ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

ÖNEMLİ BİR ÖNERİ...

Bundan üç yıl önce ilköğretim okullarına “Şehrimizi Tanıyalım” adıyla Kaymakamlık tarafından müsaade edilen bir gezi düzenlemiştik. Okullara böyle bir geziyi düşünmemin sebebi öğrencilerimizin Seydişehir’i tanımadığı kanaatimden kaynaklanıyordu. Gezinin ilk ayağı Mortaş’ta ki maden ocağıydı. Oradan öğrencilerle beraber Tınaztepe Mağarası’nı gezdik. Daha sonra Çatmakaya Yaylası’nda, yaylaya uygun bir lezzet olsun diye gözlemelerle öğle yemeğimizi yedik. Yayladan inerek Çatmakaya Düden’ini, oradan Suğla Su Toplama Barajı’nı ve Gölyüzü Köyünü gezdik. Hem anlamlı hem de şehrimizi çevreleyen bir gezi olmuştu. Bu gezide ilginç bir durumu gözledim. Açık ocağı gezerken geziye katılan 100’e yakın öğrencinin hepsi boksit ilk kez görüyordu. Alüminyum ’un ham maddesi olan Boksit madenini görünce çocuklarımız hayretler içinde kaldı. Çatmakaya yaylasına varır varmaz çocukların bir anda saçmaların tüfekten boşalır gibi yaylanın dört bir tarafına yayılmasının sebebi ise yine birçok öğrencinin yaylayı ilk kez görmesiydi. Geçtiğimiz günlerde ilçemizin meselelerine duyarlı bir büyüğüm: “Ali, yolda misafirlerle karşılaştım, bana boksit madeninin nasıl bir şey olduğunu ve şehirde nerde görebileceklerini sordular. Ben de verecek bir cevap bulamadım” diyerek eksikliğimizin mahcubiyetini yaşadığını söyledi. Her vesile ile söylüyoruz Seydişehir’in markası Alüminyum. Tarımımız, termalimiz var ama Seydişehir’i refah toplumu yapacak en önemli faktör Alüminyum. Artık Türkiye için stratejik düşünüldüğünde de metal Alüminyum çağımızın Altını gibi. ETİ AŞ’de de ne zaman modernizasyon olacak kapanıp kapanmayacak gibi bir durum yok. Fabrika kendini yeniliyor, uzun yıllar boyunca ülkemize ve Seydişehir’e hizmet edecek. Dağlarımız, taşlarımız ilçemiz için kalkınmamız için önemli olan Alüminyum ham maddesi boksit ile dolu. Ama gençlerimiz ve öğrencilerimiz bu boksit madeninin nasıl bir şey olduğunu bilmiyor. Dışarıdan gelen misafirlerimizde ilçe girişinde Alüminyum fabrikasını görünce burada işlenen madeni merak ediyorlar. Şehir merkezinde müsait bir alana bu Alüminyum ’un serüvenini anlatan rölyef tablo oluşturulsa bu boksitten Alüminyum elde edilinceye kadar bu tablo oluşturulsa, bu tablonun önünde madenden elde edilen Alümina(toz hali), Alüminyum, İngotlar, kütükler bu Alüminyumdan imal edilen levha, folyo, jelatin vs. gibi ürünleri sergilense ve bizde gelen misafirlerimize desek ki “işte boksit madeni bu. Geçirilen bu safhalardan sonra böyle Alüminyuma dönüştürülüyor” desek iyi olmaz mı? Bu rölyef tablonun yanına da madeni bulan Rahmetli Mümin Dede’nin bir resmini koysak ya da büstünü diksek şehrimizin tanıtımı için bir farkındalık oluşturmaz mı? Birde bunun yanına daha önce gündeme getirdiğimiz emeği ve kalkınmayı işleyen ETİ A.Ş önünde ki Atatürk büstünü taşısak gelişen ve güzelleşen ilçemize ayrı bir anlam katmaz mı? Bilmem siz ne düşünüyorsunuz Sayın Kaymakamım Aydın Erdoğan, Sayın Belediye Başkanı Mehmet Tutal ve ETİ AŞ yetkilileri…
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

ÖNEMLİ BİR ÖNERİ...

