ÖRNEK YATIRIM İÇİN LAVANTA TARLASI KURDU

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.07.2019 - 04:22, Güncelleme: 04.07.2019 - 04:22
 

ÖRNEK YATIRIM İÇİN LAVANTA TARLASI KURDU

Memleketi Seydişehir’e güzel bir yatırım yapmayı düşündü, 2014 yılında kurduğu lavanta çiçeği tarlasından hasat almaya başladı.

Çok sevdiği memleketi Seydişehir’e örnek bir yatırım yapmak istediklerini, kendi arazisi olan Seydişehir - Beyşehir yolu çıkışı Gevenli mevkiinde, 5 bin metrekare alana lavanta tarlasını kurarak 2014 yılında çalışmalarını başlattıklarını söyleyen Kadir Şen; “Ben Antalya’da uzun bir süre kaldım. Emekli olduktan sonra ekonomik değeri çok yüksek olmasının yanında yükseklerde kıraç alanda yetişen, suya ihtiyaç duymayan, Türkiye’de sadece Isparta ve Burdur’da yetişen lavanta tarlalarına giderek incelemelerde bulundum. Daha sonra bu alanda yoğunlaştım. Çok şükür hasat alma düzeyine geldim. Çok mutluyum.” dedi. Lavanta çiçeğinin efsane bir çiçek olduğunu söyleyen Şen; “Bu çiçek ekildikten 3 - 4 yıl sonra hasat vermeye başlıyor. İlk yıllarında yüzde 65 iken takip eden yıllarda ise verimini gitgide artırıyor. 10-15 yıl arasında bir ömrü var. Bunun yanında buğdaydan alınan dönüm başı gelirin 5-6 altı katı gelir elde edilebiliyor. 25 gün sonra Allah nasip ederse ilk hasadını almaya başlayacağım.” dedi. Seydişehir’e örnek olacak bu yatırımın hasat mevsiminden sonraki aşamasında çiçek olarak satılan, yağı çıkartılan, parfüm ve kozmetik sanayisinde kullanılan, çay olarak içilen, reçeli yapılan lavanta çiçeğinin pazarlama noktasına geldiğini belirten Kadir Şen; “Bilindiği üzere lavantanın çok güzel kokusu var. Hanımlarımız çamaşırlarının güzel kokması için lavanta çiçeğini tercih ederler. Yine hanımlar kullandıkları parfümlerde lavanta yağı esanslı parfümlere ilgi duyarlar. Cilt bakımında da kullanılan bu çiçeğin çayını içtiğiniz zaman stresi önlüyor ve sakinleştiriyor. Yani insanı hem içeriden hem dışarıdan temizleyerek, güzelleştiriyor. Reçeli ise lezzeti ile kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Tüm bunların yanında lavanta aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılıyor. Ayrıca arılar bu çiçeğe büyük ilgi gösteriyor. Lavanta balı da oldukça kıymetlidir. Lavanta balının kilosu 100 liranın üstünde alıcı buluyor.” şeklinde konuştu. Dünyanın en çok aranan aromatik bitkisi olan lavantanın Seydişehir’de yetiştirilmesinin ilçemize ekonomik açıdan da büyük katkı sağlayacağını ve istihdamın artmasına da destek olacağını söyleyen Şen; “Katma değeri yüksek olan bu çiçeğin ekonomik getirisi çok fazla. Umarım ki benden gören hemşerilerimde lavanta çiçeğine gereken önemi vererek gereken yatırımı yaparsa bu örnek proje amacına ulaşmış olacaktır.” dedi.
Memleketi Seydişehir’e güzel bir yatırım yapmayı düşündü, 2014 yılında kurduğu lavanta çiçeği tarlasından hasat almaya başladı.

Çok sevdiği memleketi Seydişehir’e örnek bir yatırım yapmak istediklerini, kendi arazisi olan Seydişehir - Beyşehir yolu çıkışı Gevenli mevkiinde, 5 bin metrekare alana lavanta tarlasını kurarak 2014 yılında çalışmalarını başlattıklarını söyleyen Kadir Şen; “Ben Antalya’da uzun bir süre kaldım. Emekli olduktan sonra ekonomik değeri çok yüksek olmasının yanında yükseklerde kıraç alanda yetişen, suya ihtiyaç duymayan, Türkiye’de sadece Isparta ve Burdur’da yetişen lavanta tarlalarına giderek incelemelerde bulundum. Daha sonra bu alanda yoğunlaştım. Çok şükür hasat alma düzeyine geldim. Çok mutluyum.” dedi.

Lavanta çiçeğinin efsane bir çiçek olduğunu söyleyen Şen; “Bu çiçek ekildikten 3 - 4 yıl sonra hasat vermeye başlıyor. İlk yıllarında yüzde 65 iken takip eden yıllarda ise verimini gitgide artırıyor. 10-15 yıl arasında bir ömrü var. Bunun yanında buğdaydan alınan dönüm başı gelirin 5-6 altı katı gelir elde edilebiliyor. 25 gün sonra Allah nasip ederse ilk hasadını almaya başlayacağım.” dedi.

Seydişehir’e örnek olacak bu yatırımın hasat mevsiminden sonraki aşamasında çiçek olarak satılan, yağı çıkartılan, parfüm ve kozmetik sanayisinde kullanılan, çay olarak içilen, reçeli yapılan lavanta çiçeğinin pazarlama noktasına geldiğini belirten Kadir Şen; “Bilindiği üzere lavantanın çok güzel kokusu var. Hanımlarımız çamaşırlarının güzel kokması için lavanta çiçeğini tercih ederler. Yine hanımlar kullandıkları parfümlerde lavanta yağı esanslı parfümlere ilgi duyarlar. Cilt bakımında da kullanılan bu çiçeğin çayını içtiğiniz zaman stresi önlüyor ve sakinleştiriyor. Yani insanı hem içeriden hem dışarıdan temizleyerek, güzelleştiriyor. Reçeli ise lezzeti ile kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Tüm bunların yanında lavanta aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılıyor. Ayrıca arılar bu çiçeğe büyük ilgi gösteriyor. Lavanta balı da oldukça kıymetlidir. Lavanta balının kilosu 100 liranın üstünde alıcı buluyor.” şeklinde konuştu.

Dünyanın en çok aranan aromatik bitkisi olan lavantanın Seydişehir’de yetiştirilmesinin ilçemize ekonomik açıdan da büyük katkı sağlayacağını ve istihdamın artmasına da destek olacağını söyleyen Şen; “Katma değeri yüksek olan bu çiçeğin ekonomik getirisi çok fazla. Umarım ki benden gören hemşerilerimde lavanta çiçeğine gereken önemi vererek gereken yatırımı yaparsa bu örnek proje amacına ulaşmış olacaktır.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.