ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

TARİHİ HATA OLUR?

Başlamadan önce belirtmek isterim yazımın ana fikrini oluşturan cami meselesini saptırıp, inancım ve dini değerlerim üzerinden kimse fitne fesat üretme cüretini göstermesin zira yaşadığım ilçede herkes tanır bilir... Konu Rasyonel ve görecelidir. Hadiseyi ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunmak ve en güzel kararın verilmesine vesile olmaktır... Seydişehir’de ilçe Emniyet müdürlüğünün karşısında ki Adil camiinin olduğu alana, hastane ve üniversitenin bulunduğu mevkiye mimari özelliği olan  tüm hayırseverlerin gayreti ile birer cami yapılması  gerekiyor. Kaldı ki Adil camiinin yanında ki boş alana camii inşaatı başlatıldı. Camii bitirilince mevcut camii yıkılıp geniş bir yeşil alan da kazandırılıyor. Geçmiş yıllarda Seyit Harun Veli camii havlusuna o tarihi köşe taşlarının üstüne mermer mozaik döktürüp daha sonra vakıflarca mahkeme kararı ile bu yapılanı önüne geçildiğini hatırlıyorum. Muallimhane camisinin restorasyonu yapılacağı zaman cemaatten bazılarının “restorasyon için harcanacak paraya yazık değil mi? yıkalım yenisini yapalım caminin altıda dükkan olsun. Onun geliri ile de caminin masrafını gideririz” düşünceleri hala hafızamda. Bunları şunun için anlatıyorum, Hüdaverdi Camisi cemaati caminin yanı başındaki askeriyeye ait alana yeni bir cami yaptıralım diye ayağa kalktı. Hüdaverdi Camii 1962 yılında ahşap ve taştan yapılan vakıflar korumasında bir camii. Yapımı çok geç olmamasına rağmen şuanda Seydişehir’in eski üçüncü camisi ve Alaylar, Türbe ve Site camisine çok uzaklıkta olmayan bir camii. İşte bu caminin yıkılmasına vakıflar izin vermese dahi yanı başına yeşil alan olarak düşünülen bu alana bir camii yaptıralım mantığını bir türlü anlayamıyorum.  Oysa Savunma Bakanlığı ile belediye arasında ki mahkeme sürecinin bitmek üzere olduğunu, mahkeme bitince buranın ilçe Tarım alanında olduğu gibi yeşil alan olarak kullanılacağı belediye başkanımız tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Bilindiği gibi Kızılay sosyal binası üstünden belediye arsa tahsis ederek sırf ilçe Tarım’ın olduğu bölgeye yeşil alan olarak kullanmak için güzel bir girişimde bulundu. Bizde vatandaşlar olarak gerek ilçe Tarım’ın, gerek Garnizon komutanlığı ve Sağlık Meslek lisesinin bulunduğu alana yeşil alan olacağına sevinmiştik. İlçemizin merkezi yeri olan bu noktalara yeşil alan kazandırılmasının belediyenin yapabileceği en güzel hizmetlerden olduğunu düşünenlerdenim. Duyumlarımda sayın belediye başkanımıza cemaat tarafından sözü edilen bu alana camii için kullanımı iletilmiş. Başkan’da araya istinat duvarı koymadan bu alanı yeşil alan yapıp camii cemaatinin de kullanabileceğini söylemiş. Bende ilerde sırıtıp duracak bir yanlışın yapılmaması için bu uyarıyı yapmayı düşündüm. Eğer orada nostaljik o şirin camii dururken ihtiyaç olduğu çok açık görünen yeşil alan olarak kullanılacak bir yere bir camii yapılacak olursa bu karar tarihi bir hata olur. Benden söylemesi…  
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

TARİHİ HATA OLUR?

Başlamadan önce belirtmek isterim yazımın ana fikrini oluşturan cami meselesini saptırıp, inancım ve dini değerlerim üzerinden kimse fitne fesat üretme cüretini göstermesin zira yaşadığım ilçede herkes tanır bilir... Konu Rasyonel ve görecelidir. Hadiseyi ilgililerin ve kamuoyunun dikkatine sunmak ve en güzel kararın verilmesine vesile olmaktır...

Seydişehir’de ilçe Emniyet müdürlüğünün karşısında ki Adil camiinin olduğu alana, hastane ve üniversitenin bulunduğu mevkiye mimari özelliği olan  tüm hayırseverlerin gayreti ile birer cami yapılması  gerekiyor. Kaldı ki Adil camiinin yanında ki boş alana camii inşaatı başlatıldı. Camii bitirilince mevcut camii yıkılıp geniş bir yeşil alan da kazandırılıyor.

Geçmiş yıllarda Seyit Harun Veli camii havlusuna o tarihi köşe taşlarının üstüne mermer mozaik döktürüp daha sonra vakıflarca mahkeme kararı ile bu yapılanı önüne geçildiğini hatırlıyorum.

Muallimhane camisinin restorasyonu yapılacağı zaman cemaatten bazılarının “restorasyon için harcanacak paraya yazık değil mi? yıkalım yenisini yapalım caminin altıda dükkan olsun. Onun geliri ile de caminin masrafını gideririz” düşünceleri hala hafızamda.

Bunları şunun için anlatıyorum,

Hüdaverdi Camisi cemaati caminin yanı başındaki askeriyeye ait alana yeni bir cami yaptıralım diye ayağa kalktı. Hüdaverdi Camii 1962 yılında ahşap ve taştan yapılan vakıflar korumasında bir camii. Yapımı çok geç olmamasına rağmen şuanda Seydişehir’in eski üçüncü camisi ve Alaylar, Türbe ve Site camisine çok uzaklıkta olmayan bir camii.

İşte bu caminin yıkılmasına vakıflar izin vermese dahi yanı başına yeşil alan olarak düşünülen bu alana bir camii yaptıralım mantığını bir türlü anlayamıyorum. 

Oysa Savunma Bakanlığı ile belediye arasında ki mahkeme sürecinin bitmek üzere olduğunu, mahkeme bitince buranın ilçe Tarım alanında olduğu gibi yeşil alan olarak kullanılacağı belediye başkanımız tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Bilindiği gibi Kızılay sosyal binası üstünden belediye arsa tahsis ederek sırf ilçe Tarım’ın olduğu bölgeye yeşil alan olarak kullanmak için güzel bir girişimde bulundu.

Bizde vatandaşlar olarak gerek ilçe Tarım’ın, gerek Garnizon komutanlığı ve Sağlık Meslek lisesinin bulunduğu alana yeşil alan olacağına sevinmiştik.

İlçemizin merkezi yeri olan bu noktalara yeşil alan kazandırılmasının belediyenin yapabileceği en güzel hizmetlerden olduğunu düşünenlerdenim.

Duyumlarımda sayın belediye başkanımıza cemaat tarafından sözü edilen bu alana camii için kullanımı iletilmiş. Başkan’da araya istinat duvarı koymadan bu alanı yeşil alan yapıp camii cemaatinin de kullanabileceğini söylemiş.

Bende ilerde sırıtıp duracak bir yanlışın yapılmaması için bu uyarıyı yapmayı düşündüm.

Eğer orada nostaljik o şirin camii dururken ihtiyaç olduğu çok açık görünen yeşil alan olarak kullanılacak bir yere bir camii yapılacak olursa bu karar tarihi bir hata olur.

Benden söylemesi…  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.