sçim
ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

KRONİKLEŞMİŞ EN BÜYÜK SORUNUMUZ?

Büyük şehirlerde yaşamayı çok istemeyiz… Önemli nedenleri olarak, zayıf komşuluk ilişkilerini, hayat pahalılığını, gürültüyü daha birçok sebep sayar ilk başına da trafiği koyarız.  Bir iş için gittiğimizde,  dakikalarca beklediğimiz dolmuş, özel araçlaysak nereye park edelim telaşı, şehirden şehre gider gibi saatlerce yolda geçen zaman insanı bıktırır. Aman! büyük şehirde yaşanmaz deriz. Bu sorunu açmak için metropol şehirlere bırak, bizim Konya’ya her gidişimizde trafiği rahatlatacak yeni bir üst geçit, geniş alan, tali yol, çevre yolu kondurulduğunu görürüz. Sorunun önemine binaen belediyeler yaptıkları hizmetler arasında trafiği rahatlatan hizmetlerini öne çıkarırlar. Başkente yakın, Konya’ya yakın, sahile yakın, işe gitmek, alıveriş yapmak kolay sakin, yaşanacak bir memleket diyerek övdüğümüz orta büyüklüğünde bir ilçe olan Seydişehir’in maalesef en önemli sorunu trafik görünüyor.  Park yeri olmadığı için, gelişi güzel caddelere park ettiğimiz araçlar, görüntü kirliliği yaratmak şöyle dursun, yolu daralttığı için halk otobüsleri gibi büyük araçların ilerlemesini engelliyor. Özellikle ikindi vakti iş çıkışı PTT, Merkez ilkokulu önü, Uludağ caddesi eski garaj kavşağında dakikalarca trafik duruyor. Esas sorun yazımın girişinde bahsettim büyük şehirlerde belediyeler bu sıkıntıyı açmak için büyük yatımlar yaparak önlem alırken adeta kronikleşen trafik rahatsızlığına karşı belediyenin diğer ilgili kurumların somut bir adım atmaması, yıllardır bu sorun dillendiği halde oto galericilerinin şehir dışına alınmasından başka hiçbir eylemin yapılmamasıdır. Artık 1983 yılında Ankara’dan gelen bir bayanın çizdiği imar planla modern şehirciliği yakalayamayız yapılan binalar caddeler sokaklar yetersiz mevcut imar palanımızın çarpıklığı sırıtıyor. Artık kurumlar kuruluşlar olabildiğince şehir dışına atılmalı. Yeni şehir merkezleri oluşturulmalı, otoparklar yapılmalı, şehir merkezine yeşil alanlar kazandırılmalı, trafiğin düğümlendiği noktalarda yaya geçidi üst geçit bile düşünülmeli… Evet, artık Seydişehir merkezine nefes aldırmalı, yeni bir imar plan yeni bir hamle can yakarsa yaksın! Rantiyeciler kızarsa kızsın!       
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

KRONİKLEŞMİŞ EN BÜYÜK SORUNUMUZ?

Büyük şehirlerde yaşamayı çok istemeyiz… Önemli nedenleri olarak, zayıf komşuluk ilişkilerini, hayat pahalılığını, gürültüyü daha birçok sebep sayar ilk başına da trafiği koyarız.  Bir iş için gittiğimizde,  dakikalarca beklediğimiz dolmuş, özel araçlaysak nereye park edelim telaşı, şehirden şehre gider gibi saatlerce yolda geçen zaman insanı bıktırır. Aman! büyük şehirde yaşanmaz deriz.

Bu sorunu açmak için metropol şehirlere bırak, bizim Konya’ya her gidişimizde trafiği rahatlatacak yeni bir üst geçit, geniş alan, tali yol, çevre yolu kondurulduğunu görürüz. Sorunun önemine binaen belediyeler yaptıkları hizmetler arasında trafiği rahatlatan hizmetlerini öne çıkarırlar.

Başkente yakın, Konya’ya yakın, sahile yakın, işe gitmek, alıveriş yapmak kolay sakin, yaşanacak bir memleket diyerek övdüğümüz orta büyüklüğünde bir ilçe olan Seydişehir’in maalesef en önemli sorunu trafik görünüyor.

 Park yeri olmadığı için, gelişi güzel caddelere park ettiğimiz araçlar, görüntü kirliliği yaratmak şöyle dursun, yolu daralttığı için halk otobüsleri gibi büyük araçların ilerlemesini engelliyor. Özellikle ikindi vakti iş çıkışı PTT, Merkez ilkokulu önü, Uludağ caddesi eski garaj kavşağında dakikalarca trafik duruyor.

Esas sorun yazımın girişinde bahsettim büyük şehirlerde belediyeler bu sıkıntıyı açmak için büyük yatımlar yaparak önlem alırken adeta kronikleşen trafik rahatsızlığına karşı belediyenin diğer ilgili kurumların somut bir adım atmaması, yıllardır bu sorun dillendiği halde oto galericilerinin şehir dışına alınmasından başka hiçbir eylemin yapılmamasıdır.

Artık 1983 yılında Ankara’dan gelen bir bayanın çizdiği imar planla modern şehirciliği yakalayamayız yapılan binalar caddeler sokaklar yetersiz mevcut imar palanımızın çarpıklığı sırıtıyor. Artık kurumlar kuruluşlar olabildiğince şehir dışına atılmalı. Yeni şehir merkezleri oluşturulmalı, otoparklar yapılmalı, şehir merkezine yeşil alanlar kazandırılmalı, trafiğin düğümlendiği noktalarda yaya geçidi üst geçit bile düşünülmeli…

Evet, artık Seydişehir merkezine nefes aldırmalı, yeni bir imar plan yeni bir hamle can yakarsa yaksın! Rantiyeciler kızarsa kızsın!       

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.