Kübra Mernekli ÇINAROĞLU
Köşe Yazarı
Kübra Mernekli ÇINAROĞLU
 

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIMIZI PSİKOSOSYAL DESTEK İYİLEŞTİRECEKTİR

  06 Şubat sabaha acı dolu haberle uyandık. Kahramanmaraş merkez üstü depremi ülkemizin görüp göreceği en büyük asrın felaketi olarak tarihe geçti. Çocuklarımız sabaha anne ve babasının kucağında değil de, beton yığınlarının arasında uyandı. Ne acı ki ! belki de son uyumaları oldu. Depremin psikolojik etkileri savaşlardan daha büyüktür. Çocukların üzerinde nasıl bir etki oluşturdu. Çocuklarımız bu yaşanılan büyük afetten nasıl etkilendi? Önemli olan onların dünyası değil miydi? Belki de bu yaşananları asla hatırlamak veya düşünmek istemiyorlar. Uzaklaşmak, unutmak, güzel düşünüp hayallerin peşinden gitmekti istedikleri. Çocuğun gelişiminde yaralar oluştu, yaraları sarmak ve olanları az da olsa unutturmak gerekmektedir. Çocukların böyle bir felaketten etkilenmesi daha az değil ama daha basit, çocuk fikrine göre oluyor. Oyun grupları, sosyalleşme ve eğitim ile yavaş yavaş iyileşeceğine inanıyorum. Bu dönemde acı dolu ortamdan uzaklaştırmak, çocuğun gelişimi açısından hem psikolojik hem sosyal olarak daha sağlıklı ilerlemesi için Psikososyal destek alanları oluşturuldu. Afet Psikososyal Destek Platformu (APDEP) ; Psikososyal destek hizmetleri, hem bireyi hem de sosyal çevreyi etkileyen; bakım verenler, aile fertleri, arkadaşlar, komşular, öğretmenler, sağlık personeli ve topluluk üyeleri tarafından günlük hayat içerisinde verilebildiği gibi, uzmanlar tarafından da sunulabilen bakım ve destek hizmetleridir. Psikososyal destek afetin hemen sonrasındaki hafif ve orta dereceli mental sorunları hafifletmeyi, iyileştirmeyi ve toplumun daha geniş kesiminin etkileneceği major sorunların oluşumunu engellemeyi amaçlamaktadır. Özellikle afet sonrası dönemde travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyon daha büyük mental sorunlara ve toplumsal travmaya yol açabilecek karakter ortaya çıkarabilir. Bu dönemde adaptasyon ve imkânlar dahilinde toplumsal ilişkilerin yeniden tesis edilmesi önemlidir. Özellikle gruplarla yapılan çalışmalar, psikolojik destek merkezleri ve travma geçirmiş çocuğun afet sonrası topluma entegre edilmesi önemli bir sosyal hizmet karakteri taşımaktadır. Psikososyal destek Türkiye ve dünyada birçok yeni araştırmaya konu olmakta ve akademik bir konu olarak incelenmeye devam etmektedir. Kavramın görece yeni bir alana tekabül etmesi yapılacak yeni çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Psikososyal destek sadece afetlerde değil sosyal hizmetlerin verildiği her dönemde varlığını sürdüren bir olgudur. Afetin oluşturduğu olumsuzluklar bireylerde geleceğe dair kaygılara sebep olmaktadır. Psikososyal destek, bu kaygılara müdahalede bulunabilecek ve toplumun yeniden inşasına katkı sağlayabilecek bir faaliyettir. Rabbim ülkemize ve milletimize bu acıları tekrar yaşatmasın. 
Ekleme Tarihi: 09 Mart 2023 - Perşembe

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIMIZI PSİKOSOSYAL DESTEK İYİLEŞTİRECEKTİR

 

06 Şubat sabaha acı dolu haberle uyandık. Kahramanmaraş merkez üstü depremi ülkemizin görüp göreceği en büyük asrın felaketi olarak tarihe geçti.

Çocuklarımız sabaha anne ve babasının kucağında değil de, beton yığınlarının arasında uyandı. Ne acı ki ! belki de son uyumaları oldu.

Depremin psikolojik etkileri savaşlardan daha büyüktür. Çocukların üzerinde nasıl bir etki oluşturdu. Çocuklarımız bu yaşanılan büyük afetten nasıl etkilendi?

Önemli olan onların dünyası değil miydi? Belki de bu yaşananları asla hatırlamak veya düşünmek istemiyorlar. Uzaklaşmak, unutmak, güzel düşünüp hayallerin peşinden gitmekti istedikleri. Çocuğun gelişiminde yaralar oluştu, yaraları sarmak ve olanları az da olsa unutturmak gerekmektedir. Çocukların böyle bir felaketten etkilenmesi daha az değil ama daha basit, çocuk fikrine göre oluyor. Oyun grupları, sosyalleşme ve eğitim ile yavaş yavaş iyileşeceğine inanıyorum. Bu dönemde acı dolu ortamdan uzaklaştırmak, çocuğun gelişimi açısından hem psikolojik hem sosyal olarak daha sağlıklı ilerlemesi için Psikososyal destek alanları oluşturuldu. Afet Psikososyal Destek Platformu (APDEP) ; Psikososyal destek hizmetleri, hem bireyi hem de sosyal çevreyi etkileyen; bakım verenler, aile fertleri, arkadaşlar, komşular, öğretmenler, sağlık personeli ve topluluk üyeleri tarafından günlük hayat içerisinde verilebildiği gibi, uzmanlar tarafından da sunulabilen bakım ve destek hizmetleridir. Psikososyal destek afetin hemen sonrasındaki hafif ve orta dereceli mental sorunları hafifletmeyi, iyileştirmeyi ve toplumun daha geniş kesiminin etkileneceği major sorunların oluşumunu engellemeyi amaçlamaktadır. Özellikle afet sonrası dönemde travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyon daha büyük mental sorunlara ve toplumsal travmaya yol açabilecek karakter ortaya çıkarabilir. Bu dönemde adaptasyon ve imkânlar dahilinde toplumsal ilişkilerin yeniden tesis edilmesi önemlidir. Özellikle gruplarla yapılan çalışmalar, psikolojik destek merkezleri ve travma geçirmiş çocuğun afet sonrası topluma entegre edilmesi önemli bir sosyal hizmet karakteri taşımaktadır. Psikososyal destek Türkiye ve dünyada birçok yeni araştırmaya konu olmakta ve akademik bir konu olarak incelenmeye devam etmektedir. Kavramın görece yeni bir alana tekabül etmesi yapılacak yeni çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Psikososyal destek sadece afetlerde değil sosyal hizmetlerin verildiği her dönemde varlığını sürdüren bir olgudur. Afetin oluşturduğu olumsuzluklar bireylerde geleceğe dair kaygılara sebep olmaktadır. Psikososyal destek, bu kaygılara müdahalede bulunabilecek ve toplumun yeniden inşasına katkı sağlayabilecek bir faaliyettir. Rabbim ülkemize ve milletimize bu acıları tekrar yaşatmasın. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve toroslargazetesi.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.