ESKİ MAHALLELER KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR?

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.02.2017 - 12:00, Güncelleme: 10.02.2017 - 12:00
 

ESKİ MAHALLELER KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR?

Seydişehir belediyesinin 30 yıllık eski imar planı bölgenin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirme çalışmalarından sonra Seydişehir?in eski mahallelerinden Ulukapı Mahallesi (Dabanlar sokak) ve Sofuhane mahallesinin kentsel dönüşümden yararlanması gündeme geldi.

İmar planı eski olduğu için günümüz ihtiyaçlarına cevap veremiyordu diyen Seydişehir belediyesi imar işleri müdürlüğü, “27 yıldır aynı imar planı ile yapılaşma devam etmiş gördük ki bölgenin ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilmesi gerekiyordu” dedi. Kentsel dönüşümle ilgili eski iki mahallenin talebi konusunda ise belediye imar yetkilileri, “yapılan bu imar revizyonundan sonra artık Seydişehir’de kentsel dönüşüme geçilmesi kolaylaşır ama bu konu bizim yetkimizde değil büyükşehir belediyesinin yetkisinde” dediler. Kentsel dönüşüme geçmek için eski mahallelerde ada bazında en az 3/2 çoğunluğun istemesi ile gerçekleşebiliyor. Onay alındığı zaman devlet tarafından mülk sahiplerinin evleri yapılıncaya kadar kiraları ödeniyor ve kat artışı gibi bazı avantajlar sağlanıyor. Yapılan çalışmalar çerçevesinde mimari estetik komisyonu oluşturuldu. Yapılaşma talebinin yoğun olduğu merkeze yakın yerlerde imar planlarında revizyon çalışması başlatıldı. Mevcut teşekkül olarak 2005 ve sonrasında mevzuatına uygun yapılmış yapıların değerlendirilmesi ile ilgili meclis kararı alındı. Yeni cami mahallesinde yapılaşma durdurma kararı alındığını belirten Seydişehir belediyesi imar müdürlüğü, mevcut imar plana göre uygun olanın yapılması durumunda bugünkü şehircilik modern anlayışına, yerel ihtiyaçlara ve günümüz yaşam koşullarına uygun yaşam alanlarının ortaya çıkması mümkün olmamaktadır. Plan ve imar mevzuatına göre minimum parsel şartlarını sağlayan mülkiyetlerde yapılaşma olması durumunda ilçemizin önemli bir bölümü yeşil alanlar, otopark alanları, sosyal ve kültürel tesislerden yoksun ulaşım ağı olmayan çarpık yapılaşmaya sebep olacaktır. Yeni imar planına herkesin kazanacağı bir imar planı yapmayı hedefliyoruz. Kapalı konut sitesi(güvenlikli konut sitesi tarzında). Yapılaşmanın olduğu sosyal alanların daha çok olduğu, daha yaşanabilir kent mekanlarının oluşması hedeflenmektedir. Kamuya ait sosyal ve teknik altyapı alanları oluşması da hedeflenmekte olup yeşil alanlar, sosyal tesisler, dini tesis alanları ve kamusal otoparklarında oluşturulması mümkün olacaktır denildi. İmar yetkilileri mevcut yapılaşma ve plan şartları el verdiği ölçüde bitişik ve blok nizamlara yer verilmeyeceği böylece iki cephesi olan karanlık oda ile çözüm getirilen yapılaşmaların önüne geçilerek yaşam kalitesi yüksek alanlar oluşturulması hedeflendiğini belirtilerek bu yeni imar çalışmaları ile kentsel dönüşüme geçilmesi de kolaylaşacağı bildirildi. HABER:ALİ SAYLAM
Seydişehir belediyesinin 30 yıllık eski imar planı bölgenin ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirme çalışmalarından sonra Seydişehir?in eski mahallelerinden Ulukapı Mahallesi (Dabanlar sokak) ve Sofuhane mahallesinin kentsel dönüşümden yararlanması gündeme geldi.

İmar planı eski olduğu için günümüz ihtiyaçlarına cevap veremiyordu diyen Seydişehir belediyesi imar işleri müdürlüğü, “27 yıldır aynı imar planı ile yapılaşma devam etmiş gördük ki bölgenin ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilmesi gerekiyordu” dedi.

Kentsel dönüşümle ilgili eski iki mahallenin talebi konusunda ise belediye imar yetkilileri, “yapılan bu imar revizyonundan sonra artık Seydişehir’de kentsel dönüşüme geçilmesi kolaylaşır ama bu konu bizim yetkimizde değil büyükşehir belediyesinin yetkisinde” dediler.

Kentsel dönüşüme geçmek için eski mahallelerde ada bazında en az 3/2 çoğunluğun istemesi ile gerçekleşebiliyor. Onay alındığı zaman devlet tarafından mülk sahiplerinin evleri yapılıncaya kadar kiraları ödeniyor ve kat artışı gibi bazı avantajlar sağlanıyor.

Yapılan çalışmalar çerçevesinde mimari estetik komisyonu oluşturuldu. Yapılaşma talebinin yoğun olduğu merkeze yakın yerlerde imar planlarında revizyon çalışması başlatıldı. Mevcut teşekkül olarak 2005 ve sonrasında mevzuatına uygun yapılmış yapıların değerlendirilmesi ile ilgili meclis kararı alındı. Yeni cami mahallesinde yapılaşma durdurma kararı alındığını belirten Seydişehir belediyesi imar müdürlüğü, mevcut imar plana göre uygun olanın yapılması durumunda bugünkü şehircilik modern anlayışına, yerel ihtiyaçlara ve günümüz yaşam koşullarına uygun yaşam alanlarının ortaya çıkması mümkün olmamaktadır. Plan ve imar mevzuatına göre minimum parsel şartlarını sağlayan mülkiyetlerde yapılaşma olması durumunda ilçemizin önemli bir bölümü yeşil alanlar, otopark alanları, sosyal ve kültürel tesislerden yoksun ulaşım ağı olmayan çarpık yapılaşmaya sebep olacaktır. Yeni imar planına herkesin kazanacağı bir imar planı yapmayı hedefliyoruz. Kapalı konut sitesi(güvenlikli konut sitesi tarzında). Yapılaşmanın olduğu sosyal alanların daha çok olduğu, daha yaşanabilir kent mekanlarının oluşması hedeflenmektedir. Kamuya ait sosyal ve teknik altyapı alanları oluşması da hedeflenmekte olup yeşil alanlar, sosyal tesisler, dini tesis alanları ve kamusal otoparklarında oluşturulması mümkün olacaktır denildi.

İmar yetkilileri mevcut yapılaşma ve plan şartları el verdiği ölçüde bitişik ve blok nizamlara yer verilmeyeceği böylece iki cephesi olan karanlık oda ile çözüm getirilen yapılaşmaların önüne geçilerek yaşam kalitesi yüksek alanlar oluşturulması hedeflendiğini belirtilerek bu yeni imar çalışmaları ile kentsel dönüşüme geçilmesi de kolaylaşacağı bildirildi.

HABER:ALİ SAYLAM

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.