ALİ SAYLAM
Köşe Yazarı
ALİ SAYLAM
 

UYARMIŞTIK?

Bilim adamı ekonomist Prof. Dr. Erdal Türkkan Hocam, Mahmut Esad efendiyi anma programına katılmak için Seydişehir’e geldiğinde on iki yıldır, yılda bir aralıksız çıkan kültür dergimiz için; “Devam edin çocuklar günümüzü yazıya dökmek çok önemlidir. Avrupa her şeyini yazıya almış Türkiye’de bu gelenek gelişmemiş. Seydişehir ile ilgili bir şeyler yazmak islediğimizde çok az bilgiye ulaşıyoruz .” demişti. Seydişehir’in kültürüne son on yıldır önemli hizmetlerde bulunan Şerafettin Yıldız Hocam ise ilçemize bir iktisat kütüphanesi kurulmasının iyi olacağı düşüncesini basın mensupları aracılığıyla ilgililere ve kamu oyuna duyurarak; “İlçede birçok kültürümüze kaynak olacak yazılı eser olması gerekir. Bu tür kitapları evlerinde bulunduranlar için önemli olmayabilir ama biz araştırmacılar için çok önemlidir.  Kaldı ki bu yazılı eserler bulunduğu yer için önemlidir.”diyerek şehrimizle ilgili yazılı eserlerin güvenli bir yerde toplanmasının önemine dikkat çekmişti. Şeyh Hacı Abdullah Efendi türbesinde bulunan bine yakın yazılı eserin kaybolduğu, bu büyük alimin yakınları tarafından biz gazetecilere bildirilince haber yapılmıştı. Emniyet, haberi ihbar kabul ederek çalışma başlatmasına rağmen sonuç alamamıştı. Seyit Harun camiinde ise başta el yazma Kuran-ı Kerim olmak bir yazılı eserinin çalındığını veya kayıp olduğunu yaşlılardan duyardık. Eski eserlerimize sahip çıkamadık.  Camide bu yok, türbede bu kayıp diye birbirimize anlatıp dururken, bu eserlerin yerinde nasıl toplanır diye kafa yorarken, yazılı eserlerin tarihimizin gün yüzüne çıkması için çok önemli derken geçtiğimiz günlerde Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğünden ilçemize gelmişler; “Konya ve ilçelerinde bulunan kırk büyük kütüphane için kitap hazırlayacağız biri Haruniye diğerinin ismi bilinmiyor.  Bu kütüphanelerden ikisi de Seydişehir’deymiş.”  diyerek cami derneği başkanlarından ve bazı kurumlardan yardım isteyerek eski yazılı kitapları aramaya başlamışlar. 1984 yılında eski yazma eserleri toplayarak bakım ve onarımını yapmak araştırmacılara hizmet için kurulan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin Bey,   Seydişehir’de çok sayıda yazılı eser ortada yok. Bu kıymetli eserler talan edilmeden önce nerdeydiniz geç kalmadınız mı?  
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2021 - Cumartesi

UYARMIŞTIK?

Bilim adamı ekonomist Prof. Dr. Erdal Türkkan Hocam, Mahmut Esad efendiyi anma programına katılmak için Seydişehir’e geldiğinde on iki yıldır, yılda bir aralıksız çıkan kültür dergimiz için; “Devam edin çocuklar günümüzü yazıya dökmek çok önemlidir. Avrupa her şeyini yazıya almış Türkiye’de bu gelenek gelişmemiş. Seydişehir ile ilgili bir şeyler yazmak islediğimizde çok az bilgiye ulaşıyoruz .” demişti.

Seydişehir’in kültürüne son on yıldır önemli hizmetlerde bulunan Şerafettin Yıldız Hocam ise ilçemize bir iktisat kütüphanesi kurulmasının iyi olacağı düşüncesini basın mensupları aracılığıyla ilgililere ve kamu oyuna duyurarak; “İlçede birçok kültürümüze kaynak olacak yazılı eser olması gerekir. Bu tür kitapları evlerinde bulunduranlar için önemli olmayabilir ama biz araştırmacılar için çok önemlidir.  Kaldı ki bu yazılı eserler bulunduğu yer için önemlidir.”diyerek şehrimizle ilgili yazılı eserlerin güvenli bir yerde toplanmasının önemine dikkat çekmişti.

Şeyh Hacı Abdullah Efendi türbesinde bulunan bine yakın yazılı eserin kaybolduğu, bu büyük alimin yakınları tarafından biz gazetecilere bildirilince haber yapılmıştı. Emniyet, haberi ihbar kabul ederek çalışma başlatmasına rağmen sonuç alamamıştı. Seyit Harun camiinde ise başta el yazma Kuran-ı Kerim olmak bir yazılı eserinin çalındığını veya kayıp olduğunu yaşlılardan duyardık.

Eski eserlerimize sahip çıkamadık.  Camide bu yok, türbede bu kayıp diye birbirimize anlatıp dururken, bu eserlerin yerinde nasıl toplanır diye kafa yorarken, yazılı eserlerin tarihimizin gün yüzüne çıkması için çok önemli derken geçtiğimiz günlerde Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğünden ilçemize gelmişler; “Konya ve ilçelerinde bulunan kırk büyük kütüphane için kitap hazırlayacağız biri Haruniye diğerinin ismi bilinmiyor.  Bu kütüphanelerden ikisi de Seydişehir’deymiş.”  diyerek cami derneği başkanlarından ve bazı kurumlardan yardım isteyerek eski yazılı kitapları aramaya başlamışlar.

1984 yılında eski yazma eserleri toplayarak bakım ve onarımını yapmak araştırmacılara hizmet için kurulan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin Bey,   Seydişehir’de çok sayıda yazılı eser ortada yok. Bu kıymetli eserler talan edilmeden önce nerdeydiniz geç kalmadınız mı?

 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.