İSRA VE MİRAC

Türkiye (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 27.02.2022 - 13:19, Güncelleme: 27.02.2022 - 13:24
 

İSRA VE MİRAC

İlçemizin eski müftülerinden Ahmet Özkan'ın Miraç Kandili ile ilgili yazısını siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.

سريت من حرم ليلا الى حرم كما سرى البدر في داج من الظلم وبت ترقى الى ان نلت منزلة من قاب قوسين لم تدرك ولم ترم Sereyte min haremin leylen ilê haremin,kemê serel bedrü fi dêcin mine zzulemi, ve bitte terkâ ile en nilte menzileten min kabı kavseyni lem tudrak ve lem turami. Ey şanlı peygamber! Sen, sakin ve karanlık bir gecede ay'ın yüzdüğü (cereyân) ettiği gibi,bir harem'den diğer bir harem'e yüzüp cereyan ettin ve gece yolculuğuna çıktın. Ve öyle yükselmeye başladın ki,kab-ı kavseyn (iki yay kadar yakın) denilen mertebeye ulaştın, ki o mertebeye senden başka kimse ulaşamadığı gibi,oraya çıkmaya teşebbüs bile edemedi. İslam tarihinde çok önemli dört dev olay vardır.Viladet (Rasülullah efendimizin doğumu), Bi'set(Rasülullah efendimizin Peygamber oluşu)Hicret(Rasülullah efendimizin Mekke'den Medine'ye göç etmesi) ve Rihlet( Rasülullah efendimizin vefatı) Bi'set ile hicret arasında vuku bulan İsra ve Mirac, Yüce Allah'tan Rasülullah efendimize gelen bir davet ve teselli,ona ikram ve tecellidir,onu tesbit ve tekavvidir. Yüce Allah, Rasulullah efendimizi,Hz Hatice'nin vefatı, aşağı yukarı bir ay sonra Ebu Talib'in ölümü sonrası çektiği eziyet ve sıkıntılar,Taif yolculuğu esnasında ve Tâif'te gördüğü zorluklardan dolayı teselli bulsun diye yücelere davet etti. Yüce Allah ona tecellî etti, ümmetine ve kendisine ikramlarda bulundu ve ona ve ümmetine üç büyük hediye luütfetti,bir buçuk yıl sonra vuku bulacak olan, yâr'dan, yârân'dan ve diyâr'dan ayrılık sayılan hicret için her anlamda onun ayaklarını sağlamlaştırıp ona güç ve kuvvet verdi. Bu kısa mâlumât'a ilave olarak İsra ve Mi'rac'taki derin manaların, gecenin şeref konuğu Rasulullah efendimizin hürmetine müminlerin namazına hayatına yansımasını, İslâm aleminin ve müslümanların içinde bulunduğu ahvali hayra,huzura silm ü selamete sağlık ve afiyete tebdil etmesini, ne yapacağımızı bildiren Kur'an-ı Kerim'e, nasıl yapacağımızı öğreten Sünnet'e bağlılığımızı perçinleştirmesini, ortalıkta dönüp dolaşan, ortalığı kasıp kavuran bu ümmetin asıl ve asîl bünyesine uymayan ithâl hastalık ve tüm maddi manevi hastalıkların def'ine ve ref'ine vesile kılmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Gecenizin,her vaktinizin bereketli geçmesini yüce Allah' tan niyaz ediyorum.
İlçemizin eski müftülerinden Ahmet Özkan'ın Miraç Kandili ile ilgili yazısını siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.


سريت من حرم ليلا الى حرم
كما سرى البدر في داج من الظلم
وبت ترقى الى ان نلت منزلة
من قاب قوسين لم تدرك ولم ترم

Sereyte min haremin leylen ilê haremin,kemê serel bedrü fi dêcin mine zzulemi, ve bitte terkâ ile en nilte menzileten min kabı kavseyni lem tudrak ve lem turami. Ey şanlı peygamber! Sen, sakin ve karanlık bir gecede ay'ın yüzdüğü (cereyân) ettiği gibi,bir harem'den diğer bir harem'e yüzüp cereyan ettin ve gece yolculuğuna çıktın. Ve öyle yükselmeye başladın ki,kab-ı kavseyn (iki yay kadar yakın) denilen mertebeye ulaştın, ki o mertebeye senden başka kimse ulaşamadığı gibi,oraya çıkmaya teşebbüs bile edemedi. İslam tarihinde çok önemli dört dev olay vardır.Viladet (Rasülullah efendimizin doğumu), Bi'set(Rasülullah efendimizin Peygamber oluşu)Hicret(Rasülullah efendimizin Mekke'den Medine'ye göç etmesi) ve Rihlet( Rasülullah efendimizin vefatı) Bi'set ile hicret arasında vuku bulan İsra ve Mirac, Yüce Allah'tan Rasülullah efendimize gelen bir davet ve teselli,ona ikram ve tecellidir,onu tesbit ve tekavvidir. Yüce Allah, Rasulullah efendimizi,Hz Hatice'nin vefatı, aşağı yukarı bir ay sonra Ebu Talib'in ölümü sonrası çektiği eziyet ve sıkıntılar,Taif yolculuğu esnasında ve Tâif'te gördüğü zorluklardan dolayı teselli bulsun diye yücelere davet etti. Yüce Allah ona tecellî etti, ümmetine ve kendisine ikramlarda bulundu ve ona ve ümmetine üç büyük hediye luütfetti,bir buçuk yıl sonra vuku bulacak olan, yâr'dan, yârân'dan ve diyâr'dan ayrılık sayılan hicret için her anlamda onun ayaklarını sağlamlaştırıp ona güç ve kuvvet verdi. Bu kısa mâlumât'a ilave olarak İsra ve Mi'rac'taki derin manaların, gecenin şeref konuğu Rasulullah efendimizin hürmetine müminlerin namazına hayatına yansımasını, İslâm aleminin ve müslümanların içinde bulunduğu ahvali hayra,huzura silm ü selamete sağlık ve afiyete tebdil etmesini, ne yapacağımızı bildiren Kur'an-ı Kerim'e, nasıl yapacağımızı öğreten Sünnet'e bağlılığımızı perçinleştirmesini, ortalıkta dönüp dolaşan, ortalığı kasıp kavuran bu ümmetin asıl ve asîl bünyesine uymayan ithâl hastalık ve tüm maddi manevi hastalıkların def'ine ve ref'ine vesile kılmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Gecenizin,her vaktinizin bereketli geçmesini yüce Allah' tan niyaz ediyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.