Leblebi Kokan Memleketim Savunma Sanayi Şehri Oluyor…

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.11.2018 - 11:33, Güncelleme: 23.11.2018 - 11:33
 

Leblebi Kokan Memleketim Savunma Sanayi Şehri Oluyor…

Burak Saylam Köşe Yazısı

  Bilindiği üzeredir ki Seydişehir ekonomisini Etibank’tan önce  ve Etibank’tan sonra diye ikiye ayırdık. ETİ A.Ş. nin savunma sanayisi kuracak olması ekonomimizin üçüncü evresi olacak. Etibanktan önce 3500 civarında nüfuslu aşağı yukarı her evin altında leblebi üretim tezgahları ile üretim yapıp satan şirin ve küçük bir kaza olan ilçemiz, İlçeye bağlı Madenli köyünde yaylada hayvan otlatırken rahmetli Uzun lakaplı Mümin Demiroğlu amcamızın  ilgisini  çeken  boksit madenini bulması ile 1960’lı yıllarda Seydişehir’de binlerce insanın ekmek yediği Eti Alüminyum fabrikasının serüveni başlamıştı. 05.08.1965 yılında temeli atılan eti alüminyum tesisleri, Mayıs 1973’de alümina, Ağustos 1974’de Alüminyum üretimine başlayan Rus yapımı entegre bir tesis oldu. Türkiye’nin kalkınmasının lokomotifi olan Eti Alüminyum tesislerinde ülkenin dört bir yanından Seydişehir’e gelen vatandaşlara ekmek kapısı oldu. 2005 tarihinde ki özelleşme sonrası kimi emekli olup memleketine giderken kimide Seydişehir’e yerleşmeyi uygun gördü. Alüminyum metalinin stratejik özelliği nedeniyle (uçak sanayi, roket sanayi, silah sanayi,.. vb sahalarda vazgeçilmez metal) hem ülkemiz hem de ilçemiz için büyük bir nimet. Malum Dünya da teknolojik savaşlar başlarken metallerin önemi de git gide artıyor. Diğer bir gerçek ise ülkemizin alüminyum ihtiyacı, Seydişehir Alüminyum tesislerinin üretimi ile karşılanamamasıdır. Bu da demek oluyor ki alüminyum tesislerinin gelecekte daha fazla önem kazanacağı ve alüminyum madeninin ise daha değerli olacağıdır. Dünya da ise Birincil alüminyum üretim sektöründe global bir kartel söz konusudur. Seydişehir Alüminyum Tesisleri bu kartele karşı direnmeyi başarmalıdır. Cengiz Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Ergönül’ün açıklamasına göre; Şeffaf zırh'ın hammaddesi olan özel alüminayı üretmeye başlamak için gerekli yatırımlar yapıldığını belirtmesi hem ülkemiz hem de Seydişehir için sevindirici bir haber oldu. Geçim kaynağımızın leblebicilik ve Alüminyumdan sonra Seydişehir’in bir savunma sanayi şehri olması ile durağanlaşan ilçemiz için büyük bir ekonomik canlanma getireceği muhakkaktır. Bu girişiminden dolayı Cengiz Holding’i tebrik ediyorum.
Burak Saylam Köşe Yazısı

 

Bilindiği üzeredir ki Seydişehir ekonomisini Etibank’tan önce  ve Etibank’tan sonra diye ikiye ayırdık. ETİ A.Ş. nin savunma sanayisi kuracak olması ekonomimizin üçüncü evresi olacak.

Etibanktan önce 3500 civarında nüfuslu aşağı yukarı her evin altında leblebi üretim tezgahları ile üretim yapıp satan şirin ve küçük bir kaza olan ilçemiz, İlçeye bağlı Madenli köyünde yaylada hayvan otlatırken rahmetli Uzun lakaplı Mümin Demiroğlu amcamızın  ilgisini  çeken  boksit madenini bulması ile 1960’lı yıllarda Seydişehir’de binlerce insanın ekmek yediği Eti Alüminyum fabrikasının serüveni başlamıştı.

05.08.1965 yılında temeli atılan eti alüminyum tesisleri, Mayıs 1973’de alümina, Ağustos 1974’de Alüminyum üretimine başlayan Rus yapımı entegre bir tesis oldu.

Türkiye’nin kalkınmasının lokomotifi olan Eti Alüminyum tesislerinde ülkenin dört bir yanından Seydişehir’e gelen vatandaşlara ekmek kapısı oldu.

2005 tarihinde ki özelleşme sonrası kimi emekli olup memleketine giderken kimide Seydişehir’e yerleşmeyi uygun gördü.

Alüminyum metalinin stratejik özelliği nedeniyle (uçak sanayi, roket sanayi, silah sanayi,.. vb sahalarda vazgeçilmez metal) hem ülkemiz hem de ilçemiz için büyük bir nimet.

Malum Dünya da teknolojik savaşlar başlarken metallerin önemi de git gide artıyor.

Diğer bir gerçek ise ülkemizin alüminyum ihtiyacı, Seydişehir Alüminyum tesislerinin üretimi ile karşılanamamasıdır.

Bu da demek oluyor ki alüminyum tesislerinin gelecekte daha fazla önem kazanacağı ve alüminyum madeninin ise daha değerli olacağıdır.

Dünya da ise Birincil alüminyum üretim sektöründe global bir kartel söz konusudur. Seydişehir Alüminyum Tesisleri bu kartele karşı direnmeyi başarmalıdır.

Cengiz Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Ergönül’ün açıklamasına göre; Şeffaf zırh'ın hammaddesi olan özel alüminayı üretmeye başlamak için gerekli yatırımlar yapıldığını belirtmesi hem ülkemiz hem de Seydişehir için sevindirici bir haber oldu.

Geçim kaynağımızın leblebicilik ve Alüminyumdan sonra Seydişehir’in bir savunma sanayi şehri olması ile durağanlaşan ilçemiz için büyük bir ekonomik canlanma getireceği muhakkaktır.

Bu girişiminden dolayı Cengiz Holding’i tebrik ediyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.