ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

Üretim ve Sitem!

2017 yılında ilçemizde yapılan benimde bulunduğum bir toplantıda Konya Milletvekili TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız; öz eleştiri yaparak hükümetin üretime dayalı bir politikada zaafları oluğunu bundan böyle üretimi önceliklerine alacaklarını belirtmişti.  O günden bugüne bizde hem köşe yazılarımızda hem de Toroslar Gazetesinde “Üretim! Üretim!” diyerek hop kalktık, hop oturduk… Bazı okuyucularımız tam anlayamadı herhalde. Arasta, Seyid Harun Meydan Projesi ve Kuğulu Park Projesine sahip çıkarken “Buralara harcanan para ile fabrika yapılsa” diye eleştiride bulundular. Oysa bizim gibi ölçekli ilçelerde sadece termal turizmle, doğa turizmiyle ve inanç turizmiyle kalkınan şehirler vardı. Bizde ise bu üçünün de potansiyeli olduğunu termal turizmin artık hayata geçtiğini, doğa ve inanç turizmi içinde Kuğulu ve Çarşı içi projelerini kastederek bunların alt yapısının tamamlandığını önümüzdeki bahar ayından itibaren harekete geçeceğini söylerken hep üretim açısından değerlendirdim. Aslında bir sanayi kenti olan Seydişehir’de ise Organize Sanayinin biran evvel eksiklerinin tamamlanması gerektiğini alüminyuma bağlı yan sanayideki gelişmeleri ve Seydişehir’in ekonomik bakımdan kalkınması yine Eti A.Ş. ile olacağını anlatıp durmamızın sebebi de buydu. Bu konuda bir anti parantez açayım. (Bu 3 yıllık süreç içerisinde ne Kocaeli ne Konya merkezi savunma sanayinin üstü Seydişehir olmalıydı. Bu fırsatı maalesef kaçırdık.) Geldiğimiz noktada ise yaşanan ekonomik çalkantı artık hükümetin üretim politikasına döndüğünü açık ve net bir şekilde gösterdi. Sanayi noktasında ise çokta kötü değiliz. Organize sanayindeki bütün işletmeleri iki üç sefer ziyaret ettim. Hafif sanayi bölgesindeki güzide fabrikalarımıza da gidip gelmem hiç eksik olmaz. Maşallah bunların büyük bir bölümü ihracat ağırlıklı çalışıyor. Artık Organize Sanayinde tek eksiği olan doğalgazda bu yılbaşından itibaren geliyor. Evet, ülkemizde ve Seydişehir’de özellikle küçük esnaf olmak üzere çiftçilik ve ticaretle uğraşan kişilerin durumlarında bir sıkıntı var. Ama başta ihracata yönelik çalışan Seydişehir’de bulunan sanayici arkadaşlarımızın durumlarını iyi gördüm. Bu konuda bir sitemim var, oda Eti A.Ş. ye … Yönetim Kurulu başkanları Şaban veya Ekrem Bey ile görüşmek üzere Gazeteciler Cemiyeti ve Toroslar Gazetesi olarak birkaç kez dilekçe ile randevu talebim olmasına rağmen olumlu veya olumsuz bir cevap alamadım. Görüşmemiz nasip olsaydı, Seydişehir ve basın olarak istihdamı artıracak yeni yatırımlar ile ilgili düşünce ve taleplerimi iletecektim. Ama canları sağ olsun… Hayat devam ediyor. Daha öncede buna benzer krizler yaşandı. O zamanlar Seydişehir Eti A.Ş. sayesinde krizlerden fazla etkilenmemişti. Şuanda yaşanan krizde de Allah yardımcımız olsun. Yukarıdaki bahsettiğim başta sanayi olmak üzere üretim ile ilgili diğer turizm kollarını da tam kullanabilirsek bu krizi de Seydişehirliler olarak fırsata çevirebiliriz diye düşünüyorum.  
Ekleme Tarihi: 20 Aralık 2021 - Pazartesi

Üretim ve Sitem!

