KIRKPINAR SEYDİŞEHİR’E GELDİ

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.05.2018 - 09:28, Güncelleme: 01.05.2018 - 09:28
 

KIRKPINAR SEYDİŞEHİR’E GELDİ

Kuğulu 2. Yağlı Pehlivan güreşleri, Türkiye’nin başpehlivanlarını ağırladı.

Seydişehir Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği yağlı pehlivan güreşlerine rekor düzeyde; 41 Başpehlivan ile baş alt boy, büyük orta boy ve minikler olmak üzere 380 pehlivan katıldı. İç Anadolu Bölgesi’nin Kırkpınar’ı olacak Seydişehir Kuğulu Yağlı Güreşleri’nde finale kalan Beyşehirli İsmail Koç birinci olurken, ikinciliği Abdullah Güngör, üçüncülüğü ise geçen yılın Seydişehir Şampiyonu İsmail Balaban ve Faruk Akkoyun elde etti. Belediye Başkanı Mehmet Tutal: “Bu er meydanında ünlü dünya şampiyonu Yaşar Doğular güreşti. Yıllar sonra ata sporumuz yağlı güreşin fitilini tekrar ateşledik. Bundan böyle İç Anadolu Bölgesi’nin Kırkpınar’ı Seydişehir Kuğulu olacaktır” şeklinde konuştu. Başpehlivan finallerine kalan, 2017 Kırkpınar Şampiyonu İsmail Balaban, birçok kez şampiyonluk elde eden Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’da birincilik kazanmış güreşçilerden Recep Kara, Hamza Köseoğlu, Konyalı hemşerimiz İsmail Güzel gibi ünlü güreşçilerin kıyasıya mücadele ettiği Başpehlivanlık güreşlerinde finale kalan İsmail Koç ve Demir Adam lakaplı Abdullah Güngör’ün mücadelesi nefesleri kesti. 30 dakikayı geçen güreşin sonunda gülen taraf Beyşehirli hemşerimiz İsmail Koç oldu. Büyük Orta Boy güreşlerinde ise birinciliği Adem Altun, ikinciliği İsmail Çırak ve üçüncülüğü Oğuzhan Pekmez elde etti. Bu yıl daha geniş kapsamlı ve görkemli bir şekilde düzenlenen 2. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin güreş ağası ise iş adamı Osman Nuri Bakırcı oldu. Güreşlere Seydişehir Protokolü yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Yağlı Güreş Merkez Hakem Komite Başkanı Tevfik Yavuz, Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Uslu, STK Örgüt temsilcileri ve çok sayıda güreş sever vatandaş katıldı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği, yıllardan sonra ata sporumuz yağlı güreşlerin bu denli görkemli ve kapsamlı yapıldığı Seydişehir 2. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Tutal konuşmasına Konya’nın saklı cenneti olan Kuğulu er meydanına hoş geldiniz diyerek başladı: “Milattan sonra 400. yılda başlayıp, önceleri kara kuşak, daha sonra yağlı güreşleri ortaya koyan atalarımız savaşlara giderken, düğünlerinde, özel günlerinde güreş tutarlarmış. Daha sonra diğer sporların yaygınlaşmasıyla ata sporumuz olan güreş biraz gerilerde kalmış. İşte biz ata sporumuz yağlı güreşleri geliştirmek için, bu konuda İç Anadolu’nun adeta temsilcisi ve bayraktarı olmak için geçen yıl başlattığımız Kuğulu Yağlı Pehlivan Güreşleri’ni bu yıl da devam ettirerek geleneksel hale getirdik. Bundan sonra da devam edecek. İlçemiz son 2 yılda 8 şehit verdi. Son şehidimiz İsmail Cesur’un yakın zamanda geldi. Ailesine baş sağlığı diliyorum ve Seydişehir Kuğulu Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Kuğulu 2. Yağlı Pehlivan güreşleri, Türkiye’nin başpehlivanlarını ağırladı.

Seydişehir Belediyesi’nin ikincisini düzenlediği yağlı pehlivan güreşlerine rekor düzeyde; 41 Başpehlivan ile baş alt boy, büyük orta boy ve minikler olmak üzere 380 pehlivan katıldı.

İç Anadolu Bölgesi’nin Kırkpınar’ı olacak Seydişehir Kuğulu Yağlı Güreşleri’nde finale kalan Beyşehirli İsmail Koç birinci olurken, ikinciliği Abdullah Güngör, üçüncülüğü ise geçen yılın Seydişehir Şampiyonu İsmail Balaban ve Faruk Akkoyun elde etti.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal: “Bu er meydanında ünlü dünya şampiyonu Yaşar Doğular güreşti. Yıllar sonra ata sporumuz yağlı güreşin fitilini tekrar ateşledik. Bundan böyle İç Anadolu Bölgesi’nin Kırkpınar’ı Seydişehir Kuğulu olacaktır” şeklinde konuştu.

Başpehlivan finallerine kalan, 2017 Kırkpınar Şampiyonu İsmail Balaban, birçok kez şampiyonluk elde eden Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’da birincilik kazanmış güreşçilerden Recep Kara, Hamza Köseoğlu, Konyalı hemşerimiz İsmail Güzel gibi ünlü güreşçilerin kıyasıya mücadele ettiği Başpehlivanlık güreşlerinde finale kalan İsmail Koç ve Demir Adam lakaplı Abdullah Güngör’ün mücadelesi nefesleri kesti. 30 dakikayı geçen güreşin sonunda gülen taraf Beyşehirli hemşerimiz İsmail Koç oldu.

Büyük Orta Boy güreşlerinde ise birinciliği Adem Altun, ikinciliği İsmail Çırak ve üçüncülüğü Oğuzhan Pekmez elde etti.

Bu yıl daha geniş kapsamlı ve görkemli bir şekilde düzenlenen 2. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin güreş ağası ise iş adamı Osman Nuri Bakırcı oldu.

Güreşlere Seydişehir Protokolü yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekci, Yağlı Güreş Merkez Hakem Komite Başkanı Tevfik Yavuz, Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Uslu, STK Örgüt temsilcileri ve çok sayıda güreş sever vatandaş katıldı.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği, yıllardan sonra ata sporumuz yağlı güreşlerin bu denli görkemli ve kapsamlı yapıldığı Seydişehir 2. Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Mehmet Tutal konuşmasına Konya’nın saklı cenneti olan Kuğulu er meydanına hoş geldiniz diyerek başladı: “Milattan sonra 400. yılda başlayıp, önceleri kara kuşak, daha sonra yağlı güreşleri ortaya koyan atalarımız savaşlara giderken, düğünlerinde, özel günlerinde güreş tutarlarmış. Daha sonra diğer sporların yaygınlaşmasıyla ata sporumuz olan güreş biraz gerilerde kalmış. İşte biz ata sporumuz yağlı güreşleri geliştirmek için, bu konuda İç Anadolu’nun adeta temsilcisi ve bayraktarı olmak için geçen yıl başlattığımız Kuğulu Yağlı Pehlivan Güreşleri’ni bu yıl da devam ettirerek geleneksel hale getirdik. Bundan sonra da devam edecek. İlçemiz son 2 yılda 8 şehit verdi. Son şehidimiz İsmail Cesur’un yakın zamanda geldi. Ailesine baş sağlığı diliyorum ve Seydişehir Kuğulu Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.