KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 31.01.2013 - 12:12, Güncelleme: 31.01.2013 - 12:12
 

KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Özellikle kış mevsiminde ısınma amacıyla bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde yaşanan artışlarla ilgili olarak Seydişehir İlçe Sağlık Müdürü Ayşegül Candan Harmankaya vatandaşları uyararak alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi.

Özellikle kış mevsiminde ısınma amacıyla bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde yaşanan artışlarla ilgili olarak Seydişehir İlçe Sağlık Müdürü Ayşegül Candan Harmankaya vatandaşları uyararak alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi. Doktor Ayşegül Candan Harmankaya Kış mevsimine girdiğimiz bu aylarda ısınma amacıyla bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde artış görüldüğünü belirterek “Özellikle lodos rüzgârının yoğun olduğu günlerde ülkemizde yapılan uyarılara rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle her yıl onlarca kişi şofben ve sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit gazı renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olup vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçer, kişinin oksijen alımını engelleyerek zehirlenmesi ve hatta ölümüne neden olur. Solunum ve kalp rahatsızlığı problemi olanlar, bebek ve çocuklar hamile kadınlar ve yaşlılar bu gazdan en fazla etkilenen kişilerdir. Evde yalnız yaşayanlar ve yaşlılar uyarılmalı ve komşularınca ziyaret edilmeli. Birey olarak bu konuda sorumluluk almamız gerekiyor. Özellikle ülkemizde soba ve şofben kullanıma bağlı zehirlenmelerdeki artış dikkat çekmektedir. Bu iki ısınma aracın kullanımında gerekli uyarılara dikkat edilmesi halinde üzüncü olayların büyük bir çoğunluğunun yaşanmasına engel olacaktır. Söz konusu zehirlenmenin önlenmesi amacıyla vatandaşların aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi. BU UYARILARA DİKKAT Soba ve Bacalarla İlgili Uyulması Gereken Kuralları da hatırlatan Doktor Ayşegül Candan Harmankaya “Kullanılan her türlü ısınma cihazının kalite belgesine sahip olması, Kullanılan yakıtın standartlara uygun olmasına dikkat edilmeli, Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda mümkün oldukça soba yakılmamalı, Gece uyumadan önce mutlaka soba veya gazlı sobalar tam olarak söndürülmeli, Yanan sobanın bulunduğu yer mutlaka havalandırılmalı, Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, Bacalar yılda en az bir kere düzenli olarak temizletilmeli ve Baca şapkası mutlaka takılmalı” diyerek Şofben Kullanımında Dikkat Edilecek Hususları ise şöyle sıraladı Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalı, Şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka havadar bir mekana takılmalı, Şofben kullanılan banyolarda mutlaka kapı aralığı veya açık pencere ile içeriye temiz hava girişi sağlanmalı, Banyoya giren kişi özellikle çocuk ve yaşlılar sık sık kontrol edilmeli.  Şofben gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörünün kapatılması gerektiğini söyleyen Doktor Ayşegül Candan Harmankaya “Elektrik düğmeleri açılmamalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkarta bilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalıdır. Zehirlenme Belirtileri ve Dikkat Edilecek Hususlar ise Şiddetli baş ağrısı, Güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma göğüs ağrısı,  Denge bozukluğu gibi belirtiler görülür. Zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbir şey yedirmemeli, içirilmemelidir. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 acil yardım servisi aranmalıdır. Zehirlenme durumunda hastanın bulunduğu mekân pencere ve kapılar açılarak havalandırılmalı veya kişi temiz havalı bir ortama taşınmalı. Ayrıca zehirlenmeler konusunda 114 numaralı (UZEM) Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden bilgi alına bilir” dedi.
Özellikle kış mevsiminde ısınma amacıyla bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde yaşanan artışlarla ilgili olarak Seydişehir İlçe Sağlık Müdürü Ayşegül Candan Harmankaya vatandaşları uyararak alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi.

Özellikle kış mevsiminde ısınma amacıyla bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde yaşanan artışlarla ilgili olarak Seydişehir İlçe Sağlık Müdürü Ayşegül Candan Harmankaya vatandaşları uyararak alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi.

Doktor Ayşegül Candan Harmankaya Kış mevsimine girdiğimiz bu aylarda ısınma amacıyla bilgisizlik, ihmal ve yanlış kullanılan soba, baca ve şofbenlerden kaynaklanan zehirlenmelerde artış görüldüğünü belirterek “Özellikle lodos rüzgârının yoğun olduğu günlerde ülkemizde yapılan uyarılara rağmen gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle her yıl onlarca kişi şofben ve sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit gazı renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olup vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçer, kişinin oksijen alımını engelleyerek zehirlenmesi ve hatta ölümüne neden olur. Solunum ve kalp rahatsızlığı problemi olanlar, bebek ve çocuklar hamile kadınlar ve yaşlılar bu gazdan en fazla etkilenen kişilerdir. Evde yalnız yaşayanlar ve yaşlılar uyarılmalı ve komşularınca ziyaret edilmeli. Birey olarak bu konuda sorumluluk almamız gerekiyor. Özellikle ülkemizde soba ve şofben kullanıma bağlı zehirlenmelerdeki artış dikkat çekmektedir. Bu iki ısınma aracın kullanımında gerekli uyarılara dikkat edilmesi halinde üzüncü olayların büyük bir çoğunluğunun yaşanmasına engel olacaktır. Söz konusu zehirlenmenin önlenmesi amacıyla vatandaşların aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

BU UYARILARA DİKKAT

Soba ve Bacalarla İlgili Uyulması Gereken Kuralları da hatırlatan Doktor Ayşegül Candan Harmankaya “Kullanılan her türlü ısınma cihazının kalite belgesine sahip olması, Kullanılan yakıtın standartlara uygun olmasına dikkat edilmeli, Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda mümkün oldukça soba yakılmamalı, Gece uyumadan önce mutlaka soba veya gazlı sobalar tam olarak söndürülmeli, Yanan sobanın bulunduğu yer mutlaka havalandırılmalı,

Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, Bacalar yılda en az bir kere düzenli olarak temizletilmeli ve Baca şapkası mutlaka takılmalı” diyerek Şofben Kullanımında Dikkat Edilecek Hususları ise şöyle sıraladı

Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan şofben kesinlikle kullanılmamalı, Şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka havadar bir mekana takılmalı, Şofben kullanılan banyolarda mutlaka kapı aralığı veya açık pencere ile içeriye temiz hava girişi sağlanmalı, Banyoya giren kişi özellikle çocuk ve yaşlılar sık sık kontrol edilmeli. 

Şofben gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörünün kapatılması gerektiğini söyleyen Doktor Ayşegül Candan Harmankaya “Elektrik düğmeleri açılmamalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkarta bilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalıdır. Zehirlenme Belirtileri ve Dikkat Edilecek Hususlar ise Şiddetli baş ağrısı, Güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma göğüs ağrısı,  Denge bozukluğu gibi belirtiler görülür. Zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbir şey yedirmemeli, içirilmemelidir. Ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında derhal 112 acil yardım servisi aranmalıdır. Zehirlenme durumunda hastanın bulunduğu mekân pencere ve kapılar açılarak havalandırılmalı veya kişi temiz havalı bir ortama taşınmalı. Ayrıca zehirlenmeler konusunda 114 numaralı (UZEM) Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden bilgi alına bilir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.