ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

KOOPERATİFLEŞMEDE BİZDE VARIZ!

Cumhuriyetin ilk yıllarında kooperatifçilik çok önemliydi. Daha sonra nedense üretime dayalı bu birliktelik es geçildi. Son yıllarda ise Tunceli'nin TKP'li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu kurduğu tarımsal kooperatifler hem şehrin kalkınmasında rol oynadı hem de Türkiye'de ses getirdi. Daha sonra İzmir Seferihisar'da şimdiki İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kurmuş olduğu tarımsal kooperatifler Türkiye'ye örnek teşkil etti. 3 yıl önce ise tarımsal kalkınmada kooperatifçiliğin önemini anlamış olacaklar ki iktidarda tüm yurtta kooperatifçiliğin gelişmesi için adımlar attı. Bu kooperatifçilikte bayanlara da pozitif ayrımcılık yapılarak genellikle kurulanlar bayan kooperatiflerinden oluştu. Seydişehir'de ise bu kooperatif gelişmelerine kayıtsız kalmadı. Seydişehir Belediyesi kolları sıvayarak "Kadınlar Kooperatifini" kurduktan sonra hızlı bir şekilde çevre yoluna 31 butik dükkan inşaatına başladı. Bununla da kalmadı dükkanlarda satılacak tarımsal ürünlerin kurutma ve paketleme atölyesini de kurdu. Ayrıca Karaören'deki "Üçkaraören Kooperatifi" ise büyük başarı göstererek yüksek cirolara ulaştı. Taraşçı'da ise yakın zaman önce bayanlar tarafından kurulan ""S.S Tohumdan Toprağa Taraşçı Kadın Girişimi ,Üretim ve İşletme Kooperatifi ." de şu anda Taraşçı Mahallesinde yaşayan bayanlara ekmek kapısını açtı. Önümüzdeki günlerde Marangozlar Kavşağındaki Belediyenin yapmış olduğu butik dükkanlar "Seydikop" bayan üyelerin hizmetine sunuluyor. Bununla kalmayıp, Taraşçı'daki "S.S Tohumdan Toprağa Taraşçı Kadın Girişimi ,Üretim ve İşletme Kooperatifi ." ve diğer ilçedeki kooperatiflerde butik dükkanlarda yer alacaklar. Artık bir tarım memleketi olan Seydişehir'de sadece Suğla Havzasını sulayacak kendi suyumuz eksik. Tarım kooperatiflerindeki gelişmenin yanı sıra inşaatı hızlı bir şekilde devam eden Seydişehir Belediyesine ait soğuk hava deposu, kurutma ve paketleme tesisi de faaliyete geçince tarım ürünlerimizin pazarlanmasında da önemli bir engel aşılmış olacak. Eğer İlçe Tarım, Ziraat Odası, Belediye ve diğer ilgili kurumlar bir ahenk içinde çalışırlarsa Seydişehir tam anlamıyla bir tarım şehri olur.
Ekleme Tarihi: 19 Haziran 2023 - Pazartesi

KOOPERATİFLEŞMEDE BİZDE VARIZ!

Cumhuriyetin ilk yıllarında kooperatifçilik çok önemliydi. Daha sonra nedense üretime dayalı bu birliktelik es geçildi.

Son yıllarda ise Tunceli'nin TKP'li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu kurduğu tarımsal kooperatifler hem şehrin kalkınmasında rol oynadı hem de Türkiye'de ses getirdi.

Daha sonra İzmir Seferihisar'da şimdiki İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kurmuş olduğu tarımsal kooperatifler Türkiye'ye örnek teşkil etti.

3 yıl önce ise tarımsal kalkınmada kooperatifçiliğin önemini anlamış olacaklar ki iktidarda tüm yurtta kooperatifçiliğin gelişmesi için adımlar attı.

Bu kooperatifçilikte bayanlara da pozitif ayrımcılık yapılarak genellikle kurulanlar bayan kooperatiflerinden oluştu.

Seydişehir'de ise bu kooperatif gelişmelerine kayıtsız kalmadı.

Seydişehir Belediyesi kolları sıvayarak "Kadınlar Kooperatifini" kurduktan sonra hızlı bir şekilde çevre yoluna 31 butik dükkan inşaatına başladı.

Bununla da kalmadı dükkanlarda satılacak tarımsal ürünlerin kurutma ve paketleme atölyesini de kurdu.

Ayrıca Karaören'deki "Üçkaraören Kooperatifi" ise büyük başarı göstererek yüksek cirolara ulaştı. Taraşçı'da ise yakın zaman önce bayanlar tarafından kurulan ""S.S Tohumdan Toprağa Taraşçı Kadın Girişimi ,Üretim ve İşletme Kooperatifi ." de şu anda Taraşçı Mahallesinde yaşayan bayanlara ekmek kapısını açtı.

Önümüzdeki günlerde Marangozlar Kavşağındaki Belediyenin yapmış olduğu butik dükkanlar "Seydikop" bayan üyelerin hizmetine sunuluyor.

Bununla kalmayıp, Taraşçı'daki "S.S Tohumdan Toprağa Taraşçı Kadın Girişimi ,Üretim ve İşletme Kooperatifi ." ve diğer ilçedeki kooperatiflerde butik dükkanlarda yer alacaklar.

Artık bir tarım memleketi olan Seydişehir'de sadece Suğla Havzasını sulayacak kendi suyumuz eksik.

Tarım kooperatiflerindeki gelişmenin yanı sıra inşaatı hızlı bir şekilde devam eden Seydişehir Belediyesine ait soğuk hava deposu, kurutma ve paketleme tesisi de faaliyete geçince tarım ürünlerimizin pazarlanmasında da önemli bir engel aşılmış olacak.

Eğer İlçe Tarım, Ziraat Odası, Belediye ve diğer ilgili kurumlar bir ahenk içinde çalışırlarsa Seydişehir tam anlamıyla bir tarım şehri olur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.