ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

SeydiKoop ve Üçkaraviran Kooperatifleri Ülkemize Örnek Olma Yolunda

2009 yıllarında İl Genel Meclisi adayı olduğumda seçim beyannamemin ilk sırasına “Beyşehir, Doğanbey besi kooperatifi, Huğlu ve Üzümlü Tüfek kooperatifi” örneğini göstererek Seydişehir’inde tarım ürünlerinde kooperatifleşmesini sağlayacağımı vaat etmiştim. 2021 yılının Aralık ayında hükümetin ülkede kooperatifleşmenin kolaylaştırılması yasalarını çıkardıktan sonra ilçemizde çilek ve karpuz üzerine kooperatif kurulması için çiftçilerle görüşme bile yaptım. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri ülke ve beldelerin kalkınmasında kooperatifin ne derece önemli olduğunun farkında olan biri olarak ilçemizde güçlü bir kooperatifin olmayışını doğrusunu yadırgıyordum. Bu düşüncem geçte olsa hayat buluyor. Geçtiğimiz yıllarda kurulan Üçkaraviran Tarım ve Kalkınma Kooperatifi ve yine geçen yıl kurulan Belediye kadın kooperatifi (SEYDİKOOP) örnek bir kooperatif oldu bile… Sütle uğraşan Üçkaraviran Tarım ve Kalkınma Kooperatifi 2022 yılında yaklaşık 75 milyonluk ciro yaparak çalışmalarında büyük bir aşama kaydettiğini gösterdi. 150 üyesine hizmet için alışveriş merkezi bile kurdu. Belediyenin açtığı SeydiKoop ise 5 milyon TL’ye mal olacak olan Marangozlar Sanayi kavşağındaki 33 stanttan oluşan ahşap alış veriş yerlerinin yapımına başlandı. 1 buçuk ay gibi kısa sürede de bitirilecek. Diğer yandan Seydi Kafe altına kurulan 1 buçuk milyon TL’ye mal olan kooperatife üye kadın üreticilerin yol üstünde kurulan satış peronlarında pazarlayacakları ürünlerin kurutulması, paketlenmesi ve işlenmesine yönelik atölyenin yakında hizmete girecek. Bu atölyede leblebiden kavut, erişte, unlu mamuller, meyve kurutma fırınları ve paketleme makinalarıyla kadınlarımız ürünlerini satışa hazır hale getirecekler. SeydiKopp’da kadın üreticilerimizin el emeği göz nuru ürünleri artık heba olmayacak. Emeklerinin karşılığını aldıkları gibi ilçemizdeki işsizliğe de bir nebze çare olacaklar.  Üçkaraviran Tarım ve Kalkınma Kooperatifi artık büyük işler yapıyor. 3 Karaviran’ın ürettiği günlük 50 ton sütün yarısı bu kooperatif eliyle pazarlanıyor. Kurulmasından üç yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen Karaviran bölgesine ve yelerine büyük katma değer sağladı. M. Kemal Atatürk kooperatifleşmenin önemine değinerek “Kanaatim odur ki, muhakkak suretle birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmek demektir. ” demiş. O zor yıllarda kurulan kooperatifler Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif görevi görmüş.  Zamanında ben nasıl Beyşehir’de kurulan kooperatifleri örnek göstererek Seydişehir’de de kurulmasını istemişsek, ilçemizde iki önemli bu kooperatifte ilerde başka yörelere örnek olacak. Şimdiden bunun sinyallerini görür gibiyim…!
Ekleme Tarihi: 15 Aralık 2022 - Perşembe

SeydiKoop ve Üçkaraviran Kooperatifleri Ülkemize Örnek Olma Yolunda

2009 yıllarında İl Genel Meclisi adayı olduğumda seçim beyannamemin ilk sırasına “Beyşehir, Doğanbey besi kooperatifi, Huğlu ve Üzümlü Tüfek kooperatifi” örneğini göstererek Seydişehir’inde tarım ürünlerinde kooperatifleşmesini sağlayacağımı vaat etmiştim.
2021 yılının Aralık ayında hükümetin ülkede kooperatifleşmenin kolaylaştırılması yasalarını çıkardıktan sonra ilçemizde çilek ve karpuz üzerine kooperatif kurulması için çiftçilerle görüşme bile yaptım.
Cumhuriyetin ilk yıllarından beri ülke ve beldelerin kalkınmasında kooperatifin ne derece önemli olduğunun farkında olan biri olarak ilçemizde güçlü bir kooperatifin olmayışını doğrusunu yadırgıyordum.
Bu düşüncem geçte olsa hayat buluyor.
Geçtiğimiz yıllarda kurulan Üçkaraviran Tarım ve Kalkınma Kooperatifi ve yine geçen yıl kurulan Belediye kadın kooperatifi (SEYDİKOOP) örnek bir kooperatif oldu bile…
Sütle uğraşan Üçkaraviran Tarım ve Kalkınma Kooperatifi 2022 yılında yaklaşık 75 milyonluk ciro yaparak çalışmalarında büyük bir aşama kaydettiğini gösterdi. 150 üyesine hizmet için alışveriş merkezi bile kurdu.
Belediyenin açtığı SeydiKoop ise 5 milyon TL’ye mal olacak olan Marangozlar Sanayi kavşağındaki 33 stanttan oluşan ahşap alış veriş yerlerinin yapımına başlandı. 1 buçuk ay gibi kısa sürede de bitirilecek.
Diğer yandan Seydi Kafe altına kurulan 1 buçuk milyon TL’ye mal olan kooperatife üye kadın üreticilerin yol üstünde kurulan satış peronlarında pazarlayacakları ürünlerin kurutulması, paketlenmesi ve işlenmesine yönelik atölyenin yakında hizmete girecek.
Bu atölyede leblebiden kavut, erişte, unlu mamuller, meyve kurutma fırınları ve paketleme makinalarıyla kadınlarımız ürünlerini satışa hazır hale getirecekler.
SeydiKopp’da kadın üreticilerimizin el emeği göz nuru ürünleri artık heba olmayacak. Emeklerinin karşılığını aldıkları gibi ilçemizdeki işsizliğe de bir nebze çare olacaklar. 
Üçkaraviran Tarım ve Kalkınma Kooperatifi artık büyük işler yapıyor. 3 Karaviran’ın ürettiği günlük 50 ton sütün yarısı bu kooperatif eliyle pazarlanıyor.
Kurulmasından üç yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen Karaviran bölgesine ve yelerine büyük katma değer sağladı.
M. Kemal Atatürk kooperatifleşmenin önemine değinerek “Kanaatim odur ki, muhakkak suretle birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmek demektir. ” demiş.
O zor yıllarda kurulan kooperatifler Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif görevi görmüş. 
Zamanında ben nasıl Beyşehir’de kurulan kooperatifleri örnek göstererek Seydişehir’de de kurulmasını istemişsek, ilçemizde iki önemli bu kooperatifte ilerde başka yörelere örnek olacak.
Şimdiden bunun sinyallerini görür gibiyim…!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.