KIŞ GELDİ ZEHİRLENMELERE DİKKAT

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.11.2013 - 10:40, Güncelleme: 20.11.2013 - 10:40
 

KIŞ GELDİ ZEHİRLENMELERE DİKKAT

Özellikle havaların soğuması ile birlikte sobalı evlerde yakılan kömürler tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Özellikle havaların soğuması ile birlikte sobalı evlerde yakılan kömürler tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak biliniyor. Karbonmonoksit, akciğerler aracılığıyla kana geçer. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur. Seydişehir Sağlık Müdürü Dr. Ayşegül Candan Harmankaya vatandaşların özellikle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek “hafif düzeyli zehirlenmelerde belirtileri Baş ağrısı, Yorgunluk ve bitkinlik hissi, Nefes darlığı, Mide bulantısı, Baş dönmesi şeklindedir.  Ciddi düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde ise; Sersemlik, Kusma, Kas koordinasyonunun kaybolması, Bilinç kaybı ve Ölümle sonuçlanır” dedi. Karbonmonoksit zehirlenmeleri hamileler, iki yaş altı çocuklar, yaşlılar, kansızlık, solunum sistemi ve kalp hastalığı olan kişiler için daha büyük risk oluşturduğunu söyleyen Dr. Ayşegül Candan Harmankaya “Özellikle Lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğinden dolayı bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmelidir. Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda olduklarını kontrol edilmeli. Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmı bloke edilmemelidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır.  Şofbenler standartlara uygun olmalı, oksijen yetersizliği olduğunda kendiliğinden sönen tipte olanlar seçilmelidir. En iyisi banyolarda bulunmaması mümkünse balkonlara ya da havadar mekânlara konulmalıdır. Karbonmonoksit sensörleri kullanılmalı, karbon içeren yakıtların kullanıldığı odalara yerleştirilen bu cihazlar karbonmonoksit gazını algılar ve alarm devreye girer” dedi.   Karbonmonoksit zehirlenmesinde İlkyardım nasıl yapılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi anında yapılması gerekenleri de sıralayan Dr. Ayşegül Candan Harmankaya “Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır, Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır, Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır ve Acil Yardım Servisi 112 aranmalıdır” dedi.
Özellikle havaların soğuması ile birlikte sobalı evlerde yakılan kömürler tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Özellikle havaların soğuması ile birlikte sobalı evlerde yakılan kömürler tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak biliniyor.

Karbonmonoksit, akciğerler aracılığıyla kana geçer. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur.

Seydişehir Sağlık Müdürü Dr. Ayşegül Candan Harmankaya vatandaşların özellikle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek “hafif düzeyli zehirlenmelerde belirtileri Baş ağrısı, Yorgunluk ve bitkinlik hissi, Nefes darlığı, Mide bulantısı, Baş dönmesi şeklindedir.  Ciddi düzeyli karbonmonoksit zehirlenmelerinde ise; Sersemlik, Kusma, Kas koordinasyonunun kaybolması, Bilinç kaybı ve Ölümle sonuçlanır” dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri hamileler, iki yaş altı çocuklar, yaşlılar, kansızlık, solunum sistemi ve kalp hastalığı olan kişiler için daha büyük risk oluşturduğunu söyleyen Dr. Ayşegül Candan Harmankaya “Özellikle Lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğinden dolayı bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmelidir. Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda olduklarını kontrol edilmeli. Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmı bloke edilmemelidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır.  Şofbenler standartlara uygun olmalı, oksijen yetersizliği olduğunda kendiliğinden sönen tipte olanlar seçilmelidir. En iyisi banyolarda bulunmaması mümkünse balkonlara ya da havadar mekânlara konulmalıdır. Karbonmonoksit sensörleri kullanılmalı, karbon içeren yakıtların kullanıldığı odalara yerleştirilen bu cihazlar karbonmonoksit gazını algılar ve alarm devreye girer” dedi.

 

Karbonmonoksit zehirlenmesinde İlkyardım nasıl yapılır?

Karbonmonoksit zehirlenmesi anında yapılması gerekenleri de sıralayan Dr. Ayşegül Candan Harmankaya “Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır, Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır, Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır ve Acil Yardım Servisi 112 aranmalıdır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.