirilen tarihi eserlerin ise bir bölümünün Seydişehir'den gitmesidir. "Konu açılmışken bu operasyonu başlatan ve büyük başarı sağlayan Seydişehir Cumhuriyet Başsavcısını ve emniyet güçlerimizi başarıları için tebrik ederim." Tarihi eser kaçakçılığı operasyonuyla Seydişehir'e yapılacak müzenin de tarihi eserlerimizi korumak açısından ne derece önemli olduğu bir daha ortaya çıkmış oldu. Geçtiğimiz aylarda Belediyemiz, bünyesinde antik birimini açarak bir arkeologda çalışmaya başlamış ve Turizm ve Kültür Bakanlığı'na yol kenarına müze kazandırılması talebinde bulunmuştu. Umarım şimdiye kadar müze kurulması konusunda istediğimiz karşılığı alamadığımız Konya Müzeler Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu önemli operasyondan sonra tekrar dikkatini çekebiliriz. Eğer şehrimizde müze açılırsa yasa gereği Konya ve diğer müzelerde sergilenen tarihi eserler Seydişehir'e tekrar kazandırılacağından, açıldığı zaman Seydişehir Müzesi de Türkiye'deki sayılı müzeler arasında yer alacağı düşüncesiydim. Seydişehir Belediyesi'nin başlattığı bu önemli proje, hayata geçirilirse antik kent zenginliğimizin sergilenmesi şehrimizin turizmini geliştirmenin yanında önemli bir nitelik kazandırmada da en büyük faktör olacak.
Ali Saylam Köşe Yazısı

Yaşadığımız bu güzel beldenin kıymetini pek bilemiyoruz.

Seydişehir, Anadolu'nun belki de en zengin ve bereketli şehri.

Alüminyumu, altın ve kömür madeni, termal suyu, Dünya'nın ilk yerleşik tarımının yapıldığı Suğla Ovası, Orta Torosların en güzel noktasında doğa zenginliğimizin bulunması, inanç ve kültürel zenginliğimizin yanında pekte farkına varamadığımız antik kent zenginliğimiz…

Seydişehir, batıda Pisidya'nın alt bölgesi olan Orondeis, doğuda Isauria'lıların alt bölgesi olan Homanadlar ve Sedaselerin ortasında yer alan, tarih öncesine ait 12 höyükle Konya ilçeleri arasında en fazla höyüğü olan, Helenistik ve Roma dönemleri için Amblada ve Vasada kentleri bulunan, Türk dönemi içinde önemli izleri mevcut olan bir şehir.

Bu antik kent zenginliğimizin şuandaki ispatı ise geçtiğimiz günlerde son yılların en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonunun Seydişehir merkezli olması ve ele geçirilen tarihi eserlerin ise bir bölümünün Seydişehir'den gitmesidir.

"Konu açılmışken bu operasyonu başlatan ve büyük başarı sağlayan Seydişehir Cumhuriyet Başsavcısını ve emniyet güçlerimizi başarıları için tebrik ederim."

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonuyla Seydişehir'e yapılacak müzenin de tarihi eserlerimizi korumak açısından ne derece önemli olduğu bir daha ortaya çıkmış oldu.

Geçtiğimiz aylarda Belediyemiz, bünyesinde antik birimini açarak bir arkeologda çalışmaya başlamış ve Turizm ve Kültür Bakanlığı'na yol kenarına müze kazandırılması talebinde bulunmuştu.

Umarım şimdiye kadar müze kurulması konusunda istediğimiz karşılığı alamadığımız Konya Müzeler Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu önemli operasyondan sonra tekrar dikkatini çekebiliriz.

Eğer şehrimizde müze açılırsa yasa gereği Konya ve diğer müzelerde sergilenen tarihi eserler Seydişehir'e tekrar kazandırılacağından, açıldığı zaman Seydişehir Müzesi de Türkiye'deki sayılı müzeler arasında yer alacağı düşüncesiydim.

Seydişehir Belediyesi'nin başlattığı bu önemli proje, hayata geçirilirse antik kent zenginliğimizin sergilenmesi şehrimizin turizmini geliştirmenin yanında önemli bir nitelik kazandırmada da en büyük faktör olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.