ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

GÜZEL BİR İŞ?

Gökçimen’den başlayarak çarşamba kanalı boyu tüm yerleşim yerlerinin Seydişehir merkezinin kanalizasyonu Suğla havzasına bırakılıyordu. İçinde kimyasal maddelerinde bulunduğu atıklarla ekili tarlalar sulanıyor, yayılan pis kokular insanları rahatsız ediyor, yaz aylarında atık su depolama barajına pompalanıyordu. Orada tutulan balıkların yenmesi sağlık açısından sakıncalıydı. Kanalizasyon suyu şehir çıkışında açıktan akıyor ak çay dere sinide kirletiyordu.  Beş yıl kadar oldu haber yapmak için ilçe tarım uzmanlarıyla beraber iki gün boyunca Suğla’nın kirlenmesiyle ilgili durumu yerinde tespit ettik. Bu verimli tarım arazimizin sağlığımızı tehdit edecek kadar kirlendiğini gözlülerimle şahit oldum. O zaman Gökhüyük’te kanalizasyonun ırmağa bırakıldığı noktada karşılaştığımız vatandaşa sormuştum. Bu nahoş durumdan rahatsız olmuyor musunuz? diye,  “Olmaz olur muyuz bu pislikten bu kokudan kurtlar kuşlar bile rahatsız” demişti. Şehrimize güzellik katan Akçay deresinden yaz ayların da kokudan yanından geçemez olduk. 2008 yılında dönemin belediye başkanı İbrahim Halıcı tarafından müracaatı yapılmış 450 belediye arasından sadece on beş belediyeye cevre bakanlığı ve AB hibeli 10 milyon euroluk atık su arıtma tesisi yapım kararı çıkmıştı. Yıllarca bu önemli projemizin atıl beklemesi beni ümitsizliğe düşürmüştü.                           Çok şükür Avrupa birliği destekli cevre ve şehircilik bakanlığı ve Konya büyük şehir belediyesinin ortaklaşa gerçekleştirdiği mega projenin yapımı hızlı bir şekilde ilerliyor 2016 kasım ayında bitirilmesi planlanıyor. Atık su arıma tesisleri tamamlandıktan sonra bana göre Seydişehir’in çok önemli bir sorunu giderilecek müthiş kazanım olacak. 1 Fransız, 2 İngiliz, 1türk firması şirketler birliği tarafından üstlenilen son teknolojiye sahip biyolojik arıtmada yapacak etrafa koku salmayacak tesis hizmete girdiğinde 10 bin metreküp su arıtılacak ve çevreye zararsız hale gelecek doğal gaz gibi çevrecilik açısından ilçemize bir ayrıcalık katacak bu güzel işin diğer bir özelliği ise Seydişehir belediyesince tesis yanında ayrılan 10 bin m2 alana AB tarafından ayrıştırılan gübreyle örnek tarım yapılacak olması. 2008 yılında devlet planlama teşkilatı tarafından onaylanan atık su projesi geçte olsa başladı. Arada kaynayıp gidecek diye çok korkmuştum bırakın ilçeyi birçok ilde olmayan bu tesis şirin beldemize kazandırılması benim gibi doğaseverleri çevreye duyarlı vatandaşlarımızı da sevindirecektir. Emeği geçenlere ve başta dönemin DPT. Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarımız Kemal Madenoğlu’na çok teşekkür ediyorum.    ayan bu tesis şirin beldemize kazandırılması benim gibi doğaseverleri çevreye duyarlı vatandaşlarımızı da sevindirecektir. Emeği geçenlere ve başta dönemin DPT. Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarımız Kemal Madenoğlu’na çok teşekkür ediyorum.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

GÜZEL BİR İŞ?

Gökçimen’den başlayarak çarşamba kanalı boyu tüm yerleşim yerlerinin Seydişehir merkezinin kanalizasyonu Suğla havzasına bırakılıyordu. İçinde kimyasal maddelerinde bulunduğu atıklarla ekili tarlalar sulanıyor, yayılan pis kokular insanları rahatsız ediyor, yaz aylarında atık su depolama barajına pompalanıyordu. Orada tutulan balıkların yenmesi sağlık açısından sakıncalıydı. Kanalizasyon suyu şehir çıkışında açıktan akıyor ak çay dere sinide kirletiyordu.

 Beş yıl kadar oldu haber yapmak için ilçe tarım uzmanlarıyla beraber iki gün boyunca Suğla’nın kirlenmesiyle ilgili durumu yerinde tespit ettik. Bu verimli tarım arazimizin sağlığımızı tehdit edecek kadar kirlendiğini gözlülerimle şahit oldum. O zaman Gökhüyük’te kanalizasyonun ırmağa bırakıldığı noktada karşılaştığımız vatandaşa sormuştum. Bu nahoş durumdan rahatsız olmuyor musunuz? diye,  “Olmaz olur muyuz bu pislikten bu kokudan kurtlar kuşlar bile rahatsız” demişti. Şehrimize güzellik katan Akçay deresinden yaz ayların da kokudan yanından geçemez olduk.

2008 yılında dönemin belediye başkanı İbrahim Halıcı tarafından müracaatı yapılmış 450 belediye arasından sadece on beş belediyeye cevre bakanlığı ve AB hibeli 10 milyon euroluk atık su arıtma tesisi yapım kararı çıkmıştı. Yıllarca bu önemli projemizin atıl beklemesi beni ümitsizliğe düşürmüştü.                          

Çok şükür Avrupa birliği destekli cevre ve şehircilik bakanlığı ve Konya büyük şehir belediyesinin ortaklaşa gerçekleştirdiği mega projenin yapımı hızlı bir şekilde ilerliyor 2016 kasım ayında bitirilmesi planlanıyor. Atık su arıma tesisleri tamamlandıktan sonra bana göre Seydişehir’in çok önemli bir sorunu giderilecek müthiş kazanım olacak.

1 Fransız, 2 İngiliz, 1türk firması şirketler birliği tarafından üstlenilen son teknolojiye sahip biyolojik arıtmada yapacak etrafa koku salmayacak tesis hizmete girdiğinde 10 bin metreküp su arıtılacak ve çevreye zararsız hale gelecek doğal gaz gibi çevrecilik açısından ilçemize bir ayrıcalık katacak bu güzel işin diğer bir özelliği ise Seydişehir belediyesince tesis yanında ayrılan 10 bin m2 alana AB tarafından ayrıştırılan gübreyle örnek tarım yapılacak olması.

2008 yılında devlet planlama teşkilatı tarafından onaylanan atık su projesi geçte olsa başladı. Arada kaynayıp gidecek diye çok korkmuştum bırakın ilçeyi birçok ilde olmayan bu tesis şirin beldemize kazandırılması benim gibi doğaseverleri çevreye duyarlı vatandaşlarımızı da sevindirecektir. Emeği geçenlere ve başta dönemin DPT. Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarımız Kemal Madenoğlu’na çok teşekkür ediyorum.   

ayan bu tesis şirin beldemize kazandırılması benim gibi doğaseverleri çevreye duyarlı vatandaşlarımızı da sevindirecektir. Emeği geçenlere ve başta dönemin DPT. Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarımız Kemal Madenoğlu’na çok teşekkür ediyorum.   

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.