BİÇERDÖVERLE HASATTA DANE KAYBINA DİKKAT!

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 01.08.2023 - 15:55, Güncelleme: 01.08.2023 - 15:58
 

BİÇERDÖVERLE HASATTA DANE KAYBINA DİKKAT!

İlçemizde hububat hasadı için biçerdöverlerin tarlalara girmeye başlamasıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöverle hasatta dane kaybına dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz ÜNÜVAR şunları kaydetti; “İlçemizde yaklaşık olarak 235.000 da alanda buğday ve arpa tarımı yapılmaktadır. Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububatın ve diğer tarla ürünlerinin tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle, zamanında hasat edilmesi, çok büyük önem arz etmektedir. Biçerdöverle hasatta meydana gelecek olan ürün kayıplarının önlenmesinde en büyük görev ürün sahiplerine yani sizlere düşmektedir. Çünkü işin başında siz varsınız ve hasadın başından sonuna kadar takip edebilme imkânına sahipsiniz. Yapılacak ilk iş hasat zamanını iyi takip etmektir. Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinlerinizi hasat yaptırmayınız. En uygun hasat zamanı dane neminin %12-14 olduğu dönemdir. Hasat zamanını da çok geçirmeyiniz. Gereğinden fazla hız yaptırmadan ürünü dipten biçtiriniz. Hem dane hem de sap kayıplarını önleyeniz. Daha sonra hasat esnasında biçerdöverin dane kaybına sebep olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer biçerdöverin dane kaybına neden olduğunu tespit ederseniz operatörü ikaz ediniz. Bu konuda gerekirse İlçe Müdürlüğümüzden yardım isteyiniz. İlçe Müdürlüğümüzce oluşturulan ekiplerimizce, İlçemiz genelinde biçerdöverlerin arazide sürekli kontrolü yapmaktadırlar. Biçerdöver kontrol çalışmalarımız Bakanlığımızca hazırlanan "Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" doğrultusunda bu yılda devam etmektedir.” dedi.
İlçemizde hububat hasadı için biçerdöverlerin tarlalara girmeye başlamasıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöverle hasatta dane kaybına dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz ÜNÜVAR şunları kaydetti;

“İlçemizde yaklaşık olarak 235.000 da alanda buğday ve arpa tarımı yapılmaktadır. Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları hububatın ve diğer tarla ürünlerinin tekniğine uygun olarak ayarlanmış biçerdöverlerle, zamanında hasat edilmesi, çok büyük önem arz etmektedir. Biçerdöverle hasatta meydana gelecek olan ürün kayıplarının önlenmesinde en büyük görev ürün sahiplerine yani sizlere düşmektedir. Çünkü işin başında siz varsınız ve hasadın başından sonuna kadar takip edebilme imkânına sahipsiniz. Yapılacak ilk iş hasat zamanını iyi takip etmektir. Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinlerinizi hasat yaptırmayınız. En uygun hasat zamanı dane neminin %12-14 olduğu dönemdir. Hasat zamanını da çok geçirmeyiniz. Gereğinden fazla hız yaptırmadan ürünü dipten biçtiriniz. Hem dane hem de sap kayıplarını önleyeniz. Daha sonra hasat esnasında biçerdöverin dane kaybına sebep olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer biçerdöverin dane kaybına neden olduğunu tespit ederseniz operatörü ikaz ediniz. Bu konuda gerekirse İlçe Müdürlüğümüzden yardım isteyiniz. İlçe Müdürlüğümüzce oluşturulan ekiplerimizce, İlçemiz genelinde biçerdöverlerin arazide sürekli kontrolü yapmaktadırlar. Biçerdöver kontrol çalışmalarımız Bakanlığımızca hazırlanan "Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" doğrultusunda bu yılda devam etmektedir.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.