2017 yılında ilçemizde yapılan benimde bulunduğum bir toplantıda Konya Milletvekili TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız; öz eleştiri yaparak hükümetin üretime dayalı bir politikada zaafları oluğunu bundan böyle üretimi önceliklerine alacaklarını belirtmişti.

 O günden bugüne bizde hem köşe yazılarımızda hem de Toroslar Gazetesinde “Üretim! Üretim!” diyerek hop kalktık, hop oturduk…

Bazı okuyucularımız tam anlayamadı herhalde.

Arasta, Seyid Harun Meydan Projesi ve Kuğulu Park Projesine sahip çıkarken “Buralara harcanan para ile fabrika yapılsa” diye eleştiride bulundular.

Oysa bizim gibi ölçekli ilçelerde sadece termal turizmle, doğa turizmiyle ve inanç turizmiyle kalkınan şehirler vardı.

Bizde ise bu üçünün de potansiyeli olduğunu termal turizmin artık hayata geçtiğini, doğa ve inanç turizmi içinde Kuğulu ve Çarşı içi projelerini kastederek bunların alt yapısının tamamlandığını önümüzdeki bahar ayından itibaren harekete geçeceğini söylerken hep üretim açısından değerlendirdim.

Aslında bir sanayi kenti olan Seydişehir’de ise Organize Sanayinin biran evvel eksiklerinin tamamlanması gerektiğini alüminyuma bağlı yan sanayideki gelişmeleri ve Seydişehir’in ekonomik bakımdan kalkınması yine Eti A.Ş. ile olacağını anlatıp durmamızın sebebi de buydu.

Bu konuda bir anti parantez açayım.

(Bu 3 yıllık süreç içerisinde ne Kocaeli ne Konya merkezi savunma sanayinin üstü Seydişehir olmalıydı. Bu fırsatı maalesef kaçırdık.)

Geldiğimiz noktada ise yaşanan ekonomik çalkantı artık hükümetin üretim politikasına döndüğünü açık ve net bir şekilde gösterdi.

Sanayi noktasında ise çokta kötü değiliz.

Organize sanayindeki bütün işletmeleri iki üç sefer ziyaret ettim.

Hafif sanayi bölgesindeki güzide fabrikalarımıza da gidip gelmem hiç eksik olmaz.

Maşallah bunların büyük bir bölümü ihracat ağırlıklı çalışıyor.

Artık Organize Sanayinde tek eksiği olan doğalgazda bu yılbaşından itibaren geliyor.

Evet, ülkemizde ve Seydişehir’de özellikle küçük esnaf olmak üzere çiftçilik ve ticaretle uğraşan kişilerin durumlarında bir sıkıntı var.

Ama başta ihracata yönelik çalışan Seydişehir’de bulunan sanayici arkadaşlarımızın durumlarını iyi gördüm.

Bu konuda bir sitemim var, oda Eti A.Ş. ye …

Yönetim Kurulu başkanları Şaban veya Ekrem Bey ile görüşmek üzere Gazeteciler Cemiyeti ve Toroslar Gazetesi olarak birkaç kez dilekçe ile randevu talebim olmasına rağmen olumlu veya olumsuz bir cevap alamadım.

Görüşmemiz nasip olsaydı, Seydişehir ve basın olarak istihdamı artıracak yeni yatırımlar ile ilgili düşünce ve taleplerimi iletecektim.

Ama canları sağ olsun…

Hayat devam ediyor.

Daha öncede buna benzer krizler yaşandı.

O zamanlar Seydişehir Eti A.Ş. sayesinde krizlerden fazla etkilenmemişti.

Şuanda yaşanan krizde de Allah yardımcımız olsun.

Yukarıdaki bahsettiğim başta sanayi olmak üzere üretim ile ilgili diğer turizm kollarını da tam kullanabilirsek bu krizi de Seydişehirliler olarak fırsata çevirebiliriz diye düşünüyorum.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.