ARAŞTIRMACI YAZAR HAYATİ İNANÇ'DAN KONFERANS

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.04.2018 - 07:22, Güncelleme: 20.04.2018 - 07:22
 

ARAŞTIRMACI YAZAR HAYATİ İNANÇ'DAN KONFERANS

Seydişehir Belediyesi 2.Kitap Günleri kapsamında Araştırmacı Yazar Hayati İnanç, konferans verdi.

Divan Edebiyatı’ndan seçkin şiirler okuyan ve kendi tanımıyla “Türkçeden Türkçeye tercüme yapan” Hayati İnanç dinleyenlerinden büyük beğeni aldı. Şaban Cengiz Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Belediye Başkanı Mehmet Tutal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Esasen biz, zengin bir edebiyat ve kültür mirasının üzerinde oturan ama bu hazinenin değerinin farkında olmayan nesilleriz” diyen TRT kanallarında edebiyat söyleşileri de yapan Av. Hayati İnanç, divan şiirinin derinliklerini kendine has üslûbuyla anlatarak, genç nesillere divan şiirini sevdirmek adına önemli bir konuşma yaptı. Divan edebiyatının değerli şairlerinden başta Şair Nâbi olmak üzere birçok şairin şiirlerinden beyit örnekleri veren İnanç kendine özgü anlatımı ve esprileri ile dinleyicilere Divan Edebiyatını, Divan Şirini, aruz ölçüsünü kimi zaman güldüren kimi zaman düşündüren ifadeleriyle anlattı. İnanç, Divan Edebiyatının güzelliğini katılımcılara aktarırken, kendi anılarını ve tecrübelerini de dinleyicilerle paylaştı. Hayati İnanç, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman Şeyh Galip Molla Camii ve Nabi gibi şairlerin divanlarından örnekler vererek onların hayata, şiire ve aşka yaklaşımları hakkında bilgiler verdi. Bin yıllık Anadolu maceramızda dokuz yüz yıla yakın bir imparatorluk olarak var olduk diyen İnanç; “Günü geldi 52 devlet bağlandı. Kanuni dönemi öyle bir dönemdi. Yeryüzünde her unsurla bağlantımız oldu. İlim dilimiz olarak Arapçayı, sohbette edebiyat dili olarak Farsçayı Türkçemizle bir araya getirip Osmanlı Türkçesi dediğimiz dev bir oluşum sağladık. Bu coğrafyada gerçekleşti. Bununda şiir kısmına divan edebiyatı dedik. Çok doğru bir isimlendirme olmasa da mahsuru yok. Onda biz varız. Bütünüyle hikâyemiz var. Çok zengin, çok doyurucu geniş bir ufuk bahşeden bir sanattır. Bundan mahrum kalmak cidden büyük üzüntü sebebi olur. Merakı olan, ilgisi olan bir miktar zahmeti göze alan dostlarımıza dönüp bakmalarını tavsiye ederim. Her şey gönlünüzce olsun” dedi. Yazar İnanç konferans sonrası 15 Temmuz Milli İrade Meydanında bulunan çadıra gelerek okurlarına “Can Veren Pervaneler” isimli kitaplarını imzaladı. Belediye Başkanı Mehmet Tutal, konferans sonunda İnanç’a günün anısına hediye takdim etti.
Seydişehir Belediyesi 2.Kitap Günleri kapsamında Araştırmacı Yazar Hayati İnanç, konferans verdi.

Divan Edebiyatı’ndan seçkin şiirler okuyan ve kendi tanımıyla “Türkçeden Türkçeye tercüme yapan” Hayati İnanç dinleyenlerinden büyük beğeni aldı.

Şaban Cengiz Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Belediye Başkanı Mehmet Tutal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Kibar, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Esasen biz, zengin bir edebiyat ve kültür mirasının üzerinde oturan ama bu hazinenin değerinin farkında olmayan nesilleriz” diyen TRT kanallarında edebiyat söyleşileri de yapan Av. Hayati İnanç, divan şiirinin derinliklerini kendine has üslûbuyla anlatarak, genç nesillere divan şiirini sevdirmek adına önemli bir konuşma yaptı.

Divan edebiyatının değerli şairlerinden başta Şair Nâbi olmak üzere birçok şairin şiirlerinden beyit örnekleri veren İnanç kendine özgü anlatımı ve esprileri ile dinleyicilere Divan Edebiyatını, Divan Şirini, aruz ölçüsünü kimi zaman güldüren kimi zaman düşündüren ifadeleriyle anlattı.

İnanç, Divan Edebiyatının güzelliğini katılımcılara aktarırken, kendi anılarını ve tecrübelerini de dinleyicilerle paylaştı.

Hayati İnanç, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman Şeyh Galip Molla Camii ve Nabi gibi şairlerin divanlarından örnekler vererek onların hayata, şiire ve aşka yaklaşımları hakkında bilgiler verdi.

Bin yıllık Anadolu maceramızda dokuz yüz yıla yakın bir imparatorluk olarak var olduk diyen

İnanç; “Günü geldi 52 devlet bağlandı. Kanuni dönemi öyle bir dönemdi. Yeryüzünde her unsurla bağlantımız oldu. İlim dilimiz olarak Arapçayı, sohbette edebiyat dili olarak Farsçayı Türkçemizle bir araya getirip Osmanlı Türkçesi dediğimiz dev bir oluşum sağladık. Bu coğrafyada gerçekleşti. Bununda şiir kısmına divan edebiyatı dedik. Çok doğru bir isimlendirme olmasa da mahsuru yok. Onda biz varız. Bütünüyle hikâyemiz var. Çok zengin, çok doyurucu geniş bir ufuk bahşeden bir sanattır. Bundan mahrum kalmak cidden büyük üzüntü sebebi olur. Merakı olan, ilgisi olan bir miktar zahmeti göze alan dostlarımıza dönüp bakmalarını tavsiye ederim. Her şey gönlünüzce olsun” dedi.

Yazar İnanç konferans sonrası 15 Temmuz Milli İrade Meydanında bulunan çadıra gelerek okurlarına “Can Veren Pervaneler” isimli kitaplarını imzaladı. Belediye Başkanı Mehmet Tutal, konferans sonunda İnanç’a günün anısına hediye takdim etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.