SEYDİŞEHİR ?ÇATAK ? PROJESİ KAPSAMI ALTINA ALINDI

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.06.2013 - 01:48, Güncelleme: 20.06.2013 - 01:48
 

SEYDİŞEHİR ?ÇATAK ? PROJESİ KAPSAMI ALTINA ALINDI

ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi 1 Mart 30 Eylül tarihleri arasında Ortakaraören Kasabası , Başkaraören Aşağıkaraören, Çatmakaya, Kuran ve Kumluca Köylerinde uygulanacak.

ÇATAK  (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi  1 Mart 30 Eylül tarihleri arasında  Ortakaraören Kasabası , Başkaraören Aşağıkaraören, Çatmakaya, Kuran ve Kumluca Köylerinde uygulanacak. Özellikle Suğla havzasında bu projenin uygulanmasıyla kaliteli tarım yapılmasına imkan sağlanılacak. Bu projenin amacının toprak ve sus kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmak olduğu bildirildi. Bu proje hakkında bilgilendirme toplantıları ise ilgili köylere gidilerek tarım ilçe müdürlüğü çalışanları tarafından sürdürülüyor. Bu proje kapsamında anıza direk ekim yapan,  ağaçlandırma da bulunan, arazide taş toplayan, çiftlik gübresi uygulayan, yem bitkisi ekimi yapan, sulama sistemlerini uygulayan, toprak analizine göre ekim yapan çiftçilere hibe teşvik  verilecek .Aynı zamanda bu uygulamalarda kullanılacak makineleri alanlara da ödemelerinin bir bölümünü devlet karşılayacak.   ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi konusun da açıklamalarda bulunan Seydişehir İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Ünlütürk bu projenin üç kategoride ele alındığını söyleyerek: “ Birinci kategoride anıza direk ekim yapan ayrıca üç yıl taahhütlü ikili münavebeli   ekim yapan çiftçilere dekar başına 30 tl teşvik veriliyor. Bu kategoride anıza direk ekim makinesi alan çiftçilere ise makine miktarının % 70 ini devlet ödeyecek. İkinci kategoride ise ağaçlandırma perdolone erozyona karşı çalışma, arazide taş toplama, çiftlik gübre uygulaması en az iki ton yem bitkisi ekimi yapan çiftçilere dekar başına 60 tl teşvik verilirken taş toplama makinesi çiftlik gübresi dağıtma makası alırlarsa da yine 60 tl lik teşvik alacaklar. Üçüncü kategoride ise sulama sistemlerini uygulayan, toprak analizini yaptırarak  bu toprak analizinden çıkan sonuca göre gübre kullanan ve ilaç kullanan çiftçilere ise dekar başına 135 tl teşvik verilecek.” Şeklinde konuştu    İleriki yıllarda ise  toplulaşması devam eden Kesecik Kasabası Gökhüyük, Susuz, Gölyüzü köylerine ise toplulaşma  işleri bitince ”ÇATAK” Projesi kapsama alınılacağı da öğrenildi.
ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi 1 Mart 30 Eylül tarihleri arasında Ortakaraören Kasabası , Başkaraören Aşağıkaraören, Çatmakaya, Kuran ve Kumluca Köylerinde uygulanacak.

ÇATAK  (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi  1 Mart 30 Eylül tarihleri arasında  Ortakaraören Kasabası , Başkaraören Aşağıkaraören, Çatmakaya, Kuran ve Kumluca Köylerinde uygulanacak.

Özellikle Suğla havzasında bu projenin uygulanmasıyla kaliteli tarım yapılmasına imkan sağlanılacak.

Bu projenin amacının toprak ve sus kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmak olduğu bildirildi.

Bu proje hakkında bilgilendirme toplantıları ise ilgili köylere gidilerek tarım ilçe müdürlüğü çalışanları tarafından sürdürülüyor.

Bu proje kapsamında anıza direk ekim yapan,  ağaçlandırma da bulunan, arazide taş toplayan, çiftlik gübresi uygulayan, yem bitkisi ekimi yapan, sulama sistemlerini uygulayan, toprak analizine göre ekim yapan çiftçilere hibe teşvik  verilecek .Aynı zamanda bu uygulamalarda kullanılacak makineleri alanlara da ödemelerinin bir bölümünü devlet karşılayacak.  

ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi konusun da açıklamalarda bulunan Seydişehir İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Ünlütürk bu projenin üç kategoride ele alındığını söyleyerek:

“ Birinci kategoride anıza direk ekim yapan ayrıca üç yıl taahhütlü ikili münavebeli   ekim yapan çiftçilere dekar başına 30 tl teşvik veriliyor. Bu kategoride anıza direk ekim makinesi alan çiftçilere ise makine miktarının % 70 ini devlet ödeyecek.

İkinci kategoride ise ağaçlandırma perdolone erozyona karşı çalışma, arazide taş toplama, çiftlik gübre uygulaması en az iki ton yem bitkisi ekimi yapan çiftçilere dekar başına 60 tl teşvik verilirken taş toplama makinesi çiftlik gübresi dağıtma makası alırlarsa da yine 60 tl lik teşvik alacaklar.

Üçüncü kategoride ise sulama sistemlerini uygulayan, toprak analizini yaptırarak  bu toprak analizinden çıkan sonuca göre gübre kullanan ve ilaç kullanan çiftçilere ise dekar başına 135 tl teşvik verilecek.” Şeklinde konuştu   

İleriki yıllarda ise  toplulaşması devam eden Kesecik Kasabası Gökhüyük, Susuz, Gölyüzü köylerine ise toplulaşma  işleri bitince ”ÇATAK” Projesi kapsama alınılacağı da öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.