Bu sefer fırsatı kaçırmayalım…

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 13.07.2023 - 12:58, Güncelleme: 13.07.2023 - 13:04
 

Bu sefer fırsatı kaçırmayalım…

Ali Saylam Köşe Yazısı

  “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Türk ve yabancı bilim insanları ve müze müdürlükleri tarafından 2023 yılında 250 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak. Bu çalışmalara sağlanacak ödenek desteği 500 milyon TL’yi aşacak.” Haberini okuduktan sonra kendi kendime bu sefer fırsatı kaçırmasak dedim. Hemşehrimiz Kemal Madenoğlu’nun kalkınma müsteşarlığı zamanıydı. Bostandere Vasata da kazı çalışmaları başlatılmıştı. Çok sevindik ama kazı çalışmaları 3 ay gibi bir kısa sürede sonlandırıldı. Daha sonraki yıllarda Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, makamına bizzat giderek Seydişehir’in üvey evlat yerine konulduğunu roma, hititler dönemine ait çok önemli eserler olmasına rağmen şimdiye kadar fazla ilgilenilmediğini söylediğimizde biraz da bizim gazımızı alarak Çavuş Kasabası Sekiler mevkiinde önemli bir kazı çalışma yapacağız. Çalışmalar burada bulunan antik mezarlar gün yüzüne çıkacak dediklerinde sevinmiştik. Nitekim müze müdürünün dediği gibi kazı çalışmaları başladı. 3 ay sonra haber yapalım diye gittiğimizde yerinde yeller eser ne muhtarın haberi ne o zaman ki Belediye Başkanının haberi var. Çalışmalar durdurulmuş. 3 yıl önce GökHöyük Neolitik Dönem kalıntılarının bulunduğu alanda değerli hemşehrimiz Arkeolog Dr. Ramazan Gündüz tarafından öğrencileri ile birlikte kazı çalışmaları başlatıldı. Bu bölgenin çocuğu olduğu için Üniversitedeki saha çalışmalarında bu bölgeyi seçtiği için başta kendisinin fedakarlığıyla başlanan ÇatalHöyük ile eşdeğer neolitik dönemine ait Gökhöyük’teki kazı çalışmalarının sonuna kadar devam etmesi için Kültür Bakanlığı’nın kazı çalışmaları ile ilgili ayırdığı paradan mutlaka Gökhöyük için de ödenek ayrılması lazım.  Bu iş durduk yerde olmaz. Siyasi yetkililere Kaymakama, Belediye Başkanı’na bu konuda çok büyük iş düşüyor. Bu tür işlerin başarılı olması içinde kamuoyu ve halkın desteği çok önemlidir. Şimdiye kadar İlçemizde Helenistik ve roma dönemine asit vasata ve abrada kentleri ile ilgili kayda değer bir çalışma yapılmadı. Hiç olmazsa Ramazan Gündüz tarafından başlatılan Gökhöyük’teki kazıların bitirilmesi fırsatı kaçırılmasın.    
Ali Saylam Köşe Yazısı

 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Türk ve yabancı bilim insanları ve müze müdürlükleri tarafından 2023 yılında 250 arkeolojik kazı ve araştırma yapılacak. Bu çalışmalara sağlanacak ödenek desteği 500 milyon TL’yi aşacak.” Haberini okuduktan sonra kendi kendime bu sefer fırsatı kaçırmasak dedim.

Hemşehrimiz Kemal Madenoğlu’nun kalkınma müsteşarlığı zamanıydı.

Bostandere Vasata da kazı çalışmaları başlatılmıştı. Çok sevindik ama kazı çalışmaları 3 ay gibi bir kısa sürede sonlandırıldı.

Daha sonraki yıllarda Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, makamına bizzat giderek Seydişehir’in üvey evlat yerine konulduğunu roma, hititler dönemine ait çok önemli eserler olmasına rağmen şimdiye kadar fazla ilgilenilmediğini söylediğimizde biraz da bizim gazımızı alarak Çavuş Kasabası Sekiler mevkiinde önemli bir kazı çalışma yapacağız. Çalışmalar burada bulunan antik mezarlar gün yüzüne çıkacak dediklerinde sevinmiştik.

Nitekim müze müdürünün dediği gibi kazı çalışmaları başladı. 3 ay sonra haber yapalım diye gittiğimizde yerinde yeller eser ne muhtarın haberi ne o zaman ki Belediye Başkanının haberi var. Çalışmalar durdurulmuş.

3 yıl önce GökHöyük Neolitik Dönem kalıntılarının bulunduğu alanda değerli hemşehrimiz Arkeolog Dr. Ramazan Gündüz tarafından öğrencileri ile birlikte kazı çalışmaları başlatıldı.

Bu bölgenin çocuğu olduğu için Üniversitedeki saha çalışmalarında bu bölgeyi seçtiği için başta kendisinin fedakarlığıyla başlanan ÇatalHöyük ile eşdeğer neolitik dönemine ait Gökhöyük’teki kazı çalışmalarının sonuna kadar devam etmesi için Kültür Bakanlığı’nın kazı çalışmaları ile ilgili ayırdığı paradan mutlaka Gökhöyük için de ödenek ayrılması lazım.

 Bu iş durduk yerde olmaz. Siyasi yetkililere Kaymakama, Belediye Başkanı’na bu konuda çok büyük iş düşüyor. Bu tür işlerin başarılı olması içinde kamuoyu ve halkın desteği çok önemlidir.

Şimdiye kadar İlçemizde Helenistik ve roma dönemine asit vasata ve abrada kentleri ile ilgili kayda değer bir çalışma yapılmadı.

Hiç olmazsa Ramazan Gündüz tarafından başlatılan Gökhöyük’teki kazıların bitirilmesi fırsatı kaçırılmasın.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.