Korkmaz: "Çiftçi Buğday Ekmezse, Ekmek 5 TL Olur"

Güncel (STG) - SEYDİŞEHİR TOROSLAR GAZETESİ | 04.03.2022 - 15:30, Güncelleme: 04.03.2022 - 15:30
 

Korkmaz: "Çiftçi Buğday Ekmezse, Ekmek 5 TL Olur"

Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz’la Türkiye gündeminde de yer alan buğday üretiminde Seydişehir’in durumunu değerlendirdik.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz, buğday üretiminde Türkiye’nin kendi kendine yetecek durumda olduğunu 2014 yılından buyana ülkemizde buğday ve arpa üretiminin yaklaşık 20 milyon ton olduğunu belirtti. Bu yıl Seydişehir’deki üretimin geçen yıla göre bir buçuk kat arttığını, girdi fiyatlarında düşüş olmazsa ve buğday ve arpa üretimine özel bir süspansiyon uygulanmazsa vatandaşlar 5 TL den aşağı ekmek yiyemez dedi. Seydişehir’de de geçen yıl 10.829 dekar kuru, 721,50 dekar sulu olmak üzere toplam 11.550,50 dekar buğday ekimi, arpada ise 11.320 dekar sulu, 3083 dekar kuru ekim yapıldığını bu yıl yaklaşık bunun bir buçuk kat daha fazla ekim yapıldığını bildiren Başkan Korkmaz: “ Aslında Konya Ovası buğday ambarı olarak bilinir. Türkiye’ye yetecek buğdayı Konya Ovası üretebilir. Ama tarım politikalarında köklü değişikliklerin yapılması ve üniversitelerin buğday verimini artıracak çalışmaların yapılması gerekiyor.” dedi. Esas sorunun tarım girdilerindeki artış ve verimliliğin düşük olması olduğunu belirten Başkan Korkmaz: “Şuan Ukrayna ve Rusya’da dönüm başına bizden 3 kat fazla buğday elde ediyor. Bizde ise üniversiteler tarım verimliliği konusunda yeterli çalışma yapmadığı için Avrupa, Ukrayna ve Rusya’ya nazaran dönüm başına verimimiz düşük. Bunun yanı sıra en önemli besin kaynağı olan buğday üretiminde devletin teşvikleri yeterli değil. Gübre fiyatlarının daha da aşağı çekilmesi ve Bakanlığın havza bazlı üretime geçmesi gerekiyor. Eğer, bunlar yapılamazsa hem buğday eken çiftçi az kazanacağı için buğday ekimine yönelmez hem de ekmek fiyatları önümüzdeki dönemlerde 5 TL den aşağı olmaz.” diyerek Tarım Bakanlığı’ndan buğday ve arpa ekicisine özel uygulama yapılmasını istedi.  
Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz’la Türkiye gündeminde de yer alan buğday üretiminde Seydişehir’in durumunu değerlendirdik.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz, buğday üretiminde Türkiye’nin kendi kendine yetecek durumda olduğunu 2014 yılından buyana ülkemizde buğday ve arpa üretiminin yaklaşık 20 milyon ton olduğunu belirtti.

Bu yıl Seydişehir’deki üretimin geçen yıla göre bir buçuk kat arttığını, girdi fiyatlarında düşüş olmazsa ve buğday ve arpa üretimine özel bir süspansiyon uygulanmazsa vatandaşlar 5 TL den aşağı ekmek yiyemez dedi.

Seydişehir’de de geçen yıl 10.829 dekar kuru, 721,50 dekar sulu olmak üzere toplam 11.550,50 dekar buğday ekimi, arpada ise 11.320 dekar sulu, 3083 dekar kuru ekim yapıldığını bu yıl yaklaşık bunun bir buçuk kat daha fazla ekim yapıldığını bildiren Başkan Korkmaz: “ Aslında Konya Ovası buğday ambarı olarak bilinir. Türkiye’ye yetecek buğdayı Konya Ovası üretebilir. Ama tarım politikalarında köklü değişikliklerin yapılması ve üniversitelerin buğday verimini artıracak çalışmaların yapılması gerekiyor.” dedi.

Esas sorunun tarım girdilerindeki artış ve verimliliğin düşük olması olduğunu belirten Başkan Korkmaz: “Şuan Ukrayna ve Rusya’da dönüm başına bizden 3 kat fazla buğday elde ediyor. Bizde ise üniversiteler tarım verimliliği konusunda yeterli çalışma yapmadığı için Avrupa, Ukrayna ve Rusya’ya nazaran dönüm başına verimimiz düşük. Bunun yanı sıra en önemli besin kaynağı olan buğday üretiminde devletin teşvikleri yeterli değil. Gübre fiyatlarının daha da aşağı çekilmesi ve Bakanlığın havza bazlı üretime geçmesi gerekiyor. Eğer, bunlar yapılamazsa hem buğday eken çiftçi az kazanacağı için buğday ekimine yönelmez hem de ekmek fiyatları önümüzdeki dönemlerde 5 TL den aşağı olmaz.” diyerek Tarım Bakanlığı’ndan buğday ve arpa ekicisine özel uygulama yapılmasını istedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.