Bundan üç yıl önce ilköğretim okullarına “Şehrimizi Tanıyalım” adıyla Kaymakamlık tarafından müsaade edilen bir gezi düzenlemiştik.

Okullara böyle bir geziyi düşünmemin sebebi öğrencilerimizin Seydişehir’i tanımadığı kanaatimden kaynaklanıyordu. Gezinin ilk ayağı Mortaş’ta ki maden ocağıydı. Oradan öğrencilerle beraber Tınaztepe Mağarası’nı gezdik. Daha sonra Çatmakaya Yaylası’nda, yaylaya uygun bir lezzet olsun diye gözlemelerle öğle yemeğimizi yedik. Yayladan inerek Çatmakaya Düden’ini, oradan Suğla Su Toplama Barajı’nı ve Gölyüzü Köyünü gezdik. Hem anlamlı hem de şehrimizi çevreleyen bir gezi olmuştu.

Bu gezide ilginç bir durumu gözledim. Açık ocağı gezerken geziye katılan 100’e yakın öğrencinin hepsi boksit ilk kez görüyordu. Alüminyum ’un ham maddesi olan Boksit madenini görünce çocuklarımız hayretler içinde kaldı. Çatmakaya yaylasına varır varmaz çocukların bir anda saçmaların tüfekten boşalır gibi yaylanın dört bir tarafına yayılmasının sebebi ise yine birçok öğrencinin yaylayı ilk kez görmesiydi.

Geçtiğimiz günlerde ilçemizin meselelerine duyarlı bir büyüğüm: “Ali, yolda misafirlerle karşılaştım, bana boksit madeninin nasıl bir şey olduğunu ve şehirde nerde görebileceklerini sordular. Ben de verecek bir cevap bulamadım” diyerek eksikliğimizin mahcubiyetini yaşadığını söyledi.

Her vesile ile söylüyoruz Seydişehir’in markası Alüminyum. Tarımımız, termalimiz var ama Seydişehir’i refah toplumu yapacak en önemli faktör Alüminyum.

Artık Türkiye için stratejik düşünüldüğünde de metal Alüminyum çağımızın Altını gibi. ETİ AŞ’de de ne zaman modernizasyon olacak kapanıp kapanmayacak gibi bir durum yok. Fabrika kendini yeniliyor, uzun yıllar boyunca ülkemize ve Seydişehir’e hizmet edecek.

Dağlarımız, taşlarımız ilçemiz için kalkınmamız için önemli olan Alüminyum ham maddesi boksit ile dolu. Ama gençlerimiz ve öğrencilerimiz bu boksit madeninin nasıl bir şey olduğunu bilmiyor. Dışarıdan gelen misafirlerimizde ilçe girişinde Alüminyum fabrikasını görünce burada işlenen madeni merak ediyorlar.

Şehir merkezinde müsait bir alana bu Alüminyum ’un serüvenini anlatan rölyef tablo oluşturulsa bu boksitten Alüminyum elde edilinceye kadar bu tablo oluşturulsa, bu tablonun önünde madenden elde edilen Alümina(toz hali), Alüminyum, İngotlar, kütükler bu Alüminyumdan imal edilen levha, folyo, jelatin vs. gibi ürünleri sergilense ve bizde gelen misafirlerimize desek ki “işte boksit madeni bu. Geçirilen bu safhalardan sonra böyle Alüminyuma dönüştürülüyor” desek iyi olmaz mı?

Bu rölyef tablonun yanına da madeni bulan Rahmetli Mümin Dede’nin bir resmini koysak ya da büstünü diksek şehrimizin tanıtımı için bir farkındalık oluşturmaz mı? Birde bunun yanına daha önce gündeme getirdiğimiz emeği ve kalkınmayı işleyen ETİ A.Ş önünde ki Atatürk büstünü taşısak gelişen ve güzelleşen ilçemize ayrı bir anlam katmaz mı?

Bilmem siz ne düşünüyorsunuz Sayın Kaymakamım Aydın Erdoğan, Sayın Belediye Başkanı Mehmet Tutal ve ETİ AŞ yetkilileri…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.