BUĞDAY HASADINDA YENİ TOHUM UMUT OLDU

Türkiye 26.07.2025 - 23:12, Güncelleme: 26.07.2025 - 23:12
 

BUĞDAY HASADINDA YENİ TOHUM UMUT OLDU

BUĞDAY HASADINDA YENİ TOHUM UMUT OLDU

Seydişehir’de buğday hasadının sonuna gelinirken, mevsim değişikliklerinin etkisiyle bu yıl verimde genel olarak düşüş yaşandı. Ancak ilk kez denenen Ukrayna menşeli “Zlatoglava” buğday tohumu, beklentilerin üzerinde performans gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Seyka Un Fabrikası Yönetim Kurulu başkanı Yunus Karpuz, ilçede geleneksel olarak “Ahmet Ağa” olarak bilinen yufkalık buğdayın üretildiğini hatırlatarak, “Bu buğdaydan sadece yufka yapımına uygun un elde edebiliyorduk. Pastalık ve böreklik kaliteli buğdayı ise dışarıdan temin etmek zorunda kalıyorduk,” dedi. Bu yıl farklı bir adım attıklarını belirten Karpuz, “İlk kez Zlatoglava adlı Ukrayna menşeili tohumu 15 dönümlük bir arazide denedik. Bazı çiftçilerimiz de aynı tohumu kullandı. Geleneksel Ahmet Ağa buğdayına göre yüzde 20 daha fazla verim elde ettik. Üstelik bu ürün baklava ve pasta yapımına uygun kaliteli buğday sınıfına giriyor,” ifadelerini kullandı. Tohumun verim ve kalite açısından önemine dikkat çeken Karpuz, “Artık çiftçilerimizin geleneksel yöntemlerden vazgeçip, bilinçli tarıma yönelmeleri gerekiyor. Uygun tohum kullanarak hem ürün kalitesini artırabilirler hem de emeklerinin karşılığını alabilirler,” diyerek çiftçilere çağrıda bulundu. Haber : Arzu Saylam
BUĞDAY HASADINDA YENİ TOHUM UMUT OLDU
Seydişehir’de buğday hasadının sonuna gelinirken, mevsim değişikliklerinin etkisiyle bu yıl verimde genel olarak düşüş yaşandı. Ancak ilk kez denenen Ukrayna menşeli “Zlatoglava” buğday tohumu, beklentilerin üzerinde performans gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Seyka Un Fabrikası Yönetim Kurulu başkanı Yunus Karpuz, ilçede geleneksel olarak “Ahmet Ağa” olarak bilinen yufkalık buğdayın üretildiğini hatırlatarak, “Bu buğdaydan sadece yufka yapımına uygun un elde edebiliyorduk. Pastalık ve böreklik kaliteli buğdayı ise dışarıdan temin etmek zorunda kalıyorduk,” dedi. Bu yıl farklı bir adım attıklarını belirten Karpuz, “İlk kez Zlatoglava adlı Ukrayna menşeili tohumu 15 dönümlük bir arazide denedik. Bazı çiftçilerimiz de aynı tohumu kullandı. Geleneksel Ahmet Ağa buğdayına göre yüzde 20 daha fazla verim elde ettik. Üstelik bu ürün baklava ve pasta yapımına uygun kaliteli buğday sınıfına giriyor,” ifadelerini kullandı. Tohumun verim ve kalite açısından önemine dikkat çeken Karpuz, “Artık çiftçilerimizin geleneksel yöntemlerden vazgeçip, bilinçli tarıma yönelmeleri gerekiyor. Uygun tohum kullanarak hem ürün kalitesini artırabilirler hem de emeklerinin karşılığını alabilirler,” diyerek çiftçilere çağrıda bulundu. Haber : Arzu Saylam
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.