DÜNYADA İLK KEZ KONYA'DA KANSER HASTALARININ TEDAVİSİ İÇİN YAPAY ZEKÂ GELİŞTİRİLDİ

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.07.2018 - 05:36, Güncelleme: 08.07.2018 - 05:36
 

DÜNYADA İLK KEZ KONYA'DA KANSER HASTALARININ TEDAVİSİ İÇİN YAPAY ZEKÂ GELİŞTİRİLDİ

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Levent Korkmaz, dünyada ilk kez kanser hastalarına yönelik ‘Yapay Zeka Ünitesi’ geliştirdiklerini söyledi.

  Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Levent Korkmaz, dünyada ilk kez kanser hastalarına yönelik ‘Yapay Zeka Ünitesi’ geliştirdiklerini söyledi. Kemoterapi ünitesi için hazırlanan programı anlatan Dr. Korkmaz, ‘’Örneğin hasta kolon yani bağırsak kanseri. Kolon kanseri ameliyatı geçirdi ve bu hastanın tedavi alıp almaması ya da tedavi alırsa ne kadar kazanç sağlayacağı sorusunun cevabını bu sistem veriyor. Dolayısıyla siz bu hastalara tedavi verme konusunda zorlanmıyorsunuz. Tabi ki bu tedavide dünya üzerinde kılavuzlar kullanılıyor. Ama bizim sistemimizdeki yapay zeka hem kılavuzları hem de sisteme kayıtlı hastaların daha önceki tedavilerini sisteme aktararak analiz ediyor. Sonuç olarak da ‘Bu hastalara şu şu tedavileri yapmışsın ve sonucu şu olmuş, hastalar şu kadar sürede yaşamışlar’ şeklinde bir sonuç verdiğinden siz hiç düşünmeden kolayca kararlarınızı verebiliyorsunuz.’’ dedi. Kendisinin de bilgisayar program yazılımına büyük ilgi gösterdiğini ve doktorluğun yanı sıra yazılımla ilgili konularda da araştırarak bilgi sahibi olduğunu ifade eden Dr. Korkmaz,  şunları söyledi: ‘’Yapay zeka sadece tıp alanında değil. Tıbbın radyolojisinden patolojisine bütün alanlarında yapılabileceği gibi aynı zamanda hukuk, sosyal bilimler dahil her alanda kolayca uygulanabilir. Yani önümüzdeki dönemde bu tür çalışmalar üretilecektir. Ama dünyada ilk olarak bu şekilde bir yazılımı biz yazdık ve bu da şu an Türkiye’den inşallah dünyaya duyurulacak .’’ Doktor Korkmaz, sistemin Meram Tıp Fakültesi’ne kurulduğunu ve çalışmaya başladığını da sözlerine ekledi. Bu konuda çalışan şirketlerin henüz doktor ve hastaların önüne bu işi profesyonel olarak kullanabilecek bir yapıyı koyamadığını da belirten Korkmaz, şöyle dedi: ‘’Bizim şu anda bu yapıyı ortaya koymamız beni son derece mutlu ediyor. Özellikle bunun şu an Türkiye’den ve Konya’dan çıkıyor olması ayriyeten mutluluk verici. Şu anda ürünlerimiz yavaş yavaş pazara çıkmaya başladı. Tabi ki ben Onkolog olduğum için öncelikli olarak kemoterapi sistemini pazara çıkardık. Onkoloji alanındaki diğer alanda da yine Yapay Zekâ çalışmalarımıza devam edecek.’’   Kaynak: ZEKİ DURSUN
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Levent Korkmaz, dünyada ilk kez kanser hastalarına yönelik ‘Yapay Zeka Ünitesi’ geliştirdiklerini söyledi.

 

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Levent Korkmaz, dünyada ilk kez kanser hastalarına yönelik ‘Yapay Zeka Ünitesi’ geliştirdiklerini söyledi.

Kemoterapi ünitesi için hazırlanan programı anlatan Dr. Korkmaz, ‘’Örneğin hasta kolon yani bağırsak kanseri. Kolon kanseri ameliyatı geçirdi ve bu hastanın tedavi alıp almaması ya da tedavi alırsa ne kadar kazanç sağlayacağı sorusunun cevabını bu sistem veriyor. Dolayısıyla siz bu hastalara tedavi verme konusunda zorlanmıyorsunuz. Tabi ki bu tedavide dünya üzerinde kılavuzlar kullanılıyor. Ama bizim sistemimizdeki yapay zeka hem kılavuzları hem de sisteme kayıtlı hastaların daha önceki tedavilerini sisteme aktararak analiz ediyor. Sonuç olarak da ‘Bu hastalara şu şu tedavileri yapmışsın ve sonucu şu olmuş, hastalar şu kadar sürede yaşamışlar’ şeklinde bir sonuç verdiğinden siz hiç düşünmeden kolayca kararlarınızı verebiliyorsunuz.’’ dedi.

Kendisinin de bilgisayar program yazılımına büyük ilgi gösterdiğini ve doktorluğun yanı sıra yazılımla ilgili konularda da araştırarak bilgi sahibi olduğunu ifade eden Dr. Korkmaz,  şunları söyledi:

‘’Yapay zeka sadece tıp alanında değil. Tıbbın radyolojisinden patolojisine bütün alanlarında yapılabileceği gibi aynı zamanda hukuk, sosyal bilimler dahil her alanda kolayca uygulanabilir. Yani önümüzdeki dönemde bu tür çalışmalar üretilecektir. Ama dünyada ilk olarak bu şekilde bir yazılımı biz yazdık ve bu da şu an Türkiye’den inşallah dünyaya duyurulacak .’’

Doktor Korkmaz, sistemin Meram Tıp Fakültesi’ne kurulduğunu ve çalışmaya başladığını da sözlerine ekledi. Bu konuda çalışan şirketlerin henüz doktor ve hastaların önüne bu işi profesyonel olarak kullanabilecek bir yapıyı koyamadığını da belirten Korkmaz, şöyle dedi:

‘’Bizim şu anda bu yapıyı ortaya koymamız beni son derece mutlu ediyor. Özellikle bunun şu an Türkiye’den ve Konya’dan çıkıyor olması ayriyeten mutluluk verici. Şu anda ürünlerimiz yavaş yavaş pazara çıkmaya başladı. Tabi ki ben Onkolog olduğum için öncelikli olarak kemoterapi sistemini pazara çıkardık. Onkoloji alanındaki diğer alanda da yine Yapay Zekâ çalışmalarımıza devam edecek.’’

 

Kaynak: ZEKİ DURSUN

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.