Suğla havzasından 5 Bin aile geçimini sağlıyor 

Güncel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 27.08.2020 - 03:17, Güncelleme: 27.08.2020 - 03:17
 

Suğla havzasından 5 Bin aile geçimini sağlıyor 

Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail  Korkmaz, Suğla havzasında 5 Bin ailenin tarımcılıkla uğraştığını ilkeli ve bilinçli  tarım yapılırsa bu sayının daha da artacağını belirtti.

Konya ilçeleri arasında Seydişehir’de bölgenin en verimli topraklarının Suğla ovasında olduğunu kaydeden Başkan  Korkmaz üreticilerin yüzde 80’nin sulu tarıma geçtiğini kaydetti. Son yıllarda Suğla havzasında ürün çeşitliliğinin arttığını, karpuz başta olmak üzere kapya biber, kırmızı lahana, brokoli ve turp yetiştirmeye başlandığını dile getiren Korkmaz şunları kaydetti: “Artık Suğla havzasında buğday ve pancarın yanı sıra 25 bin hektarlık ekilebilen alanda her türlü ürünler yetişiyor. Üreticimizin tek eksiği kooperatifleşme. Seydişehir karpuzu artık bölgede ve Türkiye’de bilinmeye başladı. Üç yıldan bu yana kapya biber eken üreticilerimiz ise önemli bir deneyim ve verim elde ettiler. Bilinçli tarım yapıldığı zaman Suğla havzası çok verimli topraklara sahip. Bunun örneklerini görüyoruz. Bu yıl Ziraat Odamızın ve Hükümetimizin verdiği desteklerle kırmızı lahana, brokoli, karnabahar eken çiftçilerimizin yüzü güldü. Verimleri bereketli oldu.  Bilinçli tarım yapıldığı zaman Suğla’da her türlü ürün yetişiyor. Yalnız tek sorun pazarlama. Bu pazarlama sorununu da kooperatifleşerek çözebileceğimize inanıyoruz. Çünkü üreticilerimiz ürünlerini kendileri pazarlayama çalışırken fiyat ederliği konusunda hak ettikleri rakamı alamıyorlar. Kooperatifleşme ile muhatap kooperatif olacağı için ürünler hem ederinde satılacak, hemde ekonomik açıdan daha çok kazanç sağlayacaklar “dedi. Son yıllarda kapya biber üretimi yaparak geçimini sağlayan Süleyman Çiftçi;topraklarımız  çok bereketli. Sulama ayağımıza kadar geliyor. Ektiğimiz farklı ürünlerden son derece memnunuz. Tek sorunumuz pazarlama bunu nasıl çözeceğiz bilmiyoruz”dedi. 2 dekarlık alana ektiği yeni ürünlerden bir yıllık geçimini sağlayabileceklerini kaydeden Mehmet Yeşil; “ailemle birlikte çalışıyorum. Ektiğimiz lahana  ve brokolinin satışıyla bir yıllık geçimimizi sağlayacağız. Güzel verim aldık. Ürünlerimizi değerinde satabilmemiz için bizim pazara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail  Korkmaz, Suğla havzasında 5 Bin ailenin tarımcılıkla uğraştığını ilkeli ve bilinçli  tarım yapılırsa bu sayının daha da artacağını belirtti.

Konya ilçeleri arasında Seydişehir’de bölgenin en verimli topraklarının Suğla ovasında olduğunu kaydeden Başkan  Korkmaz üreticilerin yüzde 80’nin sulu tarıma geçtiğini kaydetti.

Son yıllarda Suğla havzasında ürün çeşitliliğinin arttığını, karpuz başta olmak üzere kapya biber, kırmızı lahana, brokoli ve turp yetiştirmeye başlandığını dile getiren Korkmaz şunları kaydetti:

“Artık Suğla havzasında buğday ve pancarın yanı sıra 25 bin hektarlık ekilebilen alanda her türlü ürünler yetişiyor. Üreticimizin tek eksiği kooperatifleşme. Seydişehir karpuzu artık bölgede ve Türkiye’de bilinmeye başladı. Üç yıldan bu yana kapya biber eken üreticilerimiz ise önemli bir deneyim ve verim elde ettiler. Bilinçli tarım yapıldığı zaman Suğla havzası çok verimli topraklara sahip. Bunun örneklerini görüyoruz. Bu yıl Ziraat Odamızın ve Hükümetimizin verdiği desteklerle kırmızı lahana, brokoli, karnabahar eken çiftçilerimizin yüzü güldü. Verimleri bereketli oldu.  Bilinçli tarım yapıldığı zaman Suğla’da her türlü ürün yetişiyor. Yalnız tek sorun pazarlama. Bu pazarlama sorununu da kooperatifleşerek çözebileceğimize inanıyoruz. Çünkü üreticilerimiz ürünlerini kendileri pazarlayama çalışırken fiyat ederliği konusunda hak ettikleri rakamı alamıyorlar. Kooperatifleşme ile muhatap kooperatif olacağı için ürünler hem ederinde satılacak, hemde ekonomik açıdan daha çok kazanç sağlayacaklar “dedi.

Son yıllarda kapya biber üretimi yaparak geçimini sağlayan Süleyman Çiftçi;topraklarımız  çok bereketli. Sulama ayağımıza kadar geliyor. Ektiğimiz farklı ürünlerden son derece memnunuz. Tek sorunumuz pazarlama bunu nasıl çözeceğiz bilmiyoruz”dedi.

2 dekarlık alana ektiği yeni ürünlerden bir yıllık geçimini sağlayabileceklerini kaydeden Mehmet Yeşil; “ailemle birlikte çalışıyorum. Ektiğimiz lahana  ve brokolinin satışıyla bir yıllık geçimimizi sağlayacağız. Güzel verim aldık. Ürünlerimizi değerinde satabilmemiz için bizim pazara ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.