BİR LEBLEBİ OCAĞI DAHA SÖNDÜ...

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.09.2019 - 01:42, Güncelleme: 28.09.2019 - 01:42
 

BİR LEBLEBİ OCAĞI DAHA SÖNDÜ...

6 yaşından beri leblebicilik yapan Seyit Ali Pinici mesleğine son verdi.

70 yaşına kadar baba mesleğini devam ettiren ve leblebici ustalarının son halkalarından olan Seyit Ali Pinici, yaşının ilerlemesi nedeniyle 64 yıldır uğraştığı ve 36 yıldır Hanboğazı’nda aynı yerde devam ettirdiği leblebicilik mesleğine son verdi. Günümüzde gitgide azalan leblebici ustalarının en yaşlısı olan Seyit Ali Pinici’nin tek üzüntüsü, mesleğini devam ettirebilecek bir neslin yetişmemiş olması... Babası Mehmet Ali Pinici’nin de aynı meslekten olduğunu ve 6 yaşından beri bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren Seyit Ali Usta, “Bu meslek ağır bir meslek. Yaşım 70’e geldi. Meslekten kaynaklanan ufak tefek sağlık sorunlarım da var. Bu bölgede biraz köreldi. Çarşının da eski tadı yok. İçim buruk ama bu işe bir son vermek zorundaydım” dedi. Şu anda bu mesleği yapan fazla kişi kalmadığını ve mesleğin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını belirten Pinici, “Tokmak ayarı bu meslekte çok önemli. Şu anda bunu pek bilen yok. Seydişehir’de leblebicilik önceleri Çorum’dan, Tavşanlı’dan daha ilerideydi. Daha önce gelen 3-4 Belediye Başkanına önerdim. Yol üzerinde bir yer yapılsın, işlediğimiz leblebiler orada satılsın diye. Bir ara kooperatifleşmek istedik ama o da olmadı. Yaşım ilerledi. Kapattığımıza yanmıyorum ama ilçemizin sembolü olan bu mesleğin daha ileri noktaya taşınmasını isterdim. Bu Mesleği yürütecek bir nesil bırakamadığımız için de üzülüyorum” şeklinde konuştu. Kendi elleriyle yaptığı leblebi tavasını yine kendi elleriyle yıkarken duygulu anlar yaşayan ve konuşmakta zorluk çeken 70’lik çınar leblebi ustası Seyit Ali Pinici’nin, “Acı tatlı anılarımız oldu. Allah’a şükür bu meslekten karnımızı doyurduk. Bizden bu kadar”  diyerek mesleğine veda etmenin hüznünü yaşıyordu.  
6 yaşından beri leblebicilik yapan Seyit Ali Pinici mesleğine son verdi.

70 yaşına kadar baba mesleğini devam ettiren ve leblebici ustalarının son halkalarından olan Seyit Ali Pinici, yaşının ilerlemesi nedeniyle 64 yıldır uğraştığı ve 36 yıldır Hanboğazı’nda aynı yerde devam ettirdiği leblebicilik mesleğine son verdi.

Günümüzde gitgide azalan leblebici ustalarının en yaşlısı olan Seyit Ali Pinici’nin tek üzüntüsü, mesleğini devam ettirebilecek bir neslin yetişmemiş olması...

Babası Mehmet Ali Pinici’nin de aynı meslekten olduğunu ve 6 yaşından beri bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren Seyit Ali Usta, “Bu meslek ağır bir meslek. Yaşım 70’e geldi. Meslekten kaynaklanan ufak tefek sağlık sorunlarım da var. Bu bölgede biraz köreldi. Çarşının da eski tadı yok. İçim buruk ama bu işe bir son vermek zorundaydım” dedi.

Şu anda bu mesleği yapan fazla kişi kalmadığını ve mesleğin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını belirten Pinici, “Tokmak ayarı bu meslekte çok önemli. Şu anda bunu pek bilen yok. Seydişehir’de leblebicilik önceleri Çorum’dan, Tavşanlı’dan daha ilerideydi. Daha önce gelen 3-4 Belediye Başkanına önerdim. Yol üzerinde bir yer yapılsın, işlediğimiz leblebiler orada satılsın diye. Bir ara kooperatifleşmek istedik ama o da olmadı. Yaşım ilerledi. Kapattığımıza yanmıyorum ama ilçemizin sembolü olan bu mesleğin daha ileri noktaya taşınmasını isterdim. Bu Mesleği yürütecek bir nesil bırakamadığımız için de üzülüyorum” şeklinde konuştu.

Kendi elleriyle yaptığı leblebi tavasını yine kendi elleriyle yıkarken duygulu anlar yaşayan ve konuşmakta zorluk çeken 70’lik çınar leblebi ustası Seyit Ali Pinici’nin, “Acı tatlı anılarımız oldu. Allah’a şükür bu meslekten karnımızı doyurduk. Bizden bu kadar”  diyerek mesleğine veda etmenin hüznünü yaşıyordu